دوشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۵:۰۴
معرفی کتاب‌های فرنگی ناصرالدین شاه در «کاغذ اخبار»

سومین شماره ماهنامه «کاغذ اخبار» نشریه داخلی کاخ گلستان از سوی معاونت پژوهشی این کاخ منتشر شد. در این شماره فهرست کتاب‌های فرنگی ناصرالدین شاه قاجار در کتابخانه سلطنتی قصر سلطنتی کاخ گلستان آمده است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، شماره سوم ماهنامه «کاغذ اخبار» با سخن زینب فیروزی، مدیر کاخ گلستان درباره ثبت جهانی کاخ گلستان آغاز می‌شود. «کاخ گلستان افتخاری ملی برای یکایک ایرانیان است که از این پس با ثبت جهانی آن تک تک افراد در جهان می‌توانند این اثر کم‌نظیر را افتخار فرهنگی و میراث ارزشمند خود قلمداد کنند»، «ثبت جهانی کاخ گلستان موجبات حمایت‌ها و پشتوانه‌های مالی و معنوی جهانی را نسبت به حفظ و معرفی این اثر کم نظیر فراهم می‌سازد» و «کاخ گلستان به واقع دانشگاهی جامع در زمینه فرهنگ، هنر و تمدن ایران است که از این پس نگاه بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران را در سطح جهانی به خود معطوف خواهد کرد» نکته‌هایی است که به ثبت جهانی کاخ گلستان می‌پردازد.

گزارش ثبت جهانی کاخ گلستان عنوان مقاله بعدی «کاغذ اخبار» است. این شماره از «کاغذ اخبار» مصاحبه‌ای اختصاصی با استاد جمشید مشایخی انجام داده است.«برای آمدن به چشم نقاش باید چشم‌انداز بود» عنوان این مصاحبه است. بررسی نقش‌های تاریخی مشایخی، ارزیابی وی از سینمای تاریخی کشور و جایگاه کاخ گلستان در این ژانر سینمای ایران محورهای اصلی این گفت‌وگو به‌شمار می‌آید.

«کاغذ اخبار» سپس به بررسی مجموعه کتاب‌های فرنگی موجود در کتابخانه سلطنتی کاخ گلستان می‌پردازد. در بخشی از این مقاله آمده است: «ناصرالدین شاه توانسته بود پاسخ بسیاری از پرسش ها و معماهای مغرب زمین را از میان نوشته‌های خود ایشان که در اوایل سلطنت قاجاریه به فرمان کسانی چون شاهزاده عباس میرزا ترجمه و تنقیح شده بودند دریابد. آن‌چه در آن دوران در تبریز در سایه توجهات نایب‌السلطنه در حال شکل‌گیری بود بعدها در دوران سلطنت ناصرالدین شاه تبدیل به دارالترجمه‌های بزرگ و پیگیر در امر به روزرسانی دانسته‌ها از دنیای مدرن گردید. گواه این گفته ترجمه تعداد زیادی از سفرنامه‌ها، کتب علمی و تحقیقات اروپاییان در زمینه‌های مختلف و برگردان های متعدد از روزنامه‌های فرنگی است که امروزه زینت‌افزای مجموعه نسخه‌های خطی کتابخانه ملی
ایران، و جایگاه اصلی خویش، کتابخانه سلطنتی کاخ گلستان می‌باشد.»

کتاب‌های کتابخانه شاهی پانزده هزار جلد است و بیشتر کتاب‌هایش به زبان‌های فارسی، عربی و ترکی است. در این کتابخانه دو صندوق کتاب به زبان اروپایی اختصاص دارد. یکی از صندوق‌ها هفتاد و شش جلد کتاب دارد و صندوق دوم محتوی کتاب‌هایی است که پس از تصرف هرمز از طرف سپاهیان شاه عباس از کلیسای آن به غنیمت گرفته شده است، کتاب‌های این صندوق‌ها بیشتر به زبان‌های آلمانی و فرانسوی است و قسمتی از کتاب‌های خارجی از غارت‌خانه سفیر هلستن (هلشتاین) پیش از تصرف هرمز از طرف سپاهیان شاه عباس به دست آمده است. 

لیست مقالات ارسالی به همایش ملی پژوهشی کاخ گلستان بخش بعدی این نشریه را شامل می‌شود. «نسخه‌پردازی مکتب هرات در دوره شکل گیری شاهنامه بایسنقری» تالیف وحید توسلی، «کاخ گلستان در سفرنامه‌های عصر ناصرالدین شاه قاجار» نوشته سیده سمن کاشانی، «معرفی نسخ خطی ترکی از آثار امیر علیشیر نوایی در کتابخانه کاخ گلستان» به قلم عباس حسینی و «معرفی و بررسی قدیمی‌ترین نسخه خطی لیلی و مجنون جامی در کتابخانه کاخ گلستان» تالیف بدریه قوامی این مقالات را تشکیل می‌دهد.

بخش «مستندنگاری» سومین شماره ماهنامه «کاغذ اخبار» به معرفی آلبوم 124 اثر عبدالله قاجار می‌پردازد. در معرفی این آلبوم آمده است: «در میان گنجینه ارزشمند کاخ گلستان، آلبوم‌های عکسی دیده می‌شوند که از نظر موضوعات مختلف و عکس‌های موجود در آن در ردیف مجموعه عکس‌های ارزشمند دوران قاجار و قرن نوزدهم می‌باشد. در این میان، آلبومی از کارهای عبدالله قاجار خودنمایی می‌کند که از جنبه‌های زیادی قابل بررسی است. این آلبوم به شماره اموالی 124 در آلبوم خانه کاخ گلستان نگهداری می‌شود.» 

«روزنامه خاطرات» اعتماد السلطنه کتابی است که «کاغذ اخبار» در این شماره به معرفی آن پرداخته است. 

«مرمت، گلستان هنری از یاد رفته» تالیف بهناز تبریزی به بررسی روند مرمت کاخ‌های مجموعه گلستان می‌پردازد و «هارون الرشید و پسرش» با گذری بر هزار و یک شب دو بخش پایانی نشریه «کاغذ اخبار» را تشکیل می‌دهد.

سومین شماره «کاغذ اخبار» (نشریه داخلی کاخ گلستان) برای استفاده علاقه‌مندان و کارشناسان، در نشانی اینترنتی www.golestanpalace.ir/research.html قابل دسترسی است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها