شنبه ۲۳ شهریور ۱۳۹۲ - ۱۰:۳۳
شرایط نامعلوم بحران و تراژدی دوپارگی

کتاب «جنگ سرنوشت؛ رونمایی از پشت‌پرده جنگی که دنیا را دو پاره کرد» با بررسی این سوال که در سوریه انقلاب رخ می‌دهد یا ناآرامی‌ برنامه‌مند؟ و تحلیل علل درگیری‌های این کشور، پیش‌بینی از آینده نامشخص آن ارایه می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، برخی مولفان حوزه سیاست یا تاریخ‌پژوهان با مشاهده رخدادهای جدید و تحولات منطقه‌ای تنها به ذکر وقایع و مطالعات گسترده در آن زمینه می‌پردازند و معتقدند برای نتیجه‌گیری و تالیف کتاب نباید عجله کرد، اما برخی دیگر با جسارت مجموعه پژوهش‌های انجام شده را در کنار آگاهی‌‌ها و تجارب مطالعاتی خود قرار می‌دهند تا ضمن تحلیل آنچه در حال وقوع است، پیش‌بینی از آینده نامعلوم بشری را ارایه دهند و صاحبان قدرت را از خطرات پیش‌رو آگاهی بخشند.

«هشام آل‌قطیط» از محققان تاریخ سیاسی است که بی پروا ناآرامی‌های سوریه را اتفاقی مشکوک می‌داند و معتقد است آنچه از آن به عنوان «نابسامانی در خانه اسد» یاد می‌شود، طرحی نظام‌مند و متعلق به شبکه استکبار جهانی است.

او در کتاب «جنگ سرنوشت؛ رونمایی از پشت‌پرده جنگی که دنیا را دو پاره کرد» ناآرامی‌های این کشور را پیش از آن‌که امتدادی از خیزش‌های مردمی و اسلامی باشد، معلول معادلات و مناسبات منطقه‌ای و بین‌المللی عنوان می‌کند که سوریه را به آوردگاه تازه‌ای برای رقابت‌های استرتژیک تبدیل کرده است. 

به اعتقاد او ناآرامی‌های سوریه با پشتیبانی اطلاعاتی آمریکا و ناتو، حمایت‌های مالی و تسلیحاتی عربستان سعودی و تحریکات دیپلماتیک ترکیه آغاز شد، یکی از اهداف آن هم تضعیف محور مقاومت اسلامی و مهار جمهوری اسلامی ایران و در نهایت ایجاد توازن استراتژیک برای محور آمریکا و رژیم صهیونیستی پس از وقوع بیداری اسلامی در منطقه است.

این کتاب با استناد به دخالت‌های آمریکا، فرانسه، آلمان، رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی، اردن و ترکیه در بی‌ثبات‌سازی سوریه، جوهره اعتراضات این کشور را متفاوت از قیام‌های اسلامی منطقه معرفی می‌کند.

از آنجایی که درگیری‌های سوریه مساله‌ای زنده و در حال تشدید است، مولف در اغلب موارد با تکیه بر دیدگاه‌ها و اسناد ژورنالیستی رخدادهای این کشور را بررسی کرده و به دلیل آن‌که منابع اندکی در اختیار داشته، تصاویر و بریده جراید را هم به‌مثابه مصادیقی برای سخنان خود به‌کار گرفته است که البته در نگارش متون تخصصی، این دسته از منابع کمترقابل استنادند.

همچنان که از نام کتاب هویداست، مولف کوشیده پشت پرده این جریانات را رونمایی کند، در این میان تمرکز اصلی و اساسی او بر قدرت‌های خارجی و تحریکاتی است که آرامش سوریه را از میان برده‌اند. متاسفانه مولف کتاب به رخدادهای داخلی، احزاب سوریه و موضع‌گیری آن‌ها، عناصری و مولفه‌هایی که موجب شد مردم نیز با این اعتراضات همراهی کنند، توجهی ندارد.

با این‌که تحولات، استراتژی‌ها و تحریکات خارجی نقش به‌سزایی در ناآرامی کشورها، شورش‌ها یا انقلاب‌های داخلی دارند، اما در تحقیقی همه‌جانبه آن هم با نام کتاب نباید از تحولات داخلی و عوامل ریشه‌ای که موجب برانگیختگی احساسی یا منطقی جوامع می‌شود، غفلت کرد.

همزمان با روی‌کارآمدن «بشار اسد» گروه‌هایی به مخالفت با او پرداختند، این‌که چه عواملی موجب نارضایتی این گروه‌ها و احزاب بود و «اسد» چه واکنشی در مواجهه با آن‌ها انجام داد از دیگر حلقه‌های مفقود این کتاب به شمار می‌‌آیند. البته مولف به صورت اجمالی معارضین مطرح سوریه را سه جریان سلفی‌ها، اخوان‌المسلمین سوریه و جریان سکولار ـ لیبرال معرفی کرده و در یک صفحه اهداف و اقدامات آن‌ها را ضمن معرفی رهبران این جریانات بازگو کرده است.

با وجود این مولف با زیر ذره بین قرار دادن مسایل منطقه‌ای و تحرکاتی که موجب ناآرامی‌های سوریه شده است، تسلط خود را بر مسایل و مباحث روابط بین‌الملل به رخ می‌کشد.

«هشام آل قطیط» در تحلیلی که از آینده این ناآرامی‌ها بیان کرده معتقد است که معارضین سوریه با مشارکت در سناریوی مشترک کشورهای محور آمریکا و رژیم صهیونیستی تا حد بسیار زیادی برگ‌های خود را نزد افکار عمومی این کشور سوزاندند بنابراین به نظر می‌رسد پس از شکست فاز نظامی و راهبرد تغییر ساختار در سوریه، محور آمریکا و رژیم صهیونیستی، ناگزیر جنگ روانی منطقه‌ای و بین‌المللی را علیه دولت بشار اسد تشدید کند و با افزایش فشارهای سیاسی و اعمال محدودیت‌های اقتصادی، راهبرد تغییر رفتار سوریه را پیگیری کند.

طرح جلد کتاب که قطعه‌ای جدا شده از نقشه جغرافیایی را نشان می‌دهد، قصد دارد با کنار زدن آنچه در نخستین نظر، دیده می‌شود، پشت پرده‌ای از مسایل سوریه و اهدافی که آمریکا و دولت‌های غربی از درگیری‌های سوریه دارند، آشکار سازد و در حقیقت یادآور شود که به واسطه موقعیت جغرافیایی این کشور، چگونه بیگانگان می‌توانند با نقشه‌های ژئوپلتیکی، مناسبات قدرت را به سود خود تغییر دهند.

کتاب «جنگ سرنوشت؛ رونمایی از پشت‌پرده جنگی که دنیا را دو پاره کرد» در هشت فصل به بررسی تفصیلی و جهت‌دار سیاست‌های خارجی در رخدادهای خاورمیانه و تحولات سوریه پرداخته است. از جمله مباحث این کتاب می‌توان نظریه درگیری تمدن‌ها، پروتکل‌های حاکمان صهیونیستی و شیطنت‌ها، عملیات نیلوفر آبی، قتل بن‌لادن توسط بوعزیزی، آشتی در حرم، کتاب بازی شیطانی، کتاب‌های رهبر اخوان‌المسلمین، پروژه قرن جدید آمریکایی و بررسی هم‌پیمانی میان سازمان اطلاعات آمریکا و اخوان‌المسلمین را نام برد. 

ترجمه روان و ویراستاری متن کتاب از  ویژگی‌های قابل تجلیل تولید این اثر است با این وجود از فضای صفحات کتاب به طور کامل استفاده نشده، تقریبا حاشیه کتاب نسبت به متن، فضای زیادی را به خود اختصاص داده است.

انتشارات نیلوفران نخستین چاپ کتاب «جنگ سرنوشت؛ رونمایی از پشت‌پرده جنگی که دنیا را دو پاره کرد» را با ترجمه امین نصیری‌پور با شمارگان دو هزار نسخه در 344 صفحه رقعی به بهای 12 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها