محمدینیا در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اعلام این مطلب اظهار کرد: سال پیش 134 کتاب، 25 مقاله، 310 پایاننامه برای این مراسم از سوی افراد و سازمانها ارسال شد و 10 نفر پیشکسوت به ما معرفی شد. اما امسال با وجود اعلام فراخوان از اواسط تیرماه، تا کنون 20 کتاب، 11 مقاله و پنج پایاننامه به دست ما رسیده است که به مرور بیشتر خواهد شد.
وی افزود: ایده برگزاری آیین گرامیداشت حامیان نسخ خطی از کتابخانه مجلس شروع شد و تا کنون 12 دوره آن برگزار شده و با توجه به شرایط سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران امسال در تهران برگزار میشود.
محمدینیا با اشاره به این که فراخوان این گرامیداشت از اواسط تیرماه اعلام شد و تا 15 مهر ماه مهلت ارسال آثار خواهد بود، عنوان کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از سال 1388 عهدهدار آیین بزرگداشت حامیان نسخ خطی کشور شد و این ایده ابتدا در کتابخانه مجلس پا گرفت.
وی افزود:سیزدهمین آیین گرامیداشت حامیان نسخ خطی سال 90 در مشهد، سال گذشته در شیراز و امسال آبان ماه در تهران برگزار خواهد شد.
محمدینیا افزود: بزرگداشت حامیان نسخ خطی برای همه کسانی است که در حوزه نسخ خطی فعالیت کرده باشند که فهرستنویسان، اهدا کنندگان و یا کسانی که دارای رسالههای پژوهشی و یا پایاننامههای تحقیقاتی و یا کتاب را شامل مي شود.
مرمتگران سنتی و الکترونیکی بخش جدید آیین حامیان نسخ خطی امسال
مدیرکل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با بیان اینکه سایتها، نشریات، طرحهای پژوهشی در حوزه نرمافزاری، اطلاعرسانی و یا آموزشی نسخ خطی و همچنین تذهیبگران نیز در این آیین شرکت داده میشوند، اظهار کرد: مرمتگران سنتی و الکترونیکی نسخ خطی بخش جدیدی است که امسال به این مراسم افزوده شده و صاحبان کتاب و یا مقاله که آثارشان از طریق شخصی و یا از سوی یک سازمان ارسال شود، میتوانند در این رقابت شرکت کنند.
وی با اشاره به این که ارزیابی آثار ارسال شده به آیین گرامیداشت نسخ خطی از سوی کمیتههای علمی این سازمان به صورت تخصصی مورد بررسی قرار میگیرد، اظهار کرد: این مراسم با انتخاب سه نفر برگزیده به کار خود پایان خواهد داد.
مدیر کل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره وضعیت آمار کتابهای خطی اهدایی به این سازمان گفت: اداره کل نسخ خطی این سازمان از طریق گروه فراهم آوری، اقدام به تهیه نسخههای خطی میکند.
وی افزود: نسخههایخطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران از طریق وقف، اهدا، خرید، امانت و تهیه نسخه دیجیتال از روی نسخه خطی اصل، تهیه میشوند. به عنوان مثال ممکن است این نسخهها به صورت محدود و یا نامحدود به امانت گذاشته شوند تا از آسیب حفظ شوند و یا از طریق مرمت از آنها محافظت شود.
فهرستنویسی نسخ خطی کتابخانه ملی در 21 جلد
محمدینیا با بیان این که تاکنون 20 جلد از فهرست نسخ خطی ایران(فنخا) منتشر شده است، اظهار کرد: این فهرست نویسی مربوط به نسخ خطی کل کشور است که اکنون در مرحله چاپ است اما فهرستنویسی نسخههای خطی کتابخانه ملی تاکنون در 21 جلد کتاب منتشر شده است.
وی درباره تکمیل فهرستنویسی نسخ خطی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار کرد: پنج جلد از فهرستنویسی این نسخههای خطی در شش ماه نخست امسال آماده خواهد شد و پنج جلد دیگر هم در نیمه دوم سال منتشر خواهد شد.
مدیر کل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: بیش از 60 درصد از 37 هزار عنوان کتاب خطی و نفیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تا کنون فهرستنویسی شدند.
نمایش 34 نسخه خطی قرآنی در نمایشگاه قرآن
محمدینیا با بیان اینکه این سازمان در سال گذشته 21 جلد نسخه خطی قرآنی را در نمایشگاه قرآن به نمایش گذاشت، اظهار کرد: سال گذشته 9 کشور برای ارایه نسخ خطی با ما همکاری داشتند و امسال 20 کشور با ارایه 34 نسخه خطی قرآنی با سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران همکاری کردند.
وی افزود: یک جلد «صحیفه سجادیه»، «زادالمعاد»، «مصداقالفلاح» و همچنین نمایش 9 نسخه خطی قرآنی از مراکز تحقیقات ایران و پاکستان از جمله آثار قرآنی بودند که از سوی این سازمان در نمایشگاه قرآن عرضه شدند.
مدیرکل کتابهای خطی و نادر سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درباره کشورهایی که امسال برای ارایه نسخ خطی دیجیتالی خود با این سازمان همکاری کردند، اظهار کرد: اتریش، قزاقستان، اوکراین، آفریقای جنوبی، سودان، گرجستان و ترکیه از کشورهایی بودند که در حوزه نسخ خطی با این سازمان همکاری کردند.
دوشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۴۳
نظر شما