به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، «معمای ماری روژه» اثر ادگار آلنپو با ترجمه کاوه میرعباسی منتشر شد. این کتاب به چهار بخش تقسیم شده است که شامل سه داستان با نامهای «قتلهای کوچه مورگ»، «معمای ماری روژه» و «نامه ربوده شده» و همچنین بخشی با عنوان «جایگاه آلن پو در ادبیات پلیسی» است.
داستان «قتلهای کوچه مورگ» یکی از شناخته شدهترین داستانهای آلنپو، نخستین بار در سال 1841 میلادی در نشریهای به نام «گراهام» منتشر شد و برخی آن را نخستین داستان کارآگاهی میدانند. این اثر روایت داستان مردی به نام «مسیو دوپن» است که راز قتل دو زن را کشف میکند.
همین شخصیت داستانی نقطه اشتراک داستانهای ترجمه شده در این کتاب هستند. «دوپن» در «معمای ماری روژه» و «نامه ربوده شده» هم حضور مییابد و اینگونه به عنوان یکی از شخصیتهای داستانهای کارآگاهی در تاریخ ادبیات این ژانر ثبت میشود.
داستان دیگر این کتاب «معمای ماری روژه» نام دارد؛ اثری که در سال 1842 میلادی نوشته شد و اغلب از آن به عنوان نخستین داستانی یاد میشود که جزییات ماجرای واقعی یک قتل را روایت میکند. کاوشگر در این داستان به جای حضور در محل از روی سر نخهایی که در روزنامه میخواند، به کشف نکات تاریک قتل میپردازد.
«نامه ربوده شده» هم مانند دو داستان دیگر راوی ناشناسی دارد و شخصیت اصلی آن «دوپن» است. این داستان در سال 1844 منتشر شد و برخی از منتقدان آن را کاملترین داستان از این سری آثار آلنپو میدانند.
میرعباسی، مترجم این کتاب، پیش از این به «ایبنا» گفته بود: «میتوان ادعا كرد كه ادبیات پلیسی با این سه داستان آغاز شده و پیش از این فقط یكی از آنها به فارسی ترجمه شده بود. آلن پو با این داستانها نه تنها به عنوان بنیانگذار داستانهای پلیسی نام گرفت، بلكه چندین گونه ادبی فرعی را نیز در این حوزه ایجاد كرد.»
در پشت جلد این کتاب آمده است: «به گفته بورخس، ادگار آلنپو با نگارش داستان قتلهای کوچه مورگ، ژانری جدید را به عرصه ادبیات پیشکش کرد: روایت کارآگاهی مدرن را... اغلب پژوهشگران و مورخان ادبیات پلیسی با بورخس هم عقیدهاند و آلنپو را بنیانگذار ادبیات جنایی/معمایی و پرسوناژ شوالیه دوپن را نخستین ابَر کارآگاه و از چهرههای اسطورهای این ژانر به شمار میآورند که سر سلسله شخصیتهای داستانی پرجاذبهای است نظیر شرلوک هولمز، هرکول پوآرو، کمیسر مگره و ...»
ادگار آلنپو، متولد سال 1809، نویسنده آمریکایی و از پیشگامان داستانهای پلیسی مدرن جهان محسوب میشود. وی در نگارش داستان شهرت داشت و شاعر، نقاد و ویراستار نیز بود و معروفیتش را با خلق گونههای ادبی وحشت به دست آورد.
«قلعه اوترانتو»، «محبت شوم»، «زندهام كه روایت كنم»، «نادیا» و «تصاویر زیبا» از آثاری هستند كه میرعباسی تاكنون از نویسندگان مختلف ترجمه كرده است.
کتاب «معمای ماری روژه» اثر ادگار آلن پو با ترجمه کاوه میرعباسی در 147 صفحه، با شمارگان دو هزار نسخه و به بهای هشت هزار تومان از سوی نشر نیکا راهی کتابفروشیها شده است.
یکشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۹
نظر شما