عمرانی در رونمایی بانک پایاننامهها عنوان کرد
تدوین اصطلاحنامههای موضوعی مهمترین اقدام مرکز اطلاعات علمی است
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران در مراسمی از بانک تماممتن پایاننامه و رسالههای تحصیلات تکمیلی رونمایی کرد. در این مراسم رییس مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران گفت: تدوین اصطلاحنامههای موضوعی یکی از عمده اقدامات این مرکز بوده است.-
این مقام مسوول در ادامه این مراسم که باحضور تعدادی از استادان دانشگاه برگزار شد، افزود: فعالیتهای این مرکز تنها محدود به ثبت پایاننامهها نیست و در این دوره از فعالیت، طرحهای پژوهشی و مقالات نیز گردآوری شده است.
رییس مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران، با اشاره به اینکه انتشار منابع علمی با پیشرفتهای صورت گرفته در عرصه فناوری تغییر کرده است، گفت: تا دهه 1360 بیشتر متون به صورت مکتوب چاپ میشد اما در دهههای اخیر بهصورت نشر الکترونیک بهدست مخاطبان میرسد. از دهه 1380 نیز نظام ثبتی وارد سیستم انتشار متون علمی شده است.
عمرانی ادامه داد: در دهه80 کمیسیون نظام اطلاعرسانی فناوری با هدف نظارت بر عملکرد موسسات علمی درکشور تشکیل شد که اولین شیوهنامه مصوب در آن کمیسیون، شیوهنامه ثبت، پردازش و اشاعه پایاننامه است.
رییس این مرکز در ادامه مراسم رونمایی از نسخه تمام متن200هزار پایاننامه گفت: این شیوهنامه در راستای فراهم کردن منابع غنی پایاننامه برای پژوهشگران و اجتناب از تکرار، تهیه و ابلاغ شده است.
عمرانی در بخش دیگری از سخنان خود به ارایه آمار پایاننامههای موجود در این مرکز پرداخت و گفت: در حال حاضر 116هزار و 501 پایاننامه در این مرکز به ثبت رسیده است و 86 هزار و 957 طرح پایاننامه در این مرکز نگهداری میشود که تعداد 30هزار از این طرحها به تایید دانشگاههای محل تحصیل دانشجویان رسیده است.
وی با اشاره به پایاننامههای ثبت شده در این مرکز اظهار کرد:دانشگاه تربیتمدرس با ثبت دوهزار و 383 پایاننامه در نظام ثبتی این مرکز دارای رتبه اول در بین دانشگاههای کشور در زمینه ثبت پایاننامه است.
پایاننامه، گنجینه علمی ایران است
در ادامه مراسم رونمایی از نسخه تمام متن 200هزار پایاننامه در محل پژوهشگاه علوم و فناوری ایران، رییس این پژوهشگاه گفت: پایاننامههایی که برای استفاده علاقهمندان و پژوهشگران میتواند مثمرثمر باشد رونمایی میشود تا تولیدات علمی کشور و دانشجویان در اختیار اقشار دیگر نیز قرار گیرد.
امید فاطمی در بیان مزایای در دسترس قرار دادن متون پایاننامهها افزود: با این اقدام علاوه بر افزایش امکان مشاهده کاربران، پایاننامهها نیز شناسنامه دار میشوند و حقوق مادی و معنوی آنها نیز رعایت میشود.
وی در ادامه از طراحی نظام اطلاعرسانی علموفناوری و تشکیل کمیسیونی به همین نام خبر داد و افزود: در این کمیسیون وضعیت اطلاعرسانی پژوهش ساماندهی شده و در آن سازمانهای پژوهشی، طرحهای پژوهشی برای استفاده صنعتکاران، سیاستگذاران و محققان ساماندهی میشود تا کارهای پژوهشی به صورت منظم، در اختیار سایر علاقهمندان قرار گیرد.
رییس پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات با اشاره به تفاهمنامههای این پژوهشگاه و مووسسات آموزش عالی و دانشگاهها گفت: دانلود تمام متن پایاننامهها توسط کاربران تنها برای پایاننامههایی امکانپذیر است که تفاهمنامه استفاده از پایاننامهها با دانشگاه مربوطه به امضا رسیده باشد.
تنها 9 کشور اسلامی تولید علم میکنند
استاد ممتاز دانشگاه تهران در رشته بیوشمی نیز در این مراسم گفت: در حال حاضر 57 کشور اسلامی در عرصه علم و فناوری در حال فعالیت هستند که از آن میان تنها 9 کشور اسلامی تولید علم انجام میدهند و 44 کشور اسلامی نیز در کنار هم 10 مقاله علمی را در سال به ثبت میرسانند.
علیاکبر موسویموحدی، از مسوولان پژوهشگاه خواست تا دادههای پایاننامههای دارای مشترکات را با یکدیگر ادغام کرده و طرحهای پژوهش جدیدی را به دست آورده و در اختیار علاقهمندان قرار دهند.
وی ادامه داد: همیشه علم و استناد علمی در کنار یکدیگر دارای معنی است. به هین دلیل باید برنامهریزی مناسبی انجام شود تا تولیدعلم در ایران مورد توجه جهانیان قرار گیرد، زیرا علم وقتی معنی درستی مییابد که جهانی شود.
مراسم رونمایی ازنسخه تمام متن 200هزار پایاننامه و رساله تحصیلات تکمیلی امروز در محل پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با حضور استادان و مسوولان پژوهشگاه صورت گرفت.
نظر شما