به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، به نقل از روابط عمومی و اطلاعرسانی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات، «وهابيت» جريانی فکری ـ سياسی است که نامش از بدو تاسیس با آلسعود پیوند خورده و از لحاظ فکری پيرو برخی انديشههای افراطی سدههای سوم و چهارم اسلامی است.
همچنان که در این کتاب اشاره شده است، اندیشههای وهابیگری و نیز عملکرد پیروان این طریقت طیصد سال گذشته، مؤید این واقعیت است که وهابیت میخواهد با پوشش دينی و انتساب به مذهب تسنن، از وحدت مذاهب اسلامی جلوگيري کند.
این کتاب میکوشد به تجزیه و تحلیل خطرات و چالشهای وهابیت برای جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی و تعیین راهکارهای مقابله با آن بپردازد.
محققان کتاب با تفکیک چالشهای وهابیت به چالشهای فرهنگی ـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی، متن پژوهش را به 9 بخش یعنی بررسی سه چالش فرهنگی ـ اجتماعی، سیاسی و امنیتی وهابیت برای سه سطح تحلیل جمهوری اسلامی ایران، جهان اسلام و کشورهای غربی تقسیم کردهاند.
محدوده زمانی پژوهش، تاریخ معاصر وهابیت را دربر میگیرد و عمده توجه آن به چالشهای ناشی از این فرقه در 34 سال اخیر و پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. با این وجود، در بخش وهابیشناسی، گریزی به ریشههای شکلگیری وهابیگری در حدود 300 سال پیش و موقعیت سیاسی آن دوران دارد.
نوع تحقیق اثر توصیفی ـ تحلیلی است. علاوه بر استفاده از تجربیات اندیشمندان و صاحبنظران عرصه وهابی پژوهی، بر اساس روششناسی اسنادی و نقلی، برخی اطلاعات لازم از طریق مطالعه منابع دست اول شامل آثار رهبران و پیشوایان جنبش وهابیت، سیاستهای اعلانی و اِعمالی حکومت عربستان سعودی، مشاهده اعمال و رفتار وهابیون و دولت آلسعود، مصاحبهها و اظهار نظرهای مسوولان ذیربط، سایر اسناد و مدارک این حوزه شامل کتابها، مقالات، منابع اینترنتی و تحلیلها به دست آمده است.
دادههای اين پژوهش با استفاده از روش مشاهده، مصاحبه و منابع اينترنتی و کتابخانهای با تکيه بر دادههای عينی ـ تاريخی جمعآوری شدهاند.
نخستین چاپ کتاب «چالشهای وهابيت؛ ایران، جهان اسلام و غرب» در 356 صفحه به بهای 10 هزار و 500 تومان منتشر شده است.
یکشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۲ - ۱۵:۳۹
نظر شما