دوشنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۲ - ۱۰:۲۰
بررسی مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی در اثری مکتوب

کتاب «مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی» نوشته «دیوید‌ ال. براون» و «نینا گلاسکو» با ترجمه مشترک محمدرضا رضوانی، محمداکبر سراسکانرود و مهدی سرخوش منتشر شد. این کتاب عوامل و پیامدهای مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی را در ایالات متحده آمریکا بررسی می‌کند.-

دکتر محمدرضا رضوانی درباره اهمیت ترجمه کتاب به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، گفت: امروزه در برخی مناطق روستایی جهان به ویژه در کشورهای توسعه یافته و بعضی مناطق کشورهای در حال توسعه، روستاها (روستاهای اطراف شهرهای بزرگ) نه‌تنها مهاجر‌فرست نیستند بلکه مهاجرپذیر نیز شده‌اند. این‌گونه مهاجرت‌ها را مهاجرت معکوس یا برگشتی می‌نامند. در این میان افراد سالمند و بازنشسته به عنوان یک طبقه اجتماعی از این نوع مهاجرت استقبال می‌کنند. به همین دلیل برای شناسایی پیامدهای مهاجرت برگشتی کتاب «مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی» را به فارسی ترجمه کردیم تا تجربه‌ای برای پژوهش و برنامه‌ریزی این پدیده در مناطق روستایی کشور در اختیار محققان، برنامه‌ریزان، مدیران روستایی و شهری کشور قرار گیرد. 

وی افزود: مناطق روستایی در سراسر جهان در چند دهه گذشته دچار تغییرات (اقتصادی-اجتماعی و فرهنگی) شده‌اند. این تغییرات به اندازه‌ای عمیق بود که موجب شکل‌گیری ساخت‌های جدید در این مناطق شد که ما با عنوان «بازساخت در جغرافیا» از آن یاد می‌کنیم. روستاها به عنوان یکی از حوزه‌های بازساخت اجتماعی در جغرافیا مطرح‌اند. از طرفی تغییراتی که در روابط بین شهر و روستا به وجود آمد، شکل قبلی مهاجرت را به ضرر مناطق شهری تغییر داد.

استاد جغرافیای دانشگاه تهران ادامه داد: بالا رفتن جمعیت یکی از پدیده‌های مهم جمعیت‌شناسی در سطح جهان است. در حال حاضر بیش از 400 میلیون نفر از جمعیت جهان سن 65 سال و یا بیشتر دارند و این افراد حدود هفت درصد کل جمعیت کره زمین را تشکیل می‌دهند. کتاب حاضر که نتیجه یک کار پژوهشی در این زمینه است به بررسی ابعاد کلان و خرد مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی می‌پردازد. هدف کتاب درک کامل فرآیند مهاجرت بازنشستگان در مناطق روستایی هم در سطح خرد و هم در سطح کلان سازمان اجتماعی است.

کتاب «مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی» در هفت فصل مرتبط تنظیم شده است. فصل نخست مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی را در گذشته، حال و آینده بررسی می‌کند. فصل دوم به مقصدهای بازنشستگان در مناطق روستایی با عنوان URDA (جوامع مقصد بازنشستگان در مناطق روستایی برنامه‌ریزی نشده) می‌پردازد. «شکل‌گیری و توسعه مقصدهای بازنشستگان در مناطق روستایی» عنوان فصل سوم کتاب است. در این فصل مسیرهای ورود و خروج بازنشستگان به مقصد مناطق روستایی به مدت بیست سال در 480 کانتی (ایالت) تجزیه و تحلیل شده است.

«کدام بازنشستگان به مناطق روستایی مهاجرت می‌کنند؟» عنوان فصل چهارم کتاب است. این فصل تحقیق دانشگاه کرنل درباره مهاجرت بازنشستگان را شرح می‌دهد و می‌گوید: تجزیه و تحلیل این فصل بر دو دسته اطلاعات فردی (تحقیقات تلفنی و مصاحبه‌های حضوری) متکی است. فصل پنجم کتاب «یکپارچگی اجتماعی و سلامت مهاجران سالمند مقصدهای بازنشستگان در مناطق روستایی» نام دارد. «چالش‌ها و فرصت‌های اجتماعی مهاجرت بازنشستگان» نیز فصل ششم کتاب را به خود اختصاص داده است.

فصل پایانی کتاب با عنوان «مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی و سیاست عمومی» سیاست عمومی کشورهای مختلف را در ایجاد زمینه مناسب برای مهاجرت برگشتی به تفسیر می‌کشد. با توجه به این‌که جذب بازنشستگان به مناطق روستایی به عنوان یکی از راهبردهای توسعه روستایی در برخی کشورها مطرح شده است، شناسایی و ارزیابی ابعاد آن اهمیت بسیاری دارد.

در بخشی از کتاب آمده است: «مهاجرت به مناطق روستایی در سن بازنشستگی یکی از اقداماتی است که توسط ساکنان سالمند اتخاذ شده است و این پدیده از چند دهه گذشته در بسیاری از کشورها بویژه کشورهای توسعه یافته رواج یافته است. در کشور ما نیز این پدیده کم و بیش در برخی از مناطق وجود دارد که در آینده نیز با توجه به شرایط موجود در کلان‌شهر‌ها و شهرهای بزرگ کشور این پدیده گسترش بیش‌تری خواهد یافت.»

چاپ نخست کتاب «مهاجرت بازنشستگان به مناطق روستایی» نوشته «دیوید‌ ال براون ونینا گلاسکو» با ترجمه مشترک محمدرضا رضوانی، محمد اکبرپور سراسکانرود و مهدی سرخوش در 193 صفحه، شمارگان یک‌هزار نسخه و بهای هفت‌هزار و 500 تومان از سوی انتشارات نور علم در لیست کتاب‌های جغرافیا قرار گرفت.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها