سعیدی، استاد جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی به خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، گفت: تمام مطالب کتاب مربوط به ماهیت و چگونگی وضع قوانین و مقررات روستایی در سطح سرزمین است. قوانین و مقرراتی که اکنون در روستاها و بهویژه در حیطه کشاورزی وضع شده، بدون توجه به شرایط بومی و منطقهای موجود است.
وی بیان کرد: عرصههای روستایی ارتباط میان روندهای گوناگون محیطی، اکولوژیک، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی را نشان میدهد. قوانین و مقرراتی که امروزه در کشاورزی و روستاها وضع شده، بدون توجه به شرایط بومی و سرزمینی است. مسولان ما باید مقررات کشاورزی و روستایی را با توجه به شرایط امروزی روستاها وضع کنند. اگر در تدوین قوانین روستایی به شرایط بومی توجه شود، قبول این قوانین از سوی جامعه روستایی گستردهتر خواهد شد.
این نویسنده و پژوهشگر به بخشبندی کتاب اشاره کرد و گفت: «قوانین و مقررات روستایی» در سه بخش و پانزده سرفصل مرتبط نوشته شده است. بخش اول قوانین و مقررات روستایی را از ابتدا(قبل از اسلام) به تصویر میکشد. چگونگی شکلگیری روستاها در ایران و نیاز به تدوین قوانین روستایی و هماندیشی روستاییان قبل از اسلام درباره مسایل و مشکلات کشاورزی و آبیاری، مبحث اصلی این بخش را تشکیل میدهد.
وی افزود: قوانین روستایی دوره اسلامی مبحث بخش دوم کتاب را تشکیل میدهد. با ورود اسلام به ایران تضاد بین شهر و روستا از بین رفت. سازگاری و همخوانی قوانین اسلامی با وضع بومی روستاها، همیاری و تعاون روستاییان را افزایش داد و این امر باعث تدوین قوانین جدید روستایی و کشاورزی در سطح سرزمین شد. بخش پایانی کتاب به قوانین و مقررات روستایی در دوره معاصر میپردازد و به چگونگی تدوین قانون اصلاحات ارضی، مسایل و مشکلات اجرای این قوانین اشاره میکند.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه شهید بهشتی افزود: قوانین روستایی باید برآمده از وضع اسلامی-ایرانی باشد. بهویژه نویسندگان کتابهای جغرافیایی نباید اسیر تمام نکات کتابهای نویسندگان کشورهای دیگر شوند. این درست است که هر کتابی در جای خود ارزشمند است اما ما باید قوانین روستایی کشورهای دیگر را با وضع جغرافیایی سرزمین خود محک بزنیم و سپس به تدوین این قوانین اقدام کنیم. در واقع بومیسازی توصیههای توسعه (قبل از به اجرا درآوردن قوانین) است.
سعیدی با بیان اینکه کتاب به زودی منتشر خواهد شد، گفت: این کتاب حدود 850 صفحه دارد و از سوی انتشارات سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت) به چاپ میرسد.
دکتر عباس سعیدی دانشآموخته جغرافیا از دانشگاه فیلیپس آلمان است. «توسعه روستایی»، «مبانی دانش جغرافیا»، «مبانی جغرافیای روستایی»، «دانشنامه مدیریت شهری و روستایی»، «سطحبندی روستاهای کشور»، الگوهای خدماترسانی روستایی» دیگر کتابهای وی بهشمار میروند. از سعیدی دهها مقاله در نشریات داخلی و خارجی نیز به چاپ رسیده است.
سهشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۲ - ۱۳:۰۵
نظر شما