به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، دکتر بهرام عکاشه، رییس دانشکده علوم پایه دانشگاه آزاد تهران شمال با بیان اینکه در رشته زلزله شناسی برای مقطع کارشناسی کتابهای خوب و مناسبی وجود دارد اظهار کرد: ترجمه کتابهای زبان اصلی برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد ضروری است اما در کنار آن آموزش زبان انگلیسی نیز یکی از اولویتهای فعالان این حوزه به شمار میآید.
رییس بخش زلزلهشناسی دانشگاه تهران گفت: دانشجویان این حوزه اغلب منابع درسی خود را از اینترنت جستوجو و دریافت میکنند، در حالی که میتوان با ترجمه کتابهای زبان اصلی که در بازار وجود دارد، زمینه را برای پیشرفت و ارتقای سطح علمی دانشجویان فراهم کرد.
وی با اشاره به تاریخچه توجه به زلزله در ایران افزود: کشور ما در سال 1957 میلادی یعنی 56 سال قبل به جامعه اتحادیه بینالمللی ژئودزی و ژئوفیزیک ملحق شد و با تاسیس این موسسه نخستین پایگاه زلزلهنگاری در امیرآباد شمالی تهران ایجاد شد.
عکاشه که پیش از این کتاب «مبانی ژئوفیزیک(ژئوفیزیک عمومی)» و «اکتشافات ژئوفیزیکی» را در کارنامه فعالیتهای خود ثبت کرده است، توضیح داد: در کتاب «مبانی ژئوفیزیک» سعی شده است مطالب ژئوفیزیکی موجود در رشته «ژئوفیزیک» به روز شود، در این کتاب اصطلاحاتی چون «ماده» و «گرانیسنجی» تعریف شدهاند. کاربرد اصلی کتاب «اکتشافات ژئوفیزیکی» نیز شناخت منابع زیرزمینی است و به اهمیت ژئوفیزیک و ابعاد تعریف شده آن پرداخته است. ژئومغناطیس زلزلهشناسی، لرزهشناسی و جاذبهسنجی از بحثهای مهم کتاب بهشمار میآید.
وی با توجه به مطالب کتاب «اکتشافات ژئوفیزیکی» به پایگاه لرزهشناسی اشاره کرد و ادامه داد: سال 1960 یک برنامه ردگیری انفجارهای اتمی در جهان مطرح و طبق این برنامه قرار شد که سه پایگاه ردگیری انفجارهای اتمی در ایران نصب شود. در این باره مثلث تبریز، مشهد و تهران در ایران مورد توجه قرار گرفتند. در سال 55-1354 نیز در چارچوب یک برنامه ردگیری انفجارهای اتمی 7 پایگاه لرزهشناسی در عمق صدمتری جنوب غرب تهران نصب شد.
عکاشه گفت: این شبکه برای ردگیری انفجارهای هستهای زیرزمینی شوروی بود اما ما از این دستگاهها استفاده و زلزلهخیزی تهران را محاسبه کردیم که نتایجش بسیار وحشتناک بود.اکنون در کشور ما 18 شبکه زلزلهنگاری با حدود 100 پایگاه وجود دارد اما این کافی نیست چون با وجود وسعت زیاد کشور، ما به 200 پایگاه زلزلهنگاری احتیاج داریم. کشور ژاپن با اینکه یک پنجم کشور ما وسعت دارد دارای 200 پایگاه زلزلهشناسی است.
این متخصص زلزلهشناسی به آماری درباره زلزلهخیز بودن کشور ایران اشاره کرد و افزود: اکنون 90 درصد کشور ما زلزلهخیز است و گسلهای جوان زیادی در پهنه سرزمین ما وجود دارد و این امر لرزهخیزی کشور را چند برابر میکند. از شروع قرن بیستم تاکنون بیش از 125 زلزله در ایران رخ داده است. در اثر این زلزلهها افراد زیادی از بین رفتند و میلیونها نفر آواره شدند. در همین 10 سال گذشته 9 زلزله با بزرگی بیش از شش دهم ریشتر در کشور رخ داده است.
این استاد ژئوفیزیک دانشگاه آزاد در پایان اظهار کرد: در کل کشور 488 شهر از نظر لرزهخیزی بررسی شدند و مشخص شد 83 درصد از این شهرها در معرض خطر زیاد و خیلی زیاد زلزله قرار دارند. سپس با اشاره به زلزله اخیر ورزقان و سراوان از رییس جمهوری جدید درخواست کرد که پدیده زلزله را برای سراسر کشور جدی بگیرد و ستادهای بحران را برای استانها (بهخصوص روستاها) ایجاد کند.
وی در ادامه سه راهکار را به مسولان پیشنهاد داد و گفت: منازل مسکونی و محل کار مقامات کلیدی باید در مقابل زلزله مقاوم باشد، مدیریت بحران برای شهر تهران تشکیل شود و مطالعهای جدی درباره تغییر پایتخت تهران صورت بگیرد.
مراسم نکوداشت بهرام عکاشه پنجشنبه 6 تیرماه در تالار دکتر علی شریعتی واقع در کتابخانه حسینیه ارشاد برگزار شد. در این برنامه دانشجویان دکتر عکاشه، جمعی از همکاران و استادان زلزلهشناسی و زمینشناسی کشور درباره خدمات وی سخن گفتند.
عکاشه سالها رییس بخش زلزلهشناسی موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران بود و پس از 30 سال فعالیت بازنشسته شد. وی همچنین به مدت ۱۴ سال ریاست گروه ژئوفیزیک دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال را بر عهده داشته و اکنون نیز رییس دانشکده علوم پایه این دانشگاه است. وی همواره نسبت به خطر وقوع زلزله در تهران هشدار داده و از طرفداران تغییر محل پایتخت برای به حداقل رساندن تلفات ناشی از زلزله احتمالی است.
عکاشه در سال ٧٣ رشته ژئوفیزیک را در واحد تهران شمال راهاندازی کرد و دارای کتابی تالیفی با نام مبانی «ژئوفیزیک (ژئوفيزيك عمومي)»، ١٠٠ مقاله داخلی و ٣۵ مقاله خارجی است. ساخت و راهاندازی چند پایگاه زلزلهنگاری، مطالعات طیف طراحی ساختگاه رآکتور تحقیقاتی تهران، تحلیل و کنترل مقاومت ساختمان، رآکتور تحقیقاتی سازمان انرژی اتمی ایران در برابر نیروهای زلزله از دیگر عناوین مقالات وی است.
جمعه ۷ تیر ۱۳۹۲ - ۰۹:۰۰
نظر شما