به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اشعار آنا آخماتووا، شاعر و نویسنده روس، تا حد زیادی تحت تاثیر وقایع زندگیاش بود و این فراز و نشیبهای زندگی بود که به قالب و محتوای اشعارش شکل میبخشید. او در دورهای به شدت از اوضاع سیاسی کشورش آسیب دید و به سمت سرودن اشعاری در انتقاد از حکومت روی آورد و از سوی دیگر در دورههایی که وارد رابطه عاطفی میشد، شعرهایش به سمت مضامین عاشقانه گرایش پیدا میکرد.
آنا آخماتووا در خانوادهای متولد شد که پدرش مهندس نیروی دریایی بود اما خودش خیلی زود به سمت شعر و شاعری گرایش یافت و در 11 سالگی سرودن شعر را آغاز کرد. او در دوران نوجوانی هم ادبیات را رها نکرد و نخستین شعرش را بعد از دوره دبیرستان منتشر کرد. در واقع تجربه فضای ادبی و علاقهاش به شعر سبب شد زندگیاش بیشتر رنگ و بوی شعر و ادبیات به خود بگیرد و وی را تا پایان عمر در این وادی نگه دارد.
آخماتووا زندگی پرفراز و نشیبی داشت. سه بار ازدواج کرد و زندگی مشترکش هیچگاه دوام چندانی نیاورد. او به شدت تحت تاثیر حکومت استالین قرار داشت و در آثارش نیز سختیهای زندگی و نوشتن در زیر سایه استالینیسم را انعکاس میداد.
نخستین همسرش، نیکولای گومیلیف بود که آخماتووا با وجود مخالفت خانوادهاش با او ازدواج کرد؛ این شاعر، منتقد ادبی و ارتشی روس چند سال بعد به انجام فعالیتهای ضد انقلابی متهم شد و استالین فرمان تیرباران او را صادر کرد. حاصل این ازدواج، که هشت سال بیشتر دوام نیاورد فرزندی به نام نیکولای گومیلیف بود که او نیز به حوزههای فرهنگی گرایش پیدا کرد. او تاریخدان و شاعر روس، عضو فرهنگستان علوم طبیعی روسیه و پایهگذار دانش جدید قومشناسی بود و در سال 1992 درگذشت.
سال 1936 زمانی بود که آخماتووا بعد از یک دوره وقفه، نوشتن را بار دیگر با سبک و لحنی جدید شروع کرد و تقریبا میتوان گفت هیچگاه سعی نکرد شیوه پیشین نگارشش را بازباید. با این حال خودش معتقد است سال 1940 میلادی اوج دوران نویسندگی و شاعریاش بود؛ دورهای که استقبال بسیار زیاد آثارش از سوی مخاطبان، وی را نیز به حیرت واداشته بود.
نخستین اشعار این شاعر روسی بر رابطه عاشقانه زنی و مردی بنا گذاشته شد و وی لحظات به شدت احساسی میان آن دو را با زبان شعر روایت میکرد. آثار آخماتووا را میتوان نمونهای عالی در ادبیات روسیه دانست. او با ترکیب نگاه زنانه و مردانه به زندگی، احساسات ظریف و عقلانیتی عمیق را در آثارش به نمایش میگذاشت و همین ویژگیها او را از همعصرانش متمایز میکرد.
«سایهای در میان شما» عنوان مجموعه شعر جدیدی از این شاعر است که به تازگی احمد پوری ترجمه آن را به پایان رسانده و انتشارات نگاه آن را به چاپ خواهد رساند. این کتاب برگزیدهای از متن انگلیسی مجموعه اشعار آخماتووا است و ترجمه آن در حدود 500 صفحه است. پیش از این گزیدهای از اشعار آخماتووا در کتابی با عنوان «خاطرهای در درونم است» با ترجمه پوری منتشر شده بود
پوری پیش از این درباره مضامین اشعار آخماتووا به «ایبنا» گفته بود: بیشتر شعرهای او تغزلی و عاشقانه هستند و به مسایل فردی میپردازند. البته وی در اشعارش موضوعات اجتماعی را هم مطرح میکند و به ویژه در زمان جنگ به دفاع از مردم کشورش اشعاری را سرود. آخماتووا از همان آغاز فعالیت حرفهای ادبی خود به مخالفت با سمبلیسم پرداخت و از تصاویری واضح و روشن در آثارش استفاده کرد.
دانشگاه آکسفورد در سال در 1964 آخماتووا را لایق دریافت دکترای افتخاری معرفی و این نشان را به او اهدا میکند. این شاعر چندی بعد جایزهای را از کشور ایتالیا ایتالیا دریافت کرد و سرانجام در سال 1966 در بیمارستانی در حوالی مسکو چشم از جهان فرو میبندد.
«شامگاه»، «تسبیح»، «گلستان یا باغ گل»، «فوج پرندگان سفید» و «بارهنگ» عنوان برخی از آثار این شاعر هستند.
یکشنبه ۲ تیر ۱۳۹۲ - ۰۸:۰۹
نظر شما