سجاد آیدنلو، عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ارومیه گفت: زندهیاد بهمن سرکاراتی آثار بسیار ارزشمندی در حوزه اسطورهشناسی شاهنامه دارد بهطوریکه مستشرقان به آنها ارجاع میدهند اما متاسفانه بهدلیل دوری از شهرت و زندگی در تبریز به اندازه کافی شناخته نشد.-
عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور ارومیه افزود: مقالههای وی مانند «پری» و «رستم» که بیش از 40 سال از نگارش آنها گذشته و در کتاب «سایههای شكار شده» گردآمدهاند، همچنان سندیت علمی دارند بهطوریکه مستشرقان که بسیار کم به منابع ایرانی ارجاع میدهند، در حوزههای فرهنگ و زبانهای باستانی، اسطورهشناسی و شاهنامهپژوهی به نوشتههای این استاد ارزشمند مراجعه میکنند.
این شاهنامهپژوه درباره نثر و شیوه نگارش زندهیاد سرکاراتی بیان کرد: نثر و ترجمههای سرکاراتی پخته و فاخر بود و این مساله در تمام آثارش مشهود است. علاوهبر محتوای پربار و غنی نوشتههای وی باید آثارش را بهلحاظ روششناسی نیز بررسی و آنها را بهعنوان الگویی برای پژوهشگران استفاده کرد. از سوی دیگر کثرت منابع و مأخذ استفاده شده در مقالههای سرکاراتی نشان از دقت و تسلط وی در حوزههای تخصصی بود.
وی با اشاره به تخصص وی در حوزه اسطورهشناسی شاهنامه گفت: تاکید میکنم که زندهیاد سرکاراتی در حوزه اسطورهشناسی شاهنامه شخصیتی است که در سطح جهان بینظیر و مانند وی تا سالهای سال تکرار نخواهد شد.
استادیار دانشگاه پیام نور ارومیه با بیان اینکه استاد سالهای آخر عمر گوشهگیر شده بود، افزود: بیمهری که از سوی دانشگاه تبریز به استاد شد، بهعلاوه وسواس شدید استاد در نوشتن باعث شد تا آنطور که باید شناخته نشود. دلیلهایی مانند شهرستاننشینی، دوری از هیاهوی شهرت و کمنویسی سبب شد تا غیر از اهل فن و دانشجویان قدر این شخصیت را به خوبی ندانند و نشناسند.
آیدنلو در پایان با اشاره به خصوصیات اخلاقی زندهیاد سرکاراتی اظهار کرد: بهلحاظ اخلاقی، مناعتطبع، دریادلی و ابهت ویژه استادی در نهاد وی بود و متاسفم که قدر این شخصیت در هنگام حیات بهخوبی دانسته نشد.
زندهیاد بهمن سرکاراتی، متولد 1316، تبریز در 76 سالگی و در نخستین ساعتهای چهارشنبه (29 خردادماه) پس از تحمل یک دوره بیماری قلبی دار فانی را وداع گفت، پیکر وی پنجشنبه (30 خردادماه) ساعت 9 در تبریز تشییع و به خاک سپرده میشود.
نظر شما