نشست نقد و بررسی کتاب «هشت تاریخدان اروپامحور» نوشته «جیمز ام. بلاوت» با ترجمه ارسطو میرانی و بهیان رفیعی یکشنبه (دوم تیرماه) در پژوهشکده تاریخ اسلام با حضور استادان تاریخ و پژوهشگران برپا خواهد شد.-
در این نشست سید سعیدرضا عاملی، استاد ارتباطات و مطالعات آمریکای دانشگاه تهران و داریوش رحمانیان، استاد و پژوهشگر تاریخ کتاب «هشت تاریخدان اروپامحور» که اروپامحوری در تاریخ و جغرافیای تاریخی جهان را نقد کرده، بررسی خواهند کرد. «بلاوت» با استدلالهایش نشان میدهد پس از جدا کردن و کنار گذاشتن استدلالها و نظریههایی که به اشتباه به اروپاییان، تقدم یا تفوق تاریخی بر دیگر مردمان را نسبت میدهند، درک ما از گذشته بشر بسیار بهتر خواهد شد.
سيد سعيدرضا عاملی در مقدمه كتاب مینویسد: «ترجمه كتاب ارزشمند «هشت تاريخدان اروپامحور» نوشته «جيمز بلاوت» تصويری متفاوت از نگاه به «اروپا» را فراهم ساخته است. امیدوارم كه اين مقدمه و ترجمه كتاب، نگاهی عميقتر نسبت به جهان پيرامون، خصوصا جهان غرب و نوع تعامل جهان غرب با ديگران را فراهم آورده باشد و نگاه «تکلايهای» به غرب را تبديل به نگاه چندسويه کرده و تصوير دقيقتری از رابطه «ما» و « ديگران» فراهم آورد.»
در ادامه مقدمه کتاب آمده است: «توسعه آگاهی جهانی و بیداری سیاسی و اجتماعی «گرمایش عمومی» را به وجود آورده است که «اندیشه یخزده اروپامحوری و آمریکامرکزی» در آن دوامی ندارد. در عین حال، تحلیل ماهیت و مدلهای فکری منتهی به اندیشه خودخواهانه و سلطهآمیز اروپامحور و آمریکاگرا بسیار اهمیت دارد. امروز بسیاری از پایان اروپامحوری و آمریکامرکزی سخن میگویند و نقدهای کهنه و نو بسیاری بر نگاه اروپامحور و در ادامه آن اندیشههای آمریکامحور وارد شده است. این دو پدیده از یک جنس هستند و تحلیل این دو مستقل از یکدیگر، تحلیل ناقصی را بازتولید میکند. در مسير نقد نگاه تکمدارانه اروپايی كه بر مركزيت اروپا به لحاظ تمدن و پيشرفت و عقلانيت تاكيد دارد، جيمز بلاوت در يک مجموعه سه جلدی تحت عنوان «الگوی استعمارگر از جهان» تلاش كرده است نقد جامعی درباره انديشمندان اين نگاه ارایه دهد.»
جلسه بررسی و نقد کتاب «هشت تاریخدان اروپامحور» یکشنبه (دوم تیرماه) از ساعت 17 تا 19 در پژوهشکده تاریخ اسلام به نشانی خیابان ولیعصر، خیابان شهید عباسپور (توانیر)، خیابان رستگاران، کوچه شهروز شرقی، شماره 9 برگزار خواهد شد و ورود برای همگان آزاد است.
نظر شما