انتظارات اهالی قلم و هنر از دولت جدید/11
ابراهیمی: انتظار برای چاپ کتاب سبب بیانگیزگی نویسنده و مخاطب میشود
جعفر ابراهیمی(شاهد)، نویسنده و شاعر کودک و نوجوان که فضای چاپ و نشر کتاب را در سالهای اخیر نامساعد و منجر به کاهش سطح مطالعه و اقتصاد نشر توصیف کرد، گفت: زمانی که فرایند چاپ یک کتاب بیش از یک سال طول بکشد، دیگر لذت قبلی را برای نویسنده و شاید جامعه ندارد. دولت آینده باید حمایت از ناشران، نویسندگان و اهالی ادب را سر لوحه کار خود قرار دهد؛ البته این حمایت نباید با دخالت همراه باشد.-
وی افزود: وضعیت نامطلوب اقتصادی و عملکرد نامطلوب در عرصه فرهنگ انگیزه مطالعه را از جامعه گرفته است. البته دیده شده که کشور با وضعیت اقتصادی بدتری نیز مواجه بوده، ولی هیچ وقت انگیزه افراد برای مطالعه تا این حد از بین نمیرفته است.
ابراهیمی اظهار کرد: مساله دیگری که موجبات نارضایتی نویسندگان را فراهم آورد، انتظار کشیدن برای چاپ اثر بود. وقتی ناشر اثری را تحویل میگیرد و چاپ این اثر بیش از یک سال طول میکشد، دیگر لذت قبلی را برای نویسنده ندارد.
نویسنده کتاب «آسمان خون گریه کن» ادامه داد: نبود حمایت از ناشران و نویسندگان مساله دیگری بود که به صنعت نشر ضربه وارد کرد.
وی گفت: هم اکنون در بازار نشر، با سقوط شمارگان کتابها مواجهیم. با افزایش جمعیت کشور، شمارگان کتابهای امروز از 20 سال پیش هم کمتر شده است. در سالهای دهه اول انقلاب، شمارگان کتابهایی که در کانون منتشر میشدند، 50 هزار نسخه بود، ولی امروزه به 10 هزار نسخه کاهش پیدا کرده است. البته در سالهای در مراکزی مانند کانون اتفاقات خوبی نیز افتاده که از جمله آنها میتوان به طرح رمان نوجوان امروز اشاره کرد.
ابراهیمی ادامه داد: به نظر من دولت تا جای ممکن باید از ناشران، نویسندگان و اهالی ادب حمایت کند اما این حمایت نباید به نوعی باشد که دخالت به نظر بیاید. دولت آینده باید به صدور مجوزها سرعت بیشتری دهد. باید از برنامهها و جشنوارههایی که اغلب جنبه تشریفاتی دارند و در کوتاه مدت به جامعه ادبی سود میرسانند، پرهیز شود. البته نمایشگاه کتاب از دایره این بحثها خارج است.
نویسنده کتاب «آمدهام دوست بدارم» یادآور شد: دولت باید اقدامی صورت دهد که سبب جذب مردم به کتابخوانی شود. کتابخانههای ما معمولا خالی هستند و برای جذب مردم باید در آنها جاذبههایی همچون شب شعر و یا مسابقات متفاوت برای گروههای سنی مختلف، برگزار شود.
ابراهیمی در پایان گفت: در نهایت باید گفت که سیاستهای فرهنگی آینده در بهبود صنعت نشر بسیار تاثیرگذار خواهد بود و من امیدوارم شرایط نشر تغییرات خوبی را تجربه کند.
نظر شما