مدیر گروه خدمات ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: کتابخانه نابینایان و گروه خدمات ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در سال 1385 راهاندازی شد که شامل دو کتابخانه تخصصی کودک و نوجوان و کتابخانه تخصصی ویژه بزرگسالان است.
ایرج عنایتی درباره منابع این بخش گفت: منابع بخش خدمات ویژه کتابخانه ملی دو دسته هستند؛ بخش نخست 13هزار نسخه منابع گویاست که به شکل نوار کاست ضبط شده در این بخش وجود دارند.
وی افزود: 600 عنوان کتاب بریل به زبانهای فارسی و انگلیسی در آرشیو این بخش برای استفاده نابینایان موجود است.
عنایتی با اشاره به مجموعهسازی لوحهای فشرده دیجیتالی برای استفاده نابینایان و کم بینایان اظهار کرد: این بخش افزون بر 100 عنوان منبع دارد که اکنون به صورت هارد و حافظه بلند مدت است و با تبدیل این نسخهها به شکل دیجیتالی، دو هزار نسخه به صورت لوح فشرده، فراهم میشود.
وی درباره زمان استفاده از این بخش عنوان کرد: منابع این بخش اکنون در حال ورود اطلاعات، فهرستنویسی و سازماندهی هستند و بعد از تکمیل شدن در اختیار نابینایان و کم بینایان قرار میگیرند.
عنایتی درباره خدمات سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران به این گروههای ویژه اظهار کرد: کتابخانه تخصصی نابینایان مانند سایر بخشهای تخصصی سازمان عمل میکنند و مراجعهکنندگان به این بخش بیشتر افراد گروههای ویژه دارای مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری هستند.
وی با بیان اینکه کتابخانه نابینایان و کم بینایان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بیشتر مراجعهکنندگان در بخش علوم انسانی را تغذیه علمی میکند، اظهار کرد: رشتههای الهیات، معارف، روانشناسی، ادبیات فارسی و تاریخ عمده حوزههای تخصصی هستند که دانشجویان برای تامین منابع خود به این بخش مراجعه میکنند.
عنایتی درباره خدمات ویژه به نابینایان و کم بینایان در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: در شرایط عضوگیری این گروه شرط مدرک تحصیلی وجود ندارد و مراجعان بخش خدمات ویژه از 50 تا 100 درصد تخفیف برای استفاده از این بخش برخوردارند.
مدیر گروه خدمات ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران اظهار کرد: عضوگیری، استفاده از خدمات داخل کتابخانهای مانند اسکن و یا لوح فشرده شامل این تخفیفها میشوند.جانبازانی که از سوی بنیاد شهید و ایثارگران معرفی میشوند و همچنین افراد دارای معلولیت چشمی که از سوی بهزیستی دارای معرفینامه باشند، میتوانند از 100 درصد تخفیف استفاده کنند.
عنایتی درباره شرایط ارتقاء این بخش اظهار کرد: این کتابخانه با وجود امکانات و فضای محدود نمیتواند پاسخگوی نیازهای همه نابینایان و کم بینایان در سطح ملی باشد زیرا همه این افراد امکان حضور در کتابخانه را ندارند.
وی افزود: بخش خدمات ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران دارای دستگاههای متنخوان، مجهز به نرمافزارهای جاز، سروش، پارس آوا، دستگاه بهدید( امکان درشتنمایی متون) و ضبط صوت و امکان شنود است.
عنایتی درباره وب سایت نابینایان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران عنوان کرد: این وب سایت اکنون با محتوای اطلاعرسانی و ارایه خدمات فعالیت میکند.
وی درباره زمان خدمترسانی تخصصی از طریق وب سایت نابینایان و کم بینایان گفت: این اطلاعرسانی اکنون عام است و شامل اطلاعات درباره منابع موجود، تعداد، تازهها، نحوه عضوگیری و چگونگی استفاده از این بخش است.
مدیر گروه خدمات ویژه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: امیدواریم این وب سایت با تبدیل دادهها به شکل دیجیتالی در بخش مجموعهسازی و تهیه منابع تا پایان امسال راهاندازی شود.
عنایتی درباره خدمات غیر حضوری به نابینایان در بخش خدمات ویژه گفت: اسکن منابع چاپی که منبع گویای آن وجود ندارد با تخفیف 50 درصد در این بخش وجود دارد. مکاتبه ایمیلی به نشانی www.brind@nlai.ir نیز برای این گروه امکانپذیر است.
وی افزود: خبرنامه با عنوان «اندیشه سپید» به صورت چاپی برای نابینایان ارسال میشود که شامل تازههای منابع، اخبار و اطلاعات روز در سطح کشور است که از سوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران منتشر میشود و برای نابینایان عضو این کتابخانه ارسال میشود.
یکشنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۳۰
نظر شما