دوشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۹
محققان جوان نباید از دریچه امروز به رویداد‌های دیروز بنگرند

علیرضا لطف‌الله‌زادگان، نویسنده کتاب «عملیات مسلم‌بن‌عقیل» که اثرش عنوان شایسته تقدیر را در بیست‌وچهارمین دوره جایزه کتاب فصل از آن خود کرد، معتقد است: محققان جوانی که به تاریخ جنگ تحمیلی عراق علیه ایران می‌پردازند، باید به نوعی تاریخ‌نگار حرفه‌ای باشند و نباید از دریچه امروز به رویداد‌های گذشته بنگرند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب بیست و یکم: عملیات مسلم‌بن‌عقیل: آزادی ارتفاعات سومار و تهدید مندلی، صدور قطعنامه ۵۲۲ شورای امنیت» نوشته علیرضا لطف‌الله‌زادگان به عنوان اثر شایسته تقدیر در بیست و چهارمین دوره جایزه کتاب فصل در شاخه علوم نظامی شناخته شد.

لطف‌الله‌زادگان در باره محتوای این اثر گفت: کتاب «عملیات مسلم‌بن‌عقیل» موضوع‌های مختلفی مانند مسایل نظامی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی مقطعی از جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را که به توان ملی جمهوری اسلامی ایران مربوط می‌شود در بر می‌گیرد.

وی در این باره افزود: در کتاب «عملیات مسلم‌بن عقیل» این موضوع که مسایلی مانند صلح، جنگ و بحران‌های اقتصادی چگونه بر جنگ تحمیلی عراق علیه ایران تاثیرگذار بوده، تبیین شده است.

نویسنده این کتاب پژوهشی ادامه داد: این کتاب به صورت روزشمار نوشته شده است اما نحوه ارایه مطالب آن به صورت خبر نیست بلکه مطالب در قالب گزارش ارایه شده است.

لطف‌الله‌زادگان درباره روش انجام کار تحقیقی خود برای کتاب «عملیات مسلم‌بن عقیل» توضیح داد: این روش با کتاب‌های پژوهشی دیگر بسیار متفاوت است. در مجموعه «روزشمار جنگ ایران و عراق» باید فردی آگاه از تمامی مسایل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی که با مسایل نظامی ‌هم آشناست قلم می‌زد؛ برای مثال باید گزارشی از تمام اتفاق‌های روزانه که بر آن روز خاص از اجرای عملیات تاثیر داشته و دخیل بوده است آورده می‌شد و در واقع بر چگونگی انجام شدن عملیات تمرکز داشته‌ام و نه صرفا بر انجام شدن آن.

وی با بیان این‌که در تالیف کتاب «مسلم‌بن‌عقیل» تمام وقایع مهم عملیات آورده شده است، افزود: در این زمینه، وقایع پیش از اجرای عملیات مانند شناسایی و اقدامات مهندسی آورده شده و سپس به حین اجرای عملیات، خود عملیات، تبعات، نتایج و پیگیری‌ها پرداخته شده است.

این نویسنده مجموعه «روزشمار جنگ ایران و عراق» در پاسخ به این سوال که «این نحوه نگارش کتاب‌های روزشمار جنگ چه کمکی به محققان می‌کند؟» توضیح داد: این شیوه بر نحوه تجزیه و تحلیل محققان از یک عملیات خاص تاثیر خواهد داشت زیرا علاوه بر این‌که به خود عملیات پرداخته شده، عوامل فرهنگی و اجتماعی و اقتصادی زمان هم مورد توجه قرار گرفته است.

وی درباره منابع کتاب «عملیات مسلم‌بن عقیل» گفت: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس از روز‌های نخستین جنگ تحمیلی عراق علیه ایران راویانی را با فرماندهان ارشد جنگ اعزام می‌کرد که این راویان در سطح یگان‌ها، گردان‌ها و تیپ‌های مختلف پراکنده بودند و رویداد‌های جاری روزانه را ثبت می‌کردند.

لطف‌الله‌زادگان ادامه داد: صوت‌ و یادداشت‌های ثبت شده توسط این راویان، امروز در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس وجود دارد و راویان آن دوره، از جمله من، در حال نگارش و پیاده‌سازی این منابع در قالب کتاب هستیم. در واقع، منابع اصلی این کتاب هم همانند شیوه منحصر به فرد نگارش کتاب به نوعی ویژه محسوب می‌شود.

این محقق حوزه دفاع مقدس در پاسخ به این سوال که «در انجام پژوهش‌ها برای تالیف این کتاب با چه دشواری‌هایی روبه‌رو بوده است؟» گفت: از نظر دسترسی به منابع مشکلی وجود نداشت اما مساله مهمی که مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس با آن روبه‌روست، نیاز به افراد جوان متخصص برای نگارش این آثار است. افرادی که ضمن آشنایی با موضوع‌های سیاسی، اقتصادی و فرهنگی و... بر علوم نظامی هم اشراف داشته باشند. البته مرکز در حال تربیت این نیرو‌هاست اما تا زمانی که این نیرو‌ها بتوانند به صورت جدی وارد عمل شوند، باید انتظار کشید.

وی درباره ویژگی‌های مهمی که افراد جوان باید در همکاری با مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس دارا باشند، اظهار کرد: این افراد باید دارای بینشی باشند که بتوانند بر اساس آن موضوع‌های مربوط به گذشته را به تناسب همان زمان درک و تفسیر کنند چون ممکن است فردی در گذشته محبوب بوده اما اکنون چنین نباشد. باید محقق قدرت تمیز داشته باشد و از زاویه امروز به مسایل دیروز نگاه نکند.

نویسنده کتاب «آشنایی با جنگ: پاسخ به ابهامات» ادامه داد: همچنین محققی که به این وجه از تاریخ جنگ تحمیلی عراق علیه ایران می‌پردازد، باید به نوعی تاریخ‌نگار حرفه‌ای باشد و بتواند سند را شناسایی کند و ارزش آن را بداند. این شناخت مستلزم سپری کردن دوره‌های سندشناسی است.

وی درباره جایزه کتاب فصل و اثرگذاری آن میان اهالی قلم گفت: اساسا هر کاری که در زمینه فرهنگ انجام می‌شود خوب است و برگزاری جایزه کتاب فصل هم یکی از این کار‌های فرهنگی است. در زمانه‌ای که اهل تحقیق هنوز جایگاه ویژه خود را نیافته‌اند، این جایزه به تشویق بسیار خوبی برای محققان تبدیل شده است و به ترفیع جایگاه آنان کمک می‌کند.

کتاب «روزشمار جنگ ایران و عراق، کتاب بیست و یکم: عملیات مسلم‌بن‌عقیل: آزادی ارتفاعات سومار و تهدید مندلی، صدور قطعنامه ۵۲۲ شورای امنیت» نوشته علیرضا لطف‌الله‌زادگان در هزار و 87 صفحه از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها