به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این کتاب به عنوان سومین جلد از مجموعه مفاهیم کلیدی ارتباطات، ادبیات حوزه رسانه را با هدف غنا بخشیدن به مطالعات دانشجویان رشته ارتباطات تحلیل و تفسیر میکند.
شومیکر در این کتاب مفهوم «دروازهبانی» را به عنوان یکی از قدیمیترین و شناختهشدهترین ساختارها معرفی و مهمترین خطوط نظری و تحقیقی مربوط به دروازهبانی را گردآوری و در کنار هم قرار داده است. نگاهی به مطالب این کتاب نشان میدهد که دروازهبانی کاربردی بسیار گستردهتر از حوزه مطرح آن، یعنی سردبیری خبر داشته و اغلب در تحقیقات ارتباطات کاربرد دارد.
نویسنده در مقدمه کتاب با استناد به نظریههای «جورج دانهو»، «فیلیپ تیچنر» و «کالین الین» دروازهبانی را نه فقط انتخاب پیام بلکه نگهداشتن، انتقال، شکلدهی، عرضه، تکرار و زمانبندی اطلاعاتی که از فرستنده به گیرنده صادر میشود، تعریف کرده است.
وی در بخشی از این مقدمه نوشته است: «گرچه تاکنون مدلهای متعددی برای دروازهبانی پیشنهاد شده است، اماهیچ یک نتوانستهاند پیچیدگی کامل دروازهبانی را در فرایند ارتباطات پوشش دهند.»
فصل نخست کتاب به تاریخچه دروازهبانی اختصاص دارد، در این بخش دیدگاههای «کورت لوین»، «لئو راستین»، «دیوید منینگ وایت»، «سالانشیک»، «ویلیام گیبر»، «بروس وستلی»، «موریس مکلین»، «آندرو باس»، «جیمز هالورن»، «فیلیپ الیوت»، «گراهام مرداک» و «جیمز هیکی» درباره دروازهبانی خبر نقد و بررسی شده است.
فرایند دروازهبانی، عنوان دومین فصل این کتاب است که علاوه بر معرفی پیشگامان دروازهبانی، نقشهای اجتماعی دروازهبانی در جامعههای بزرگ و نقش آنان در ایجاد زمینه ذهنی مخاطبان از واقعیتهای اجتماعی را بیان میکند.
سومین فصل این کتاب به نظریهپردازی درباره دروازهبانی اختصاص دارد، در این بخش جوانب مختلف دروازهبانی در سطوح فردی، رویههای ارتباطات، سازمانی، فرارسانهای اجتماعی یا نهادی و نظام اجتماعی بیان شدهاند.
مدل جدید دروازهبانی خبر به همراه اشکال مختلف آن در فصل چهارم این اثر معرفی شده است، در این فصل با خلاصه کردن آنچه از دروازهبانی میدانیم و مبتنی بر رویکردهای نظری، شاهد مدل جدیدی هستیم.
در «پژوهشهای آینده» به عنوان آخرین فصل کتاب پیشنهادها و تحقیقات مختلفی برای پژوهشهای آتی در این حوزه ارایه شده است و نقش اندیشمندان حوزه ارتباطات، ارتباطات میان سطوح، بررسی قدرت نسبی سطوح، مطالعه سطح فردی و... از مباحث آن به شمار میآیند.
نگاهی به زندگی پاملا جی. شومیکر، نویسنده کتاب آخرین بخش این اثر را تشکیل میدهد. شومیکر متولد سال 1950 رییس دانشکده روزنامهنگیری دانشگاهی ایالتی اوهایو است که پیش از این کتابهایی مانند «رسانهای کردن پیام: نظریههای تاثیر بر محتوای وسایل ارتباط جمعی» و «نظریهسازی در علوم اجتماعی» را به رشته تحریر در آورده است.
چاپ نخست کتاب «دروازهبانی» در 136 صفحه، شمارگان یکهزار نسخه و بهای 70 هزار ریال از سوی نشر نی منتشر شده است.
شنبه ۴ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۵
نظر شما