دوشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۸:۴۲
توجه رهبر انقلاب به کتاب‌های دفاع مقدس، موجب رواج کتابخوانی شد

مسوول نمايندگي ولي فقيه در نيروي قدس، در نشست حمایت از فرهنگ دفاع‌مقدس گفت: این از لطف خداست که به ما رهبری عنایت کرده که به فرهنگ دفاع مقدس توجه ویژه‌ای دارند. در کشور جز رهبر شخص دیگری را سراغ ندارم که این‌گونه کتاب‌های دفاع‌مقدس را بخوانند و در مورد آن نظر دهند و این فرهنگ را در جامعه منتشر کنند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا) به نقل از ستاد خبري بيست و ششمين نمايشگاه بين‌المللي كتاب تهران، نشست حمایت از فرهنگ دفاع مقدس با حضور فرماندهان و مسوولان نیروهای مسلح ارتش جمهوری اسلامی ایران و حجت‌الاسلام والمسلمین علی شیرازی، مسوول نمايندگي ولي فقيه در نيروي قدس سپاه، امروز (16 اردیبهشت 92) در سرای اهل قلم بیست و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد. 

حجت‌الاسلام‌والمسلمین علی شیرازی در این مراسم گفت: اگر بخواهیم فرهنگ دفاع مقدس را تبین کنیم باید این جمله مقام معظم رهبری را مورد توجه و اشاره قرار دهیم که در سال 1370 فرمودند، برای صدور انقلاب همین کتاب‌های خاطرات هشت سال دفاع مقدس کافی است، همین کتاب‌های خاطرات رزمندگان می‌تواند انقلاب ما را به جهان صادر کند.

وی ادامه داد: در همان دوران جنگ شاید هنوز بحث تدوین آثار هشت سال دفاع مقدس شکل نپذیرفته‌ بود. یکی از روحانیونی که در جبهه حضور داشت سه جلد کتاب درباره خاطرات دفاع مقدس نوشت که نسبت به آن دوران کار مهمی بود، اما از نظر نوشتار و ویراستاری قوی نبود. مقام معظم رهبری در آن دوران رییس جمهور بودند. وقتی این کتاب به نگارش درآمد ایشان مقدمه‌ای برای آن نوشتند و این فرهنگ را مورد توجه قرار دادند.

وی با بیان این‌که نیروهای مسلح به دلیل درگیر جنگ بودن کمتر به مکتوب کردن خاطرات خود توجه داشتند، افزود: بعضی از این مباحث ثبت و ضبط می‌شد اما به شکل یک کتاب در نمی‌آمد و فرهنگ ترویجی آن به شکلی که امروز می‌بینیم نبود.

حجت‌الاسلام شیرازی افزود: اولین کسانی که وارد گود شدند و تدوین کتاب خاطرات را دنبال کردند، از دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی بودند. هنوز در دوران جنگ بودیم ولي مرتضی سرهنگی و هدایت‌الله بهبودی جمعی از نویسندگان را دور هم گردآوردند و کار آن‌ها از یک کانکس کنار نگهبانی حوزه هنری برای ثبت خاطرات رزمندگان آغاز شد. 

وی ادامه داد: کتاب‌های آن‌ها در آغاز بیش از 70 یا 80 صفحه نبود اما مقام معظم رهبری تک تک این خاطرات را به دقت مطالعه می‌کردند. ایشان دقت بسیاری در مطالعه این نوع آثار دارند و اگر نکته‌ای را لازم می‌دانستند یادداشت و به دفتر ادبیات و هنر مقاومت حوزه هنری می‌فرستادند و اگر تقریظی هم نوشته می‌شد به این دفتر منتقل می‌شد تا آقای سرهنگی آن را مورد توجه قرار دهد.

حجت‌الاسلام شیرازی گفت: در آن سال‌ها 63 عنوان کتاب تدوین شد. بیشتر این آثار را مقام معظم رهبری مطالعه کردند. این توجه و نوشتن تقریظ‌‌‌ها بهانه‌ای شد تا افراد به این مقوله وارد شوند و خاطرات فرماندهان و رزمندگان را تدوین کنند. مقام معظم رهبری پس از مطالعه کتاب «جشن حنابندان» تقریظی بر آن نوشتند و از آقای قدمی تجلیل کردند. بعدها وقتی که جمعی از نویسندگان به خدمت مقام معظم رهبری رسیدند در آنجا ایشان فرمودند که اگر من شاعر بودم در مدح آقایان سرهنگی و بهبودی مدیحه می‌سرودم.

وی در ادامه به توجه مقام معظم رهبری به کتاب «یاد یاران» و «خاک‌های نرم کوشک» اشاره کرد و افزود: اگر بخواهیم خاطرات جنگ را تدوین ‌کنیم می‌توان برای هر رزمنده یک کتاب نوشت. برای شهیدان همت و باکری کتاب‌های بسیاری نوشته شده است، اما این نوشته‌ها فقط بخشی از تلاش آن‌ها را نشان می‌دهد. این اتفاق نقطه آغازی بود تا نیروهای ارتش و سپاه به توصیه رهبری توجه کنند. 

مسوول نمايندگي ولي فقيه در نيروي قدس سپاه افزود: پس از توجه رهبر انقلاب به کتاب «دا» شاهد تغییر و تحول در فرهنگ کتابخوانی و تغییر نگرش در جامعه برای روی آوردن به فرهنگ دفاع مقدس بودیم. تا آنجا که ایشان در پنج جلسه متناوب به کتاب «دا» پرداختند. 

حجت‌الاسلام شیرازی ادامه داد: کتاب «نورالدین پسر ایران» هم مورد تجلیل مقام معظم رهبری قرار گرفت. ایشان پس از مطالعه این کتاب به مساله پرداخته نشدن به خاطرات همسر نورالدین عافی به عنوان ضعف در این کتاب اشاره کردند. توجه به این موضوع باعث شد تا نویسندگان در آثار خود به ثبت زندگی همسران رزمندگان هم توجه کنند. در این زمینه کتاب‌های متعددی نوشته شده است اما اگر بخواهیم تاریخ جنگ را تدوین کنیم در کنار خاطرات رزمندگان باید به ثبت خاطرات فرزندان آن‌ها هم توجه کرد.

وی ادامه داد: نوشته شدن تقریظ بر آثار باعث شد تا جامعه به بحث کتابخوانی گرایش پیدا کند زیرا این فرهنگ آن گونه که باید مورد توجه قرار نگرفته است. باید به کتاب و کتابخوانی خاطرات دفاع مقدس اهميت داد. شمارگان کتاب‌های «دا» و «نورالدین پسر ایران» توانست بخشی از منویات مقام معظم رهبری را برآورده سازد اما هنوز هم به نقطه مطلوب نرسیده‌ایم. 

حجت‌الاسلام شیرازی در ادامه به کتاب «پایی که جا ماند» اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری در تقریظ بر این کتاب به ترجمه این اثر به زبان‌های دیگر توصیه کردند، به ویژه به زبان عربی تا مردم عراق این کتاب را بخوانند. ایشان چندی پیش کتاب «لشکر خوبان» را مطالعه کردند و درباره آن سخنانی فرمودند. این از لطف خداست که به ما رهبری عنایت کرده است که به این نوع حقایق به ویژه فرهنگ دفاع مقدس توجه ویژه‌ای دارند. من در کشور جز رهبر شخص دیگری را سراغ ندارم که این گونه کتاب‌های دفاع‌مقدس را بخوانند و در مورد آن نظر دهند و این فرهنگ را در جامعه منتشر کنند.

وی افزود: از حماسه هشت دفاع مقدس می‌توان کتاب‌های بسیاری نوشت و برای نیروهای مسلح، همه فرهنگیان و دانشجویان و به ویژه نسل‌های بعد از انقلاب دست به انتشار کتاب زد و این فرهنگ را در جامعه نهادینه کرد.

بیست‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران تا 21 اردیبهشت ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها