به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، این نشست روز گذشته (9 اردیبهشت)، با حضور رضا امیرخانی، جواد محقق و محمدرضا زائری در فرهنگسرای اندیشه برگزار شد.
محقق، در این نشست به پیشینه ورود روحانیت به عرصه داستاننویسی اشاره کرد و گفت: روحانیت همواره در حوزه شعر حضور فعال داشته است و در حوزه نوشتن و داستاننویسی شاید کمتر از شعر پیشینهای دارد، اما پیشینه آن به زمان سعدی و مولانا میرسد.
وی اضافه کرد: یکی از رازهای ماندگاری کتابها و گفتههای بزرگان ما از دیرباز تا به امروز، ارتباط نوشتهها و داستانهای آنها با قرآن و احادیث است و برداشتهایی که از داستانهای قران آمده و با زبان روان فارسی به نظم و نثر درآمده است. اینها، به نظر من سنگ بناهایی برای داستاننویسی در ایران است.
محقق افزود: یکی از کسانی که در سدههای اخیر به عرصه داستان وارد شده، شیخ موسی نصر است که به نوعی نخستین رمان تاریخی ایران را نوشته است. اکنون نیز ورود روحانیت به حوزههای نوآیین ادب فارسی و در اصطلاح رمان، اتفاق تازهای است که میتواند فضای جدیدی در این حوزه رقم بزند.
محمدرضا زائری نیز در این نشست گفت: فارغ از اینکه کتاب چه ارزشی دارد، ما در این جمع گردهم آمدهایم و شاهد اولین رمان از یک روحانی هستیم. اگرچه روحانی باید موعظه کند و باید بالای منبر برود، ولی لایق است که رمان هم بنویسد؛ یعنی اگر روحانی رمان نوشت، نیاز مخاطب امروز را شناخته است.
زائری اضافه کرد: ما باید به جایی برسیم که با یکدیگر دیالوگ داشته باشیم و نمودی از این دیالوگ، همین نوشتن رمان ازسوی اقشار مختلف جامعه است.
وی به محتوای رمان هم اشاره کرد و افزود: در این رمان همه چیز هست؛ همه چیز از همه احوالات امروز ما. از چت و زبانهای مختلف ارمنی و انگلیسی گرفته تا عاشورا و مزاحمتهای خیابانی در آن دیده میشود.
امیرخانی، دیگر منتقد حاضر در این نشست از نخستین رمانی که توسط یک روحانی نوشته شده است استقبال کرد و گفت: حضور یک روحانی در این عرصه کار را برای ما آسانتر میکند و ما میتوانیم با گردن فراختر به ادامه نوشتن رمان در ایران ادامه دهیم.
امیرخانی افزود: رمان به شکل امروزی آن یک جنس غربی است؛ مانند قلم در دست من یا دوربینی که این نشست را ضبط میکند یا هر چیز دیگر، اما استفاده مناسب از آن میتواند کارکردهای مناسبی هم داشته باشد. ما می توانیم آن را به نوعی مانند بسیاری محصولات وارداتی دیگر ایرانیزه کنیم.
«آقای سلیمان میشود من بخوابم؟» نخستین رمان حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا واحدی، شاعر و نویسنده معاصر از سوی نشر تارونه در 248 صفحه، با شمارگان سه هزار نسخه و بهای 9 هزار تومان منتشر شده است.
سهشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۲ - ۱۱:۲۵
نظر شما