به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم اختتامیه نخستین جشنواره بینالمللی عکس خیام و رونمایی از کتاب مجموعه آثار این جشنواره، عصر دیروز، جمعه، 17 فروردین، با حضور سفرای کشورهای اندونزی، دانمارک، نروژ، بوسنی و هرزگوین، دبیر اول سفارت مجارستان و مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان، اسماعیل عباسی، مترجم پیشکسوت حوزه عکاسی و علی سامعی، دبیر جشنواره و نماینده فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) در ایران در تالار استاد جلیل شهناز، خانه هنرمندان ایران برگزار شد.
سرسنگی در این مراسم گفت: من در عموم جشنوارههای بینالمللی که در ایران برگزار شده، بر این نکته تاکید کردهام که چند خصلت را نمیتوان از هنر گرفت، که این خصلتها، ویژگی مهم جشنواره عکس خیام نیز هست. نخستین این خصلتها «کاربرد اجتماعی هنر» است. این کاربرد از ابتدای شکلگیری هنر در جوامع بدوی خود را نشان داده و تاکنون هم باقی مانده است.
وی افزود: به نظر من در زمانهای که فضای سیاسی مغشوش سبب شده که مرزهای سیاسی، خود را بر فرهنگ و هنر تحمیل کنند، تاکید بر کاربرد اجتماعی هنر میتواند با این جریان مقابله کند و ملتها را به یکپارچگی برساند.
مدیرعامل خانه هنرمندان در ادامه با اشاره به این که که بشر امروز نیازمند گفتوگوست، گفت: حوزه فرهنگ و هنر مهمترین حوزهای است که میتواند به کنار گذاشتن اختلافها در جوامع کمک کند. جشنوارههای بینالمللی چون جشنواره عکس خیام، هم چهره درستی از ایران به جهانیان معرفی میکند و هم به درستی دیدگاههای فرهنگی جوامع دیگر را به ایرانیان میشناساند.
سرسنگی در ادامه با اشاره به ویژگی دیگر جشنواره عکس خیام توضیح داد: نام این جشنواره ویژگی دوم آن است. من خوشحالم که یک جشنواره عکس نام یکی از مهمترین شاعران و دانشمندان تاریخ تمدن و فرهنگ ایران زمین را بر تارک خود دارد، نامی که در جهان شهره است و شاید برخی خارجیها او را بیشتر و بهتر از ما ایرانیها بشناسند.
سرسنگی در ادامه با اظهار تاسف از اینکه بسیاری از جوانان ایرانی حکیم عمر خیام را نمیشناسند، گفت: خیام برای ما ایرانیها یادآور شعر و رباعیهای جاندار و حکیمانه با جهانبینی خاص خود است.
در ادامه مراسم سامعی، دبیر نخستین جشنواره عکس خیام نیز گفت: خوشحالم برگزاری این جشنواره که زمانی رویای ما بود، محقق شد. این نخستین جشنوارهای است که تحت نظر فدراسیون بینالمللی هنرعکاسی (فیاپ) و انجمن عکاسی آمریکا (PSA) در ایران برگزار میشود.
نماینده فدراسیون بینالمللی هنر عکاسی (فیاپ) در ایران همچنین گفت: این دو نهاد تنها زمانی جشنوارهای را در یک کشور برگزار میکنند که همه استانداردها و قوانین آنها در آن جشنواره اعمال شود. بنابراین مدت زمانی طول کشید تا قوانین و استانداردهای این دو نهاد در ایران پیاده و اجرا شود.
دبیر نخستین جشنواره عکس خیام در ادامه با اشاره به قوانین مورد نظر فیاپ گفت: بر طبق قانون باید 6 ماه قبل از شروع جشنواره فراخوان اعلام شود. قانون دیگر این است که کتاب جشنواره حتما باید به تمامی شرکتکنندگان در جشنواره اهدا شود. همچنین کتاب جشنواره نیز باید طبق استانداردهای خاصی به چاپ برسد.
سامعی افزود: حضور بیش از 80 کشور از پنج قاره جهان و ارسال 15 هزار و 200 اثر از دوهزار و 500 شرکت کننده خود گواهی بر اهمیت و جایگاه این جشنواره بین المللی است و امیدوارم در دوره دوم این جشنواره که در چهار بخش «آزاد سیاه و سفید»، «مونوکروم»، «سفر» و «خلاقانه» برگزار می شود شاهد ارتقا، رشد و شکوفایی هرچه بیشتر سطح کیفی این جشنواره با همکاری و همدلی سایر نهادهای ذیربط باشیم.
در پایان این مراسم جوایز برگزیدگان این جشنواره به همراه یک نسخه از کتاب به آنان اهدا و همچنین از نمایشگاه عکس این جشنواره در نگارخانههای زمستان، بهار و تابستان خانه هنرمندان رونمایی شد.
کتاب مجموعه آثار برگزیده نخستین جشنواره بینالمللی عکس خیام در شمارگان سه هزار نسخه، 104 صفحه و بهای 35 هزار تومان از سوی انتشارات کلوپ عکس فوکوس (نهاد برگزار کننده این جشنواره) روانه کتابفروشیها شده است.
حسین سامعی نماینده فدراسیون بینالمللی هنر عکاسی (فیاپ) در ایران است.
شنبه ۱۷ فروردین ۱۳۹۲ - ۲۱:۰۴
نظر شما