سه‌شنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۹:۰۰
پروین در آسمان ادبیات ایران همچون پروین می‌درخشد

علی اسماعیلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی با تجلیل از جایگاه ارزنده پروین در تاریخ ادبیات کشور، گفت: پروین میان زنان شاعر همچون پروین می‌درخشد و فروزان‌تر از همه زنان شاعر، در آسمان ادبیات ایران، نور‌افشانی می‌کند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی با حضور سید‌محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رییس هیات امنای جایزه پروین اعتصامی، علی اسماعیلی، سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر هیات امنای جایزه پروین اعتصامی، مجید حمید‌زاده، دبیر علمی پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی، علی شجاعی‌صائین، مدیر عامل موسسه خانه کتاب و جمعی از بزرگان عرصه ادبیات کشور، دوشنبه 21 اسفند‌ماه، در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.

اسماعیلی درباره کیفیت برگزاری جایزه ادبی پروین گفت: جشنواره پروین اعتصامی، از سال 83 به صورت دوسالانه در پنج حوزه شعر، ادبیات داستانی، ادبیات نمایشی، ادبیات پژوهشی و ادبیات کودکان و در دو محور تالیف و ترجمه، سعی در تجلیل و گرامیداشت مقام شعرا و اندیشمندان بزرگ زبان و ادبیات فارسی داشته است. 

دبیر هیات امنای جایزه پروین اعتصامی، ادامه داد: برگزاری جشنواره ادبی پروین اعتصامی، فرصت مغتنمی است که هم بتوانیم شاعران مطرح و به‌نام را شناسایی و استعدادهای برتر را در حوزه ادبی و شعر به جامعه فرهیخته معرفی کنیم و هم به عنوان الگویی که همه اندیشمندان و جوانان ما بتوانند با پیروی از آثار آن‌ها، به خلق اثر بپردازند. 

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: هدف اصلی از برگزاری این‌گونه جشنواره‌ها، انجام رسالت بنیادین فرهنگی و ادبی است که برعهده داریم. دوم این‌که ما از این طریق بتوانیم، مقام این شعرا و شخصیت‌های بزرگ و نامدار ایران را، گرامی بداریم و از طرف دیگر هم رشد و اعتلای خلاقیت‌ها و آفرینش‌های ادبی بانوان را به گونه‌ای شاهد باشیم‌. 

اسماعیلی افزود: تعداد 6701 اثری که به دبیرخانه پروین رسیده، نشانگر رشد خلاقیت ادبی بانوان است. نکته مهم دیگر ترویج و تقویت زبان و ادبیات فارسی به عنوان هویت ملی و تاریخی ما در داخل و خارج کشور است که بتوانیم به این وسیله، پیوندی را بین ادبیات ملت‌ها به‌ویژه جهان اسلام ایجاد کنیم. 

دبیر هیات امنای جایزه پروین اعتصامی، نوع شعر پروین، شاعر بلند‌آوازه و نامدار کشور را، شعر تعلیمی دانست و گفت: شعر تعلیمی شعری است که پیکره آن ‌را داستان‌های کوتاه تشکیل می‌دهد. پروین توانسته با الهام از شعر تعلیمی و داستان‌های کوتاه، پندهای اخلاقی خود را در مضامین زیبا و دلنشین بیان کند. 

اسماعیلی در ادامه سخنانش افزود: سبک شعر پروین، آمیخته‌ای از دو سبک خراسانی و عراقی است. شاید بتوان گفت که بعد از مولوی، پروین دومین فردی است که در شعرهایش، از تمثیل بسیار استفاده کرده است. از دیگر امتیازات شاعره بلند‌آوازه کشور ما، آوردن مناظره و تخاطب یعنی پرداختن به عواطف انسانی به عنوان پندهای اخلاقی، در شعرهایش است. 

وی گفت: آثار پروین قطعا باید در خلال شرایط اجتماعی و اقتصادی و سیاسی و فرهنگی زمان خودش، مورد مطالعه و بررسی قرار بگیرد. در اشعار پروین، هم نقد شرایط مشروطه و هم کنش در مقابل ایده‌های فرهنگی حاکم بر آن زمان، مشاهده می‌شود. آثار پروین، نشانگر عمق نفوذ اجتماعی و بازتاب در‌خور توجه، فرهنگ‌ها و خرده‌فرهنگ‌ها است. 

سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان سخنانش افزود: در اکثر اشعاری که از پروین موجود است، رنگی از غم و درد محرومان هم قطعا مشاهده می‌شود. پروین شاعری بود که قدرت‌نمایی انتقادی بسیار بالایی داشت. وی در اشعارش، در کنار این قدرت‌نمایی انتقادی، به ارایه راه‌حل هم می‌پرداخت. 

مجید حمید‌زاده، دبیر علمی پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی، درباره پنجمین جایزه ادبی پروین گفت: از میان 6701 اثر ارسال شده به دبیرخانه جشنواره، 107 اثر به دور دوم راه یافتند و هر کدام از آثار توسط حداقل سه داور، ارزیابی شدند. در انتها نیز 16 اثر به عنوان آثار برگزیده، معرفی و در این مراسم از آنان تقدیر شد. در این دوره بیش از 320 داور در گروه‌های پنج‌گانه، آثار را مورد ارزیابی دقیق قرار دادند.

در ادامه مراسم، دکتر عباسعلی وفایی، عضو هیات علمی جایزه پروین اعتصامی، پروین را صاحب سبک و زبان ویژه دانست و گفت: پروین به معنای واقعی، شاعر است اما هنوز آن‌طور که شایسته مقام وی باشد، شناخته نشده است. اهل قلم برای شناساندن بیشتر مفاخر ادبیات فارسی، رسالت بالایی دارند. 

طلا نژاد‌حسن، نویسنده، که در این دوره یکی از برگزیدگان بود، درباره کیفیت جشنواره گفت: این نوع جوایز و جشنواره‌ها، در نفس خود چه به‌صورت رسمی و چه غیر رسمی، به شرطی می ‌تواند اثر ارزنده‌ای در رشد و تعالی ادبیات ما در این عرصه داشته باشد که به‌دور از تنگ‌نظری‌ها و کج‌تابی‌ها، داوری شود. 

دکتر فائزه زهرا میرزا از کشور پاکستان، که در پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی شایسته تقدیر برای کتاب «محك خسروي»، تاليف ميرزا خسرو بيگ گرجي، شناخته شد، دقایقی درباره این کتاب سخن گفت. همچنین راهله معماریان، یکی دیگر از برگزیدگان این دوره، چند شعر منتخب از دیوان‌های شعر خود را برای حاضران در جلسه سرود.

سید‌محمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، علی اسماعیلی، سرپرست معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید حمید‌زاده، دبیر علمی پنجمین دوره جایزه ادبی پروین اعتصامی، علی شجاعی‌صائین، مدیر عامل موسسه خانه کتاب در پایان مراسم از منتخبان با اهدای جایزه تجلیل کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها