چهارشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۱ - ۰۹:۵۸
کتاب‌های علمی باید با رویکردی کاربردی منتشر شوند

مولف کتاب «فيزيولوژی عملكرد گياهان زراعی» و نویسنده شایسته‌تقدیر جایزه کتاب فصل با تاکید بر اهمیت کتاب‌های کاربردی گفت: کتاب‌های علمی باید بتوانند گره‌ای از مشکلات کشور بگشایند و در نهایت به بالابردن بهره‌وری و بازدهی صنعت منتهی شوند.-

دکتر حسین حیدری، نویسنده شایسته تقدیر بیست‌وسومین دوره جایزه کتاب فصل، در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با بیان این‌که کتاب «فيزيولوژی عملكرد گياهان زراعی» چهاردهمین کتابی است که منتشر کرده، گفت: با وجود این آشنایی چندانی با مراسم کتاب فصل و کتاب سال جمهوری اسلامی ایران نداشتم و معتقدم اطلاع‌رسانی بیشتر برای این مراسم و توجه مناسب به فعالان صنعت نشر، می‌تواند انگیزه فعالیت بهتر و بیشتر را به مولفان و مترجمان بدهد.

قائم‌مقام سابق موسسه تحقیقات و ثبت گواهی بذر و نهال معتقد است کتابی را می‌توان مفید و شایسته خواند که افراد زیادی بتوانند از مطالب  آن استفاده کنند و اطلاعات آن بخشی از نیازهای کشور را برطرف کند. یکی از معیارهایی که در داوری چنین مراسمی باید مورد توجه قرار بگیرد توجه به میزان کاربردی بودن کتاب است.

حیدری افزود: مراسم کتاب فصل باید به گسترش و معرفی بهتر کتاب‌های ارزشمند منتهی شود و در این صورت می‌توان گفت چنین مراسمی بازدهی مناسب دارد.

کتاب‌های زیادی در حوزه گیاهان زراعی و عملکرد آن‌ها در کشور منتشر شده و از میان آن‌ها کتاب تالیفی دکتر حیدری توانست در این فصل به عنوان «شایسته‌تقدیر» دست یابد. وی درباره وضعیت کتاب‌های رشته کشاورزی و در توضیح ویژگی‌های کتاب «فيزيولوژی عملكرد گياهان زراعي» گفت: اغلب کتاب‌های موجود در این حوزه به مسایل نظری می‌پردازند و صنعت کشاورزی کشور نیازمند تحقیقات کاربردی بیشتر است. در این کتاب نیز کوشیدیم با استفاده از اطلاعات دقیق و علمی، عملکرد گیاهان زراعی و راه‌هایی را که سبب افزایش تولیدات کشاورزی و در نهایت تعیین بهای آن‌ها می‌شوند شرح دهیم.

وی عوامل متعددی را در بهره‌وری محصول و بهای آن‌ها موثر دانست و از انرژی‌های موجود به عنوان یکی از این عوامل نام برد و توضیح داد: برای مثال با افزایش بهای نفت، محصولات کشاورزی هم گران می‌شوند از همین رو در این کتاب سوخت‌های زیستی و تاثیر آن‌ها بر قیمت به طور مفصل شرح داده شده‌اند.

مولف کتاب «جذب آب و تعرق» گفت: ایران کشور خشکی است و به همین دلیل آب و استفاده بهینه از آن اهمیت زیادی می‌یابد. در این کتاب با نگاهی بومی و عملیاتی درباره افزایش عملکرد محصولات و شرح این‌که چه محصولاتی و به چه دلیل باید تولید شوند توضیحاتی آمده است. برای ارایه توضیحات دقیق‌تر و کاربردی کردن کتاب مقایسه‌هایی نیز با کشورهای مختلف صورت گرفته و نتایج حاصل از بررسی نظام‌های کشاورزی کشورهای دیگر به مخاطبان عرضه شده است.

حیدری که سابقه تحصیل در کشور استرالیا را دارد، وضعیت کشاورزی ایران را بسیار نزدیک به این کشور دانست و گفت: بخشی از کتاب به فعالیت‌های انجام شده در استرالیا در یک بازه زمانی مشخص پرداخته شده که می‌تواند راهی برای پیشرفت حوزه کشاورزی ما باشد.

وی افزود: روش‌های مناسبی وجود دارند که اجرای آن‌ها به هزینه بالایی نیز احتیاج ندارد اما کسی به سراغ آن‌ها نمی‌رود. این ضعف به دلیل نبود برنامه‌ریزی مناسب به وجود آمده و نیازمند توجه بیشتر مسوولان به این بخش مهم از اقتصاد کشور است.

جامعیت کتاب و نگاه بومی نویسنده به مطالب از ویژگی‌هایی بود که حیدری به آن‌ها اشاره و اظهار کرد: در این کتاب اغلب روش‌های موجود برای افزایش عملکرد در دنیا معرفی و نحوه استفاده از آن‌ها در مناطق مختلف کشور شرح داده شده است. از این رو این کتاب می‌تواند به صنعت کشاورزی کشور کمک زیادی بکند و در صورتی که کارشناسان این حوزه از راهکارهای معرفی شده بهره ببرند محصولات بهتر و بیشتری را با هزینه کمتر خواهیم داشت.

کتاب «فيزيولوژی عملكرد گياهان زراعي» تاليف حسين حيدری را انتشارات «به نشر» روانه بازار کتاب کرده است. این کتاب در بخش کتاب‌های کاربردی جایزه کتاب فصل و در رشته کشاورزی شایسته تقدیر شناخته شد.

«روش‌هاي كاهش خسارت خشكي و خشكسالی»، «نباتات علوفه‌ای، گندمیان»، «کنترل و گواهی بذر» و «گیاه و شوری» برخی دیگر از آثاری هستند که به کوشش حیدری منتشر شده‌اند.

بیست‌وسومین دوره جایزه کتاب فصل، دیروز 15 اسفند ماه در سرای اهل قلم، مولفان و مترجمان برگزیده و شایسته‌تقدیر را معرفی کرد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها