شنبه ۱۴ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۰۴

كتاب «منشور ستايشگري» به انضمام مرامنامه ستايشگران و ذاكران اهل بيت(ع) شامل رهنمود‌هاي مقام معظم رهبري به مكتب مداحي است كه تلاش مي‌كند مسير درست ستايشگري را معرفي و آسيب‌هاي موجود را به مداحان گوشزد كند.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، اين كتاب زير نظر هيات علمي «بنياد دعبل خزاعي» تنظيم شده است.

اين بنياد با توجه به نبود اثري مدون و راهبردی برای مداحان، تصميم گرفت مجموعه ديدگاه‌هاي رهبر معظم انقلاب را كه طي بيش از 20 سال همزمان با ولادت حضرت زهرا(س) در جمع ستايشگران اهل بيت ايراد شده، گردآوري، تنظيم و فصل‌بندي كند.

بر این اساس «منشور ستايشگري» با استناد به منويات رهبري تلاش مي‌كند اثري مكتوب و راهبردی را به جامعه مداحان به عنوان مرجع معرفي كند.

اين كتاب تلنگري است به مداحاني كه ستايشگري اهل بيت(ع) را به چشم دكان و منبع كسب درآمد مي‌بينند و براي يك ساعت مداحي، مبالغ ميليوني طلب مي‌كنند. 

بر اساس رهنمودهای این کتاب، احساس می‌شود مداحان بايد از لباس شهرت خود محافظت كنند تا دچار بيماري‌هاي دنيا طلبي شهرت نشوند و به دنبال وجهه اقتصادي در ميدان رقابت هيات‌هاي مذهبي نباشند.

مداحان و ذاكران نبايد با بيان مسايل دور از ذهن، مخاطبان را به اسم جذابيت و جوان‌گرايي، گمراه كنند.  

استفاده از شعر‌هاي نادرست كه بدون پيشينه‌ فرهنگي و فقط به دليل استفاده از ريتم‌ها و آهنگ‌هاي برخي از ترانه‌هاي امروزي و حتي غربي، با ضرب‌ آهنگ‌هاي ويژه خوانده مي‌شود، مي‌تواند خود آسيب تلقي شود.

مقام معظم رهبری در بخش «پرهيز از ابتذال در مداحي» مي‌فرمايند: «مداحي را به صورت يك كار صرفا سطحي، شكلي، ظاهري درآوردن، آن را عبارةاخراي تقليد از يك كار مبتذل غربي قرار دادن، هيچ جايز نيست.»

تبديل آثار شفاهي و كلامي سخنراني‌هاي رهبر انقلاب در قالب كتاب مي‌تواند به عنوان يك مرجع قابل اطمينان از تحريف باورها و همچنين برداشت‌هاي اشتباه در حوزه‌هاي گوناگون جلوگيري كند و با استناد به اصل سخن ايشان در قالب مكتوب مي‌تواند تفسير ‌به راي‌هاي مختلف از يك سخن مقام معظم رهبري را از بين ببرد و با داشتن مرجع مكتوب، جنبه ماندگاري آن را بيشتر كند.

كتاب «منشور ستايشگري» با پرداختن به موضوع مهم مكتب مداحي كه مي‌تواند محل آسيب‌هاي زيادي در جامعه به دليل رواج انحرافات و باورهاي نادرست در بخش عمومي جامعه باشد، مرجع بسيار مناسبي براي روشنگري در اين حوزه است. استفاده از روش‌هاي ناصواب مدح اهل بيت(ع) با نشان دادن چهره نادرست از معصومان می‌تواند چهره دين اسلام را هم مخدوش مي‌كند.

پرهيز از ابتذال در مداحي، ناسزاواري بهره‌گيري از ابتذال غربي، از موارد مورد تاكيد ايشان در اين كتاب است.

جداسازي آهنگ‌ شادي از آهنگ غم نكته‌اي به شدت ظريف بود كه در اين كتاب از جانب رهبري اشاره شده است زيرا در بسياري موارد، مداحي‌‌هاي پخش شده در مناسبت‌هاي گوناگون، غم وشادي، قابل تفكيك نيستند.

«ايشان مي‌فرمايند: گاهي شعر‌هايي كه از راديو گوش مي‌كنيم خيال مي‌كنيم سينه مي‌زنند. هم لحن سينه زني است هم آن دستي كه مي‌زنند، مانند زدن روي سينه است. اين چه شادي‌ای شد؟»

اين كتاب داراي جامعيت كلام است زيرا همه ساحت‌ها و قلمرو‌هاي ذاكري را شامل مي شود، از توجه به مقوله‌هاي شعر، نحوه اجرا، موسيقي، اخلاق مداحي، مجلس داري، مخاطب شناسي تا مرثيه، مديحه، سير تاريخي مداحي. 

جامعيت زمان ، مكان و مخاطب از ويژگي‌هاي ديگر اين اثر است زيرا اين سخنان در طول سال‌ها و در محافل گوناگون ديدار با شاعران، مداحان و ذكران، هيات‌ هاي مذهبي، مجالس سرور و جشن‌اهل بيت(ع) و محافل سوگ گفته شده است. 

به دليل احاطه رهبري در حوزه‌هاي گوناگون فقهي، هنري، سياسي، فرهنگي، ادبي و همچنين تجربه‌هاي بارز و درخشان، سخنوري، شاعري و مديريتي، ايشان به موضوع ذاكري و مداحي از مناظر گوناگون با ديد جامعيت و تجربه نگريسته‌اند.

«مرتبت ستايشگري»، «پالايش درون»، «مداحي به مثابه يك هنر»، «رابطه‌ي شعر و مداحي» «بايد‌ها و نبايد‌‌ها در چگونگي اداره مجالس و منابر» آخرين فصل اين كتاب را شامل مي‌شود و «مرامنامه ستايشگري و ذاكران اهل بيت(ع)» در انضمام اين كتاب قرار دارد.

 كتاب «منشور ستايشگري» به كوشش عبد‌المير فائق تدوين شده و با شمارگان هزار نسخه و به بهاي 33 هزار ريال از سوي موسسه انتشارات امير‌كبير در 152 صفحه انتشار یافته است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط