دوشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۱:۱۲
ردیابی فلسفه اشراقی در کتاب «از زرتشت تا شیخ اشراق»

«از زرتشت تا شیخ اشراق، اندیشه‌های جاودانه ایرانی» عنوان یک کتاب در آستانه انتشار است که ریشه‌های تفکر اشراقی را از ایران باستان تا پس از اسلام ردیابی می‌کند.-

مهدی کیایی، نویسنده این اثر در گفت‌‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عنوان کرد: اندیشه اشراقی که سهروردی مهم‌ترین نماینده آن پس از ورود اسلام به ایران قلمداد می‌شود از دیرباز  میان ایرانیان و به‌ویژه پس از ظهور زرتشت وجود داشته است.

وی ادامه داد: «اندیشه‌های جاودانه ایرانی» را برای عنوان این اثر انتخاب کردم، چرا که ایران همیشه مرکز اشراق و انوار تابنده هستی بوده است و در تمام تاریخ بشر بزرگانی بسیاری در این مکتب اندیشه‌ورزی کردند تا این که جریان اشراق به پس از اسلام رسید و همچنان تداوم یافت.

این نویسنده، فردوسی و نظامی را از معتقدان به اندیشه اشراقی دانست و گفت: پس از این افراد این جریان به سهروردی رسید و به شهره شدن او با عنوان «شیخ اشراق» منجر شد. تفکر ایرانی اشراق با تفکرات عرفانی اسلامی به هم آمیخت و از این ترکیب، فلسفه اشراقی پدید آمد. 

کیایی ادامه داد: فلسفه اشراق توسعه یافت و به میرداماد و میرفندرسکی رسید تا این‌که ملاصدرا آن را با فلسفه مشاء به هم آمیخت. در این کتاب، نخست اندیشه اشراقی در ایران باستان و از زمان زرتشت را بررسی کرده‌ام. حمله اعراب به ایران و نهضت‌های فرهنگی ایران را نیز در این اثر مورد توجه قرار داده‌ام.

این نویسنده، واکاوی رئوس اندیشه شیخ اشراق از میان کتاب‌ها و رسالاتش را بخش پایانی کتاب و مهم‌ترین بخش آن دانست. وی به نام انتشاراتی که این اثر را به آن سپرده است اشاره‌ای نکرد.

کیایی همچنین از تهیه خالاصه‌ای از ترجمه مجموعه چهارده جلدی تفسیر «بیان السعاده» خبر داد و گفت: این تفسیر عرفانی را چند سال پیش ترجمه کرده بودم که منتشر شد و اکنون در حال تهیه خلاصه‌ای از ترجمه آن برای انتشار در آینده‌ای نزدیک هستم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها