کتاب «در باب دین و سکولاریزم» مروری است بر مساله دین و سکولاریسم در اندیشه ساطع الحصری متفکر ملیگرای عراقی اواخر دوره عثمانی که ترجمه فارسی آن رو به پایان است.-
وي افزود: این اثر یک کار تحقیقی است که با یک چارچوب نظری مشخص به اندیشههای ساطح الحصری میپردازد و رابطه دو مولفه دین و سکولاریزم را در اندیشه این متفکر بررسی میکند.
این مترجم، الحصری را اندیشمند ناسیونالیزم عربی دانست و گفت: او در سالهای پایانی خلافت عثمانی میزیست. پس از فروپاشی خلافت عثمانی اندیشمندان بسیاری به تفکر در باب خلأ قدرتی که در تمدن اسلامی شکل گرفته بود پرداختند که الحصری نیز یکی از آنها بود.
وی ادامه داد: الحصری از زاویه ناسیونالیزم عربی به این خلأ قدرت توجه کرد. در این چارچوب وی دین را در پیشزمینه ملیگرایانه قرائت میکند. اندیشههای الحصری در برههای از تاریخ تفکر عرب تاثیر بسیار زیادی بر متفکران پس از خود گذاشت. حزب بعث و ناسیونالیستهای عرب از اندیشههای وی بهره بسیار زیادی بردند به ویژه اینکه الحصری اندیشههای جریانات مختلف اسلامگرا، سکولار و لائیک را از زوایه ملیگرایی به چالش کشید و بازیافت ملی هویت عربی برای پر کردن خلأ قدرت را به عنوان راهکار خود ارایه داد.
عثمانی یادآوری کرد: الحصری این امر را مولفهای ملیگرایانه عربی قلمداد میكرد و از این زاویه وجود دین و فرهنگ دینی در جامعه را برای شکلگیری قدرت لازم میدانست.
وی سپس توضیحاتی درباره فصلبندی این اثر ارایه داد و گفت: پس از یک مقدمه تحلیلی، در فصل نخست چشماندازی بر اندیشههای ملیگرایانه الحصری ارایه شده است. چگونی شکلگیری سکولاریزم و نمودهای سکولاریزم در اندیشه وی نیز به طور مفصل در دو فصل بعدی بررسی شدهاند.
عثمانی افزود: ملیگرایی عربی و مبارزه فرهنگی و آموزشی که الحصری در عراق برای پرورش روحیه ملیگرایانه انجام داده بود موضوعات فصول بعدی هستند.
وی در پایان گفت: تا یک هفته دیگر ترجمه این اثر پایان مییابد، اما هنوز ناشر آن را مشخص نکردهام.
نظر شما