به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور روز گذشته در سخنان پیش از خطبههای نمازجمعه تهران عنوان كرد: اصرار بر پايين بودن سرانه مطالعه، بدون استدلالهاي منطقي و آمار صحيح، تحقير ملي است و با اطمینان میگویم آمار ارايه شده از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور به واقعیت بسیار نزدیکتر است.
وي که پیش از این در گفتوگو با ایبنا بر جهتدار بودن آمارهای غیرواقعی مطالعه در کشور تاکید کرده بود، در سخنان خود تصریح كرد: بر اساس آخرين سنجش، آمار سرانه كلي مطالعه كشور در ارديبهشت سال 1390، كمي بيش از 75 دقيقه بود كه 21 دقيقه آن مربوط به قرآن و ادعيه است و آمار امسال بهزودي اعلام ميشود.
واعظی درباره ارايه آمار سرانه مطالعه و درستی آن گفت: آمارگيري سرانه مطالعه از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور چهار سال است كه انجام ميشود.
وي با بيان اينكه سرانه مطالعه در سال 1387 با يك سنجش ملي و نمونه دو هزار نفري انجام شد، ادامه داد: در سالهاي 1388، 1389 و 1390 با سنجش ملي و نمونه 17 هزار نفري، اين آمار در كشور محاسبه شد.
واعظي ادامه داد: سرانه مطالعه كشور بر اساس آخرين دستاوردهاي انتخاب نمونه و سنجش بر اساس دانشهاي آماري، مشابه اندازهگيري و نمونهگيري سرانه كتابخواني در سطح جهان انجام ميشود.
وي درباره شيوههاي محاسبه آمار سرانه مطالعه در كشور گفت: سنجش آمار سرانه مطالعه دركشور از دو طريق انجام ميشود كه شيوه نخست مدل پرسشگري از افراد است و روش ديگر طرح اوقات فراغت يا گذران زمان است.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور درباره چگونگي شيوههاي محاسبه آمار سرانه مطالعه گفت: بر اساس مدل پرسشگري از افراد ميزان مطالعه كتاب، مجله، روزنامه، قرآن و ادعيه در يك روز پرسيده ميشود.
واعظي ادامه داد: همچنين با روش گذران زمان يا طرح اوقات فراغت از افراد، فعاليتهاي مختلف آنان در طول شبانهروز به طور تصادفي در يك ساعت ويژه از شبانه روز، پرسیده و سرانه مطالعه در طول 24 ساعت، محاسبه ميشود.
وي با بياناين كه با روش پرسشگري چهار موج آمار سرانه مطالعه از سالهاي 87 تا 90 را اندازهگيري كرديم، عنوان كرد: آمار ارايه شده سرانه مطالعه كشور در اين چهار سال متكي بر اين نوع اندازهگيري است.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با بيان اينكه سنجش سرانه مطالعه بر اساس گذران زمان يا اوقات فراغت از سال گذشته آغاز شده، عنوان كرد: اين سنجش از سال گذشته آغاز شده و موج دوم آن را امسال اجرا ميكنيم تا آمار اين مدل را هم ارايه دهيم.
واعظي با بيان اينكه مدل طرح گذران زمان و محاسبه آمار سرانه مطالعه بر اساس آن با پرسشگري مطمئن و علمي انجام ميشود، اظهار كرد: سال 90 كه اين مدل را پيگيري كرديم عدهاي اعتراض كردند كه خواندن قرآن و ادعيه، كتابخواني نيست.
وي با اشاره به اينكه در بيشتر كشورهاي غربي سرانه كتابخواني با کتابهای آسمانی و ادعيه محاسبه ميشود، اظهار كرد: آمار سه ساله سرانه مطالعه ارايه شده از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با تفكيك كتاب، قرآن، ادعيه، روزنامه و مجله و حتي جداسازي فضاي فيزيكي از مجازي ارايه شد.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با تاكيد بر علمي بودن اندازهگيري آمار سرانه مطالعه كشور گفت: اين آمار حتي به تفكيك استان به استان ارايه شده و 35 جلد كتاب از محاسبه و آمار سرانه مطالعه كشور، در همه كتابخانههاي دانشگاهي و عمومي كشور وجود دارند.
وی تصريح كرد: اکنون سرانه مطالعه قرآن و ادعيه در كشور افزايش پيدا كرده است. برخي ادعا ميكنند كه مطالعهي قرآن و ادعيه را نبايد در ميانگين سرانه مطالعه لحاظ كرد، اما بايد به اطلاع آن دسته از كساني كه چنين نگاهي دارند برسانم در كشورهاي پيشرفته دنيا نيز مطالعه كتب آسماني در شمار سرانه مطالعه لحاظ ميشود.
واعظي افزود: در عين حال كه جايگاه ايران در ميان بسياري از كشورهاي منطقه و جهان در زمينه افزايش سرانه مطالعه بالاتر است، اما كشورهايي مانند روسيه، كشورهاي اسكانديناوي و اروپاي غربي سرانه مطالعهشان از ايرانيها بيشتر است و ما بايد بيش از گذشته براي افزايش سرانه مطالعه تلاش كنيم. البته ناگفته نماند مردم ايران در زمينه نوع و كيفيت مطالعه موثرتر از شهروندان سرزمينهاي ديگر رفتار ميكنند.
واعظي در ادامه با اشاره به دستآوردهاي نظام در زمينه ساخت كتابخانههاي عمومي و تلاش خيّران كتابخانهساز گفت: جا دارد تشكر ويژهاي از خيران بزرگوار بکنم كه طی سالهاي اخير با تلاش بسيار در زمينه ساخت و تجهيز كتابخانه در مناطق مختلف كشور و در راستاي تحقق سند چشمانداز نظام گام برداشتهاند.
وي رشد و توسعه همهجانبه كتاب و كتابخواني، گسترش در زمينههاي فضاهاي كتابخانهاي، افزايش سرانه مطالعه، افزايش چاپ عناوين كتابها و همچنين ارتقای شمار اعضاي كتابخوانههاي عمومي را از شاخصهاي توسعه وضعيت كتاب در دوران انقلاب اسلامي ياد كرد.
وي گفت: از تاسيس نخستين كتابخانه با ساختار جديد كه عموم مردم عضو آن ميشوند، 100 سال ميگذرد كه آن را اميركبير بنا نهاد. از آن زمان تا سال 1358، يعني نزديك به يك سده تنها 350 كتابخانه عمومي در ايران فعاليت داشت، اما در سه دهه اخير فضاي كتابخانهاي كشور رشد هشت برابري داشته است.
واعظي اظهار كرد: در تمام شاخصها شاهد اين هستيم كه در دوران انقلاب اسلامي رشد و توسعه خوبي انجام گرفته است و اين نشاندهندهي توجه انقلاب و رهبر معظم انقلاب به موضوع كتاب و توسعه علمي كشور بوده است اما اين موضوع به دليل سابقه تمدني بزرگ ايران اسلامي و تاكيد آموزههاي دين مبين اسلام رضايتبخش نيست و ما بايد به جاي اينكه همطراز با كشورهاي توسعه يافته دنيا قرار بگيريم، در قله كشورهاي پيشرفته باشيم و اين مستلزم عزمي جدي و تلاش تمام مسؤولان و مردم است و از مطالبات مهم رهبر معظم انقلاب نيز همين مساله است.
وي در بخش پاياني سخنانش با اشاره به ديدار مديران و كاركنان نهاد كتابخانههاي عمومي با رهبر معظم انقلاب به تاكيد ايشان بر افزايش سرانه مطالعه و كتابخوان شدن تمام ايرانيان اشاره كرد و گفت: رهبر عزيز انقلاب از ما و همه مردم ايران خواستند با عزمي جدي در عرصه كتاب و كتابخواني و گسترش علم تلاش كنيم.
واعظي اظهار كرد: اميدواريم در دهه چهارم كه از سوي رهبر معظم انقلاب به عنوان دهه پيشرفت و عدالت نامگذاري شده است، شاهد تحقق برنامههاي سند چشمانداز باشيم و در سال 1404 با پايان برنامه هفتم توسعه نیز ايجاد هشت متر فضاي كتابخانهاي براي هر فرد ايراني محقق شود. هماكنون ما دو متر فضاي كتابخانهاي براي هر ايراني داريم.
منصور واعظي سخنان خود را با تشكر از رهبر معظم انقلاب و مسؤولان اجرايي كشور، دولت و مجلس شوراي اسلامي كه توجه ويژهاي به امر كتاب و كتابخواني نشان ميدهند به پايان برد.
شنبه ۳۰ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۲
نظر شما