سه‌شنبه ۳ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۰:۱۸
نقد نظریه «ناکارآمدی قرارداد اجتماعی در تامین مشروعیت» در یک کتاب

«ناکارآمدی قرارداد اجتماعی در تامین مشروعیت» عنوان اثری از ذبیح‌الله نعیمیان است که می‌کوشد با نگاهی تطبیقی به دموکراسی و بررسی کارکردهای نظریه قرارداد اجتماعی، مباحث جدیدی را در این زمینه عنوان کند.-

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر نعیمیان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، با اشاره به این که بحث قرارداد اجتماعی به عنوان مبنای سیاسی فضای کنونی مطرح است، درباره کتابش اظهار کرد: در این کتاب دموکراسی و کارآمدی نظریه قرارداد اجتماعی را با نگاه انتقادی و فلسفی مورد تامل قرار داده و کوشیده‌ام از این منظر کارآمدی یا ناکارآمدی این نظریه را بررسی کنم.

عضو هیات علمی پژوهشگاه اندیشه سیاسی اسلام افزود: مطالب این کتاب در چند محور تبیین شده‌اند، نخستین محور از «منظر فلسفی و نگاه امکان‌سنجی» درباره تامین مشروعیت بحث می‌کند که قرارداد اجتماعی از چه امکان فلسفی برای تامین مشروعیت برخوردار است. منظر دوم «امکان‌سنجی وقوعی» است، به این صورت که بر فرض امکان فلسفی برای تامین مشروعیت از طریق قرارداد اجتماعی، آیا امکان وقوع مشارکت مردم می‌تواند تحقق یابد؟

این پژوهشگر علوم سیاسی، محور سوم را «امکان‌سنجی استناد بینی» مطرح کرد و توضیح داد: بر این مبنا که با فرض امکان تامین مشروعیت قرارداد اجتماعی از منظر فلسفی و وقوعی به این پرسش پاسخ داده می‌شود که آیا این امکان از نظر شرعی هم تایید می‌شود؟
نویسنده کتاب «ناکارآمدی قرارداد اجتماعی در تامین مشروعیت» درباره نتیجه‌گیری که این اثر در پایان کتاب ارایه می‌دهد، گفت: مخاطبان با مطالعه این کتاب درخواهند یافت که هرچند شرایطی برای تامین مشروعیت وجود دارد اما در عمل امکان تکیه بر قرارداد اجتماعی برای تامین مشروعیت وجود نخواهد داشت و قرارداد اجتماعی نظریه‌ای ناکارآمد در این حوزه تلقی می‌شود.

حجت‌الاسلام والمسلمين نعیمیان تالیف این اثر را به پایان رسانده و قرار است این کتاب را پژوهشگاه اندیشه سیاسی اسلام تا پایان سال به چاپ برساند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها