دومین شماره از نشریه «پگاه حوزه» با تاکید بر سیره نبوی در جامعه امروز و آسیبشناسی عاشوراپژوهی با گفتارهایی از علامه جوادیآملی، رسول جعفریان، بیآزار شیرازی، حسن بلخاری و محمود حکیمی منتشر شد.-
این شماره از نشریه که به ایام محرم و صفر اختصاص دارد، در دو بخش اصلی تنظیم شده است که بخش نخست به عاشوراپژوهی و مقابله با تحریفات آن میپردازد. میتوان گفت که بیشتر مطالب این بخش به اهمیت کار مبلغان مذهبی و مداحان در جلوگیری از اشاعه خرافات اختصاص یافته است.
این بخش با گفتاری منتشر نشده از آیتالله جوادیآملی درباره گسترش فرعیات در عاشورا آغاز میشود. وی در این گفتار با تاکید بر اصل و هدف والای عاشورا از نفوذ فرعیات در عزاداریها انتقاد میکند و در بخشی میگوید: «حیف است که جریان سیدالشهدا(ع) را در برپایی برخی مجالس کمرنگ کنیم. عزاداری را با شکوه هر چه تمامتر برگزار کنید اما "این آهن سرد بیخاصیت" [علم] این را چرا بلند میکنید؟! این چه پیامی دارد؟ از کجا آمده است؟ از کدام آیه و روایت است؟ کاری کنیم عزاداری باشرف باشد... اگر یک روایتی بود ما هم زیرش مینشستیم و بلند میکردیم!»
آسیبشناسی تبلیغ دینی در ایام عزاداری محرم و صفر موضوع دیگری است که در این بخش در گفتوگو با شیخ حسین انصاریان واعظ شناخته شده اهل بیت(ع) بررسی شده است. در بخشی از این گفتوگو میخوانیم که مخاطب مبلغ، کل مسلمانهای جهان هستند. او باید لحاظ کند که به گونهای قرآن و فرهنگ اهل بیت(ع) را به مخاطب ابلاغ کند که مخاطب بپذیرد باید زمانشناس و مردمشناس باشد و تمام مطالبش را در مرحله اول، روی موج عاطفه و محبت به مردم انتقال دهد.
«بعد از این نوبت به چگونه عمل کردن ما میرسد. ما در فلان شهر یا روستا برای تبلیغ وارد میشویم؛ رفتار، نشست و برخاست، معاشرت، نگاره و عبادت ما دلبسته یا دلبسته نبودن ما به تنعمات دنیوی و خورد و خواب ما رساترین تبلیغ یا ضدتبلیغ است» این بخشی از بیانات مقام معظم رهبری در دیدار با مبلغان است که در این نشریه انتشار یافت.
حجتالاسلام صدیقی یکی از چهرههای حوزه وعظ و مداحی است که یادداشتی از وی شامل توصیه به مداحان در نشریه «پگاه حوزه» منتشر شده است.
در بخشی دیگر شاهد گفتوگوی مفصل با محمود حکیمی نویسنده کتابهایی درباره اهل بیت(ع) و حجتالاسلام بیآزار شیرازی از محققان حوزه علمیه و مولف کتاب «عاشورا در سرزمینها» درباره آسیبشناسی عاشوراپژوهی و تحریفستیزی هستیم.
حجتالاسلام بیآزار شیرازی در بخشی از گفتوگو بیان میدارد که متاسفانه ایادی استعمار میکوشند با دامن زدن به اختلافات تاریخی و تحریک احساسات علیه دشمنان فرضی، میان مسلمانان تفرقه ایجاد کنند.
بخش دوم این نشریه به بررسی زندگی به سبک پیامبر(ص) با گفتارها و گفتوگوهایی از مصطفی دلشاد تهرانی، رسول جعفریان، حسن بلخاری، جعفر شهیدی و محمدمهدی جعفری میپردازد.
مصطفی دلشاد تهرانی که تاکنون چهارده عنوان کتاب با موضوع سیره پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) از وی منتشر شده است درباره سیره نبوی در جامعه امروز با پگاه حوزه گفتوگو کرده است. به گفته وی، از نظر اسلام نوع انسان باارزش، واجد کرامت و شایسته همه کمالات انسانی است و تنها میزان برتری انسانها تقواست. هیچ انسانی برده یا کنیز به دنیا نمیآید و همه آزاد به دنیا میآیند. آزادی حق ذاتی انسانهاست که خداوند به آنها داده و آیات و روایات بسیاری نیز بر این امر تاکید کردهاند.
حسن بلخاری محقق هنر اسلامی نیز در یادداشتی که با موضوع پیامبر(ص) و حقوق مردم در اختیار نشریه قرار داده است با توجه به انواع پیماننامههای پیامبر اکرم(ص) به دنبال اثبات این امر است که مسلمانان از دیرباز به دنبال تحقق حقوق اقلیتها و حتی اقوام شکستخورده و در یک کلام حقوق بشر بودهاند.
رسول جعفریان، محقق تاریخ اسلام نیز از چهرههایی است که در این نشریه با وی گفتوگو شده است. این گفتوگو به موضوع تحقق سیره نبوی در جامعه امروز اختصاص دارد.
به اعتقاد جعفریان، نسل جدید شناخت درستی از وجه واقعی اسلام که همان عطوفت و مهربانی و روشهای اخلاقی رسول الله(ص) است ندارد. پیامبر اساس دعوت را برای تتمیم و تکمیل مکارم و ارزشهای اخلاقی داشت. خداوند نیز به رسولش گفت که اگر اخلاق نیکو نداشتی مردم از گرد تو پراکنده میشدند اما باید توجه داشت اخلاق درس دادنی نیست. اینطور نیست که کسی در تلویزیون بنشیند و درس اخلاق بگوید. درس اخلاق، عمل است.
انتقادهای محمود حکیمی از آثار داستانی مربوط به سیره پیامبر(ص) یکی دیگر از مطالب این بخش است. در قسمتی از این مطلب میخوانیم که انگیزه جذب مخاطب حتی در صدر اسلام هم گاه به خلق احادیث جعلی و ساختگی منجر شده است. درباره زندگی پیامبر(ص) متاسفانه برخی نویسندگان از اسرائیلیات استفاده کردهاند.
محمدحسین رجبیدوانی و سیدمحمدمهدی جعفری از استادان تاریخ اسلام نیز در این شماره از نشریه ترتیب درباره «وضعیت مردم پس از رحلت پیامبر(ص)» و «علی(ع) پس از محمد(ص)» یادداشتهایی را ارایه کردهاند.
دروغهایی درباره ازدواجها و طلاقهای امام حسن(ع)، یاران ایرانی امام رضا(ع) و پیامبر(ص) از دیدگاه فرانسویها جزو مطالب پایانی دومین شماره از نشریه «پگاه حوزه» هستند.
دومین شماره از نشریه «پگاه حوزه» با بهای دو هزار تومان منتشر شده است.
نظر شما