دوشنبه ۱۸ دی ۱۳۹۱ - ۱۱:۲۷
تکنیک‌های کمی و کیفی آینده‌پژوهی در کتاب بازگو شدند

«مبانی، اصول و روش‌های آینده‌پژوهی» عنوان اثری از ابراهیم حاجیانی است که می‌کوشد ضمن بیان مبانی فلسفی و معرفتی که دانش آینده‌پژوهی را توجیه می‌کند و امکان‌پذیر می‌سازد، تکنیک‌های کمی و کیفی آن را عنوان کند.-

دکتر ابراهیم حاجیانی، نویسنده کتاب «آینده‌پژوهی» در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، موضوع اصلی این اثر را تبیین تکنیک‌های کمی و کیفی آینده‌پژوهی دانست و اظهار کرد: پرسش اصلی این پژوهش بر «آیا امکان آینده‌پژوهی وجود دارد؟» تکیه کرده و بر این اساس نظریه‌های موافق و مخالف را عنوان می‌کند.

مدیر گروه پژوهش‌های فرهنگی مرکز تحقیقات استراتژیک درباره تعریفی که از آینده‌پژوهی در کتابش ارایه داده است، گفت: در این تحقیق صرف‌نظر از مباحث کلی، فلسفی و بنیادی این حوزه مباحث تکنیکی آینده‌پژوهی مطرح می‌شوند، مباحثی مانند این که آینده‌پژوهی تکنیکی قابل استفاده در حوزه‌های فرهنگی، اجتماعی و مدیریتی است. تعریف اصلی بر این مبناست که آینده‌پژوهی عبارتست از پیش‌بینی روندهای مشخص در طول زمان مشخص با در نظر گرفتن میزان احتمال وقوع.

وی آینده‌پژوهی را از موضوعات بین‌رشته‌ای در حوزه مدیریت استراتژی و رهبری دانست که در عرصه‌های علوم اجتماعی، اقتصاد و سیاست قابل پژوهش و مطالعه است، سپس گفت: دست‌اندرکاران بخش اقتصاد، امور فرهنگی و سیاسی جامعه به ویژه مدیران عرصه برنامه‌ریزی مخاطبان اصلی این کتاب را تشکیل می‌دهند.

این محقق و مدرس جامعه‌شناسی درباره سابقه پژوهش‌های این حوزه عنوان کرد: در گذشته مطالعات پراکنده‌ای در عرصه آینده‌پژوهی انجام شده بود اما این مطالب به صورت منسجم و منظم در قالب کتاب تدوین نشده بودند. 

کتاب «مبانی، اصول و روش‌های آینده‌پژوهی» در 19 فصل تنظیم شده و پیش‌بینی و آینده‌نگری علمی، فرآیند فنی، تکنیکی و دقیقی درباره موقعیت یک پدیده در شرایط آینده بیان می‌کند و به گفته نویسنده آن این فعالیت عاری از هرگونه رگه‌های شهودی، عرفانی، غیب‌گویی و جادوگری است و امری کاملا عینی و این جهانی به شمار می‌آید.

در بخشی از معرفی این کتاب آمده است: «آینده‌پژوهی، یا آینده‌شناسی یا علم آینده در صدد است تا منابع، الگوها و دلایل تغییر یا ثبات یک مساله را به منظور توسعه آینده‌نگری و گسترش دامنه دوراندیشی بررسی نموده و انتخاب‌ها و احتمالات مختلف را در نظر بگیرد. به عبارت دیگر آینده‌پژوهی شامل گردآوری داده‌های کمی و کیفی در مورد احتمال، امکان، اولویت و ضرورت تغییر یا تغییرات خاص است که مبتنی بر آمار موجود و احتمالات آینده است. همان‌طور که در تاریخ(گذشته‌پژوهی) به دنبال توضیح حوادث و اتفاقات گذشته و کشف دلایل و زمینه‌های رخ دادن آن‌ها هستیم، آینده‌پژوهی به دنبال درک نیروهای نهفته و خفته زمان حاضر و امکان بروز رخدادهای‌ آینده است. در آینده‌پژوهی تمامی احتمالات وقوع یک حادثه خوب یا بد، در آینده با دقت تمام سنجیده می‌شود...»

چاپ نخست کتاب «مبانی، اصول و روش‌های آینده‌پژوهی» را انتشارات دانشگاه امام صادق(ع) با شمارگان یک‌هزار و 500 نسخه در 450 صفحه و به بهای 9 هزار تومان روانه بازار نشر کرده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها