منصور واعظي در گفتوگو با خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، عنوان كرد: اصرار بر پايين بودن سرانه مطالعه، بدون استدلالهاي منطقي و آمار صحيح، تحقير ملي است و با اطمینان میگویم آمار ارايه شده از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور به واقعیت بسیار نزدیکتر است.
وي اظهار كرد: بر اساس آخرين سنجش، آمار سرانه كلي مطالعه كشور در ارديبهشت سال 1390، كمي بيش از 75 دقيقه بود كه 21 دقيقه آن مربوط به قرآن و ادعيه است و آمار امسال به زودي اعلام ميشود.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور درباره ارايه آمار سرانه مطالعه و درستی آن گفت: آمارگيري سرانه مطالعه از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور چهار سال است كه انجام ميشود.
وي با بيان اينكه سرانه مطالعه در سال 1387 با يك سنجش ملي و نمونه دو هزار نفري انجام شد، ادامه داد: در سالهاي 1388، 1389 و 1390 با سنجش ملي و نمونه 17 هزار نفري، اين آمار در كشور محاسبه شد.
واعظي ادامه داد: سرانه مطالعه كشور بر اساس آخرين دستاوردهاي انتخاب نمونه و سنجش بر اساس دانشهاي آماري، مشابه اندازهگيري و نمونهگيري سرانه كتابخواني در سطح جهان انجام ميشود.
وي درباره شيوههاي محاسبه آمار سرانه مطالعه در كشور گفت: سنجش آمار سرانه مطالعه دركشور از دو طريق انجام ميشود كه شيوه نخست مدل پرسشگري از افراد است و روش ديگر طرح اوقات فراغت يا گذران زمان است.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور درباره چگونگي شيوههاي محاسبه آمار سرانه مطالعه گفت: بر اساس مدل پرسشگري از افراد ميزان مطالعه كتاب، مجله، روزنامه، قرآن و ادعيه در يك روز پرسيده ميشود.
واعظي ادامه داد: همچنين با روش گذران زمان يا طرح اوقات فراغت از افراد، فعاليتهاي مختلف آنان در طول شبانه روز به طور تصادفي در يك ساعت ويژه از شبانه روز، پرسیده و سرانه مطالعه در طول 24 ساعت، محاسبه ميشود.
وي با بياناين كه با روش پرسشگري چهار موج آمار سرانه مطالعه از سالهاي 87 تا 90 را اندازهگيري كرديم، عنوان كرد: آمار ارايه شده سرانه مطالعه كشور در اين چهار سال متكي بر اين نوع اندازهگيري است.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با بيان اينكه سنجش سرانه مطالعه بر اساس گذران زمان يا اوقات فراغت از سال گذشته آغاز شده، عنوان كرد: اين سنجش از سال گذشته آغاز شده و موج دوم آن را امسال اجرا ميكنيم تا آمار اين مدل را هم ارايه دهيم.
واعظي با بيان اينكه مدل طرح گذران زمان و محاسبه آمار سرانه مطالعه بر اساس آن با پرسشگري مطمئن و علمي انجام ميشود، اظهار كرد: سال 90 كه اين مدل را پيگيري كرديم عدهاي اعتراض كردند كه خواندن قرآن و ادعيه، كتابخواني نيست.
وي با اشاره به اينكه در بيشتر كشورهاي غربي سرانه كتابخواني با کتابهای آسمانی و ادعيه محاسبه ميشود، اظهار كرد: آمار سه ساله سرانه مطالعه ارايه شده از سوي نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با تفكيك كتاب، قرآن، ادعيه، روزنامه و مجله و حتي جداسازي فضاي فيزيكي از مجازي ارايه شد.
دبيركل نهاد كتابخانههاي عمومي كشور با تاكيد بر علمي بودن اندازهگيري آمار سرانه مطالعه كشور گفت: اين آمار حتي به تفكيك استان به استان ارايه شده و 35 جلد كتاب از محاسبه و آمار سرانه مطالعه كشور، در همه كتابخانههاي دانشگاهي و عمومي كشور وجود دارند.
یکشنبه ۱۷ دی ۱۳۹۱ - ۱۰:۴۷
نظر شما