دوشنبه ۱۱ دی ۱۳۹۱ - ۱۵:۲۲
ارایه آثار قدیمی برخی ناشران، نقطه ضعف نمایشگاه استانی بود

مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی استان گلستان با اشاره به پایین بودن سرانه مطالعه در این استان، برگزاری نمایشگاه استانی کتاب را فرصتی برای دسترس‌پذیر کردن کتاب برای مردم دانست. به گفته وی، ارایه آثار قدیمی از سوی برخی ناشران، از نقاط ضعف این نمایشگاه بود._

سید حسین علوی در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: برگزاری هفتمین نمایشگاه استانی کتاب گلستان یک نقطه قوت بزرگ است،چراکه اصلی‌ترین سیاست ما در حوزه فرهنگی و همچنین در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، «تامین منابع مطالعاتی» مردم و علاقه‌مندان است.
 
وی ادامه داد: برپایی نمایشگاه کتاب به دسترسی آسان‌تر مردم به کتاب کمک می‌کند و مردم گلستان به جای این‌که مسافت طولانی را طی کنند تا به تهران بیایند و از نمایشگاه بین‌المللی کتاب بازدید کنند، می‌توانند با هزینه و زمان کمتر به نمایشگاه دسترسی داشته باشند.
 
وی با بیان این‌که خرید کتاب در نمایشگاه‌های استانی با قیمت پایین‌تر امکان‌پذیر می‌شود، اضافه کرد: در حالی که قیمت کتاب بالاست، در نظر گرفتن تخفیف 40 درصدی فرصت منحصر به‌فردی را در اختیار مراجعه‌کنندگان قرار می‌دهد تا کتاب‌ها را با قیمت پایین‌تری خریداری کنند.
 
علوی در بخش دیگری از سخنانش به تنوع ناشران در نمایشگاه کتاب اشاره و اظهار کرد: به صورت طبیعی تنوع ناشران به تنوع منابع مطالعاتی منجر می‌شود و از این طریق مخاطبان می‌توانند کتاب مطلوب خود را از میان منابع موجود در بازار تامین کنند. این تنوع در بازار کتاب، اختیار در انتخاب را به مخاطب می‌دهد. 

این کارشناس فرهنگی توجه ویژه به بخش کودک و نوجوان را از نکاث مثبت این دوره از نمایشگاه استانی کتاب گلستان عنوان کرد و گفت: در این دوره ناشران کودک و نوجوان بیشتری در نمایشگاه حضور داشتند و علاوه بر فروش کتاب، خدمات جانبی دیگری را به مخاطبان کودک و نوجوان ارایه دادند. 

ناشران با آثار قدیمی به نمایشگاه آمدند
مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی استان گلستان در ارزیابی انتقادی‌اش از این دوره نمایشگاه استانی عنوان کرد: آن‌گونه که از برآیند نظرات مراجعه‌کنندگان به نمایشگاه کتاب مشخص است، ناشران با همه توان خود به نمایشگاه کتاب نیامده‌اند. به طور مثال، بسیاری از ناشران، آثار قدیمی خود را که فروش کمتری داشت، به نمایشگاه آورده‌اند، چراکه آثار جدیدشان بازار دیگری هم در خارج از نمایشگاه داشته است. 

وی تاکید کرد:گرچه مخاطبی که به نمایشگاه می‌آید، دست خالی برنمی‌گردد و همین آثار قدیمی نیز به فروش می‌رسد و این موضوع می‌تواند یک آسیب برای این نمایشگاه باشد. 

رییس اداره کتابخانه‌های عمومی استان گلستان به ناشران مطرح توصیه کرد با توان کامل خود در این نمایشگاه‌ها حضور یابند و تالیفات جدید خود را ارایه کنند.
 
قیمت برخی کتاب‌ها رشد صد درصدی داشته است
وی در بخش دیگری از سخنان خود به قیمت گزاف برخی از کتاب‌ها نیز اشاره کرد و گفت: برخی از آثار نسبت به سال گذشته رشد 100 درصدی و برخی دیگر رشد 60 درصدی داشتند و این معضل می‌تواند یک خطر جدی برای حوزه نشر کتاب باشد. 

علوی در پاسخ به این سوال که نمایشگاه استانی کتاب تا چه حد توانسته است در کیفیت و تنوع با نمایشگاه کتاب تهران رقابت کند، گفت: امسال 300 غرفه در نمایشگاه دایر بود که تعداد آن‌ها نسبت به سال گذشته 50 غرفه بیشتر شده بود. این موضوع مصداقی از افزایش تنوع کتاب‌هاست اما در مجموع می‌توان گفت که نمایشگاه از کیفیت و تنوع خوبی برخوردار بود. 

استان گلستان جایگاه خوبی در شاخص سرانه مطالعه در کشور ندارد
این مقام مسوول با بیان این‌که سرانه مطالعه در استان گلستان 59 دقیقه است گفت: ما به لحاظ جایگاه سرانه مطالعه کشور در میان استان‌‌های دیگر رتبه خوبی نداریم و جزو 10 استان آخر کشوریم.
 
مدیر‌کل کتابخانه‌های عمومی استان گلستان درباره دلایل پایین بودن سرانه مطالعه در استان گلستان اظهار کرد: به نظر می‌آید دغدغه مطالعه در این استان نسبت به سایر استان‌ها جدی‌ گرفته نشده و میزان شمارگان کتاب، دسترسی به کتاب و ... در این استان پایین است. ما باید سعی کنیم تا کتاب‌نخوان‌ها را کتاب‌خوان کنیم. 

علوی با اشاره به سیاست‌های نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور برای ترویج مطالعه در استان گلستان گفت: در این راستا دو حوزه را مورد توجه اساسی قرار داده ایم. ابتدا سعی کردیم منایع خوبی را به استان تزریق کنیم و همچنین تنوع آثار را نیز در نظر داشته باشیم. همچنین طرح «کتاب من» که ذائقه مخاطب را در خرید کتاب دخیل می‌کرد، در راستای این هدف اجرا شد. 

به گفته علوی، در حوزه فرهنگی نیز اداره کل فرهنگی در نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور به وجود آمد و فرهنگ دومین حوزه مورد توجه نهاد شد. با این هدف نیز طراحی پوسترهای مختلف کتابخوانی، معرفی کتاب‌های برتر در قالب پوستر «این چندین کتاب» و ... اجرا شد. 

وی اضافه کرد: همچنین کارشناسان برتر فرهنگی در استان‌ها برای بهره‌گیری از خلاقیت بیشتر آن‌ها به کار گرفته شدند. شبکه کتابخوانان حرفه‌ای نیز اقدام دیگری بود که در فضای مجازی با هدف کتابخوان کردن مخاطبان ایجاد شد. با این وجود باید گفت که همه این اقدامات در ابتدای راه است و باید بهتر از این حرکت کرد. 

به گفته این مقام مسوول، راه‌اندازی ایستگاه‌های مطالعه در مناطق مختلف استان گلستان اقدام دیگری است که می‌تواند به ترویج مطالعه در این استان بیانجامد.

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۱/۱۰/۱۱
    جاي بسي تاسف است كه برخي از ناشران برجسته همچون خانه زيست شناسي و ديگر ناشراني كه كتابهاي بسيار ارزنده دارند با کم لطفی برخي از مقامات مسوول در اين نمايشگاه (گلستان) خالي بود. بسيار متاسفيم براي جامعه علمي كشور و مردم عزيز استان گلستان.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها

اخبار مرتبط