سه‌شنبه ۱۲ دی ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۰

آلمان به عنوان یکی از كشورهایي كه بيشترين جوايز ادبي را در سال اهدا مي‌كند و هر يك از ايالت هاي آن با اهداي جايزه ادبي سعي در رشد فرهنگ كتابخواني دارند، در سال 2012 نیز شاهد اهدای جوایز ادبی بسیاری بود.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران (ايبنا)، اين جوايز كه در سطح محلي، ملي و بين المللي اهدا شد، برندگان خود را به فراخور هدف هر جايزه، از ميان جوان‌ترين نويسندگان مستعد و توانا تا سرشناس‌ترين چهره‌هاي بين المللي برگزيد. 

بر این اساس اورسولا کرشل نویسنده و شاعر 65 ساله آلمانی برای رمان «دادگاه بخش» جایزه کتاب سال 2012 کشور آلمان به ارزش 25 هزار یورو را نصیب خود کرد. این نویسنده 64 ساله ساکن برلین در فضایی تلفیقی از واقعیت و خیال در این کتاب خود داستان یک قاضی را روایت می کند. وی بعد از فرار از قلمروی آلمان نازی، در سال 1947 به زادگاهش بازمی گردد و دیگر بار با سازمان اطلاعات مواجه می شود. نویسنده در سبکی واقع گرایانه همزمان به تشریح طلوع دوباره در دوران پس از جنگ جهانی و سرکوب گذشته آلمان نازی می پردازد. 

معتبرترین جایزه ادبیات آلمانی زبان یعنی جایزه گئورگ بوشنر در سال 2012 به فلیسیتاس هوپه نویسنده 51 ساله رسید.این جایزه به ارزش 50 هزار یورو از سوی آکادمی زبان و ادبیات آلمان اهدا می شود. هیات داوران در توضیح انتخاب این نویسنده اعلام کرد :«فلیسیتاس هوپه با رمان ها و داستان هایش، در جستجوی کاشفان، قدیسان و انسان های بی عرضه به مرز خیال و واقعیت می رسد. انسان اگر چه می تواند یک دنیای کامل را در تصوراتش پدید آورد اما در حقیقت همیشه تنهاست.»

همچنین ارنست آگوستین به عنوان برنده دومین دوره اهدای جایزه ادبی شهر لوبک موسوم به «از طرف نویسندگان برای نویسندگان» به ارزش هفت هزار و 500 یورو برگزیده شد.دلیل انتخاب این نویسنده آن بود که وی ماجرای تخیل را در مرکز یک اثر نادر و نیز هم متنوع و هم آگاهانه قرار داده است. ارنست آگوستین یک رابینسون کروزوئه است که از یک مسیر جادویی درهای یک دنیای تخیلی خلاقانه را به روی ما گشوده است و هیچ نویسنده‌ای تا کنون همچون وی نبوده است. 

پتر استرهازی نویسنده مطرح مجاری با جایزه ادبی «ژانت شوکن» شهر برمرهافن واقع در ایالت برمن تجلیل شد. به عقیده داوران، با انتخاب استرهازی داستان‌سرایی تحسین شد که به عنوان یک مرجع ادبی نیز به شمار می‌رود. آثار او هم بزرگ و هم زیبا هستند و خواننده می‌تواند به خوبی با آن‌ها زندگی کند. 

انجمن نویسندگان «کو وادیس» از سه رمان تاریخی برتر آلمانی زبان سال های 2010 و 2011 به عنوان برندگان سال 2012 جایزه سر والتر اسکات قدردانی کرد. این انجمن جایزه ادبی نخست خود موسوم به «برگ بو»ی طلایی خود را به «سلما مالکنشت» نویسنده اتریشی (ایتالیایی الاصل) متولد 1979 برای رمان «هلنا» منتشر شده به سال 2010 اهدا کرد. همچنین هیات داوران «یورگن – توماس ارنست» نویسنده اتریشی متولد 1966 را برای نخستین رمانش «انیما» منتشر شده به سال 2010 با جایزه دوم خود موسوم به «برگ بو»ی نقره ای تجلیل کرد و جایزه سومش موسومبه «برگ بو»ی برنز را به «مارک بوهل» نویسنده آلمانی برای رمان «بهشت آگوست انگهارت» منتشر شده به سال 2011 اعطا کرد. 

«اولگا گریاسنو» نویسنده برلینی و «ویلمر اورلو زارات» نویسنده اهل بولیوی با جایزه ادبی آنا زگرز تجلیل شدند. جایزه ادبی آنا زگرز از سال 1995 از سوی بنیادی با همین نام به نویسندگان جوان آلمانی زبان و کشورهای آمریکای لاتین اهدا می شود. این جایزه به نام آنا زگرز نویسنده متولد شهر ماینتس که از سال 1900 تا 1983 می زیست نامگذاری شده است. 

ترزا پراوئر نویسنده نوقلم اتریشی به عنوان سی و چهارمین برنده جایزه اسپکته شبکه «زد د اف» برگزیده شد. این نویسنده برای نخستین رمان خود با عنوان «برای فرمانروایی اهل آمریکا» این جایزه 10 هزار یورویی را در نمایشگاه کتاب فرانکفورت دریافت کرد. پراوئر در رمان خود یک داستان لطیف از دوران کودکی را ترسیم می کند. در مرکز این داستان رویای انسان برای پرواز قرار دارد. او به روایت آبی آسمان می پردازد و با یک گویش سراسر مصور آزادی خیال و بیان شاعرانه را جلوه‌گر می سازد. 

قدیمی ترین جایزه ادبی زنانه آلمان هم که رزویتا نام دارد به «الکه ارب» نویسنده 74 ساله آلمانی تعلق گرفت.این بانوی 74 ساله چندین دهه است که به عنوان برجسته‌ترین نماینده شعر آلمان به شمار می رود.جایزه ادبی رزویتا به ارزش پنج هزار و 500 یورو به نام بانویی متعلق به قرن 10 میلادی به نام رزویتا فون گاندرسهایم (935 – 973) نامگذاری شده که به نگارش نمایشنامه و شعر می پرداخت. 

گئورگ بیدلینسکی دیگرنویسنده اتریشی کتاب‌های کودک با جایزه فریدریش بودکر تجلیل شد. بیدلینسکی این جایزه 20 هزار یورویی را در ساختمان جدید شهرداری شهر هانوور از «برند شتراوخ» شهردار این شهر دریافت کرد. هیات داوران این نویسنده اتریشی را بیش از هر چیز برای اشعاری که برای کودکان سروده و نیز برای برگزاری برنامه‌های پر شور کتابخوانی و کارگاه‌های نویسندگی برای کودکان شایسته کسب این جایزه دانست. 

کریستین کراخت نویسنده سوییسی برای رمان جنجالی «امپراتوری» موفق به کسب جایزه ادبی «رابه» شد.این جایزه که 30 هزار یورو ارزش دارد از سوی شهر براونشوایگ و رادیو آلمان اهدا می‌شود .کراخت 45 ساله این جایزه را به این دلیل نصیب خود می‌کند که به شکلی متنوع و با کمدی شرورانه‌ای تاریخچه مستعمرات آلمانی دوران امپراتوری آلمان را روایت می‌کند. 

اشتن نادولنی برای نگارش رمان خود با نام «اقامتگاه تابستانی وایتلینگ» جایزه ادبی 10 هزار یورویی راینگاو را کسب کرد. در رمان «اقامتگاه تابستانی وایتلینگ» نویسنده به یک سفر زمان در زمان نوجوانی اش می‌رود. راوی با طنزی انسان دوستانه و شوخ طبعی شخصی به چیزهای عجیب و غریب و ماجراهای کسی که به «من» گمشده‌اش در پنجاه سالگی بازمی گردد، می پردازد. 

تانکرد دورست نمایشنامه نویس 86 ساله برای مجموع آثار ادبی خود با جایزه تئاتر آلمان به نام «فاوست» تجلیل می شود. تانکرد دورست یکی از برجسته ترین نمایشنامه نویسان معاصر آلمانی زبان است. او که در زمینه حرفه ای همکاری گسترده ای با همسرش داشته، از مشهورترین و فعال ترین نویسندگان عرصه هنرهای نمایشی آلمان محسوب مي‌شود. جایزه تئاتر آلمان که به عنوان اسکار هنرهای نمایشی به شمار می رود در هشت بخش دیگر اهدا شد. 

یورگن هابرماس فیلسوف برجسته آلمانی به عنوان برنده امسال جایزه هاینه شهر دوسلدورف برگزیده شد. این جایزه به منظور قدردانی از مجموع آثار این متفکر برجسته مقارن با دویست و پانزدهمین سالروز تولد هاینریش هاینه به وی اعطا گردید.هابرماس با آثار انتقادی خود بر سنت هاینریش هاینه نویسنده مطرح قرن 18 و 19 آلمان باقی مانده است.جایزه هاینه که 50 هزار یورو ارزش دارد برای ستایش هاینریش هاینه (1797 – 1856) از سال 1972 هر دو سال یک بار اهدا می شود و یکی از معتبرترین جوایز ادبی در آلمان به شمار می رود. با اهدای این جایزه نه فقط از نویسندگان بلکه از شخصیت هایی که با فعالیت های معنوی به درک میان ملت ها خدمت و از صلح اجتماعی و سیاسی پشتیبانی می کنند تجلیل به عمل می آید. 

با انتخاب و معرفی یان پتر برمر به عنوان برنده جایزه ادبی نیکلاس بورن 2012 و یان برانت به عنوان برنده جایزه نخست این رقابت، پرونده این جایزه در سال 2012 هم بسته شد.، طبق اعلام وزارت فرهنگ هانوور این نویسنده 47 ساله این جایزه 15 هزار یورویی را برای رمان «سرمایه گذاری آمریکایی» دریافت خواهد کرد. با اهدای این جایزه از نویسندگانی تجلیل به عمل می آید که به ایالت نیدرزاخسن مرتبط باشند. 

همچنین جایزه ادبی تادئوس ترول به ساندرا هوفمان نویسنده اهل توبینگن رسید. این خانم نویسنده جایزه 10 هزار یورویی این رقابت را برای رمانی با عنوان «مشکلی که او در هنگام مرگ خواهد داشت» دریافت کرد. هوفمان در این کتاب به مساله کار اجباری در زمان حکومت نازی‌ها پرداخته است و داستان او درباره شخصیتی به نام یانک بیلینسکی است که قبلا از او برای انجام کارهای اجباری بدون مزد استفاده می‌شد. او اکنون مردی سالخورده است که در کلینیکی بستری است و سرگذشت خود را برای پرستاری تعریف می‌کند. 

جایزه هرمان هسه هم که 15 هزار یورو ارزش دارد نصیب آنته پنت نویسنده 44 ساله شد. انجمن ادبیات شهر کالسروهه اعلام کرد این جایزه برای آثاری که این نویسنده ساکن فرایبورگ تا کنون به رشته تحریر درآورده به وی اهدا خواهد شد.در بخش جایزه حمایتی این بنیاد نیز «آن کوتن» شاعر آمریکایی الاصل ساکن برلین به عنوان نفر برنده انتخاب شد. هیات داوران در توضیح انتخاب این شاعر 30 ساله به عنوان برنده این جایزه پنج هزار یورویی اعلام کرد که با توجه به دیوان اشعار «کوتن» وی یکی از امیدهای عرصه شعر در زمان معاصر به شمار می رود. 

جایزه ادبی کرانیخ اشتاینر صندوق ادبیات آلمان در سال 2012 به فرانک شولتس اهدا شد. فرانک شولتس که متولد 1957 است این جایزه 20 هزار یورویی را با توجهی ویژه برای قدردانی از نگارش کتاب «اونو ویتس و دیوانه منطقه» دریافت می‌کند. این کتاب دنباله سه‌گانه «هاگن» این نویسنده است که نگارشش از سال 1991 آغاز و به سال 2006 ختم شد. در این سه‌گانه شولتس نگاه کنایه‌دار پرمحبتش به یکی از اقشار جامعه هامبورگ را ادامه می‌دهد و آن طبقه متوسطی است که قرار داشتن در گروه مادی را به گروه فرهنگی ترجیح می‌دهد. او به طریقی غیرایدئولوژیک اما بامزه پرتره یک گروه اجتماعی را به تصویر درمی‌آورد که در ادبیات آلمان معمولا هیچ شرح حالی در موردشان پیدا نشده است. 

جایزه صلح کتابفروشی های آلمان به ارزش 25 هزار یورو هم به لیائو یی وو نویسنده چینی که در کشورش تحت تعقیب است و از سال گذشته تا کنون در آلمان زندگی می کند رسید. اتحادیه بورس ناشران و کتابفروشان آلمان در توضیح انتخاب این نویسنده 53 ساله اعلام کرد: او یک وقایع نگار تزلزل ناپذیر و مثالی از طردشدگان چین مدرن است. او در کتاب هایش و در اشعارش انسان های حاشیه جامعه چین را در جایگاه یک یادبود ادبی تکان دهنده قرار می دهد. با اهدای این جایزه به یی وو از نویسنده ای تجلیل می شود که جسورانه در مقابل سرکوب سیاسی قد علم می کند و به میزان در خور توجهی صدای شنیدنی کسانی است که در سرزمین او از حقوق خود محروم هستند. 

اما مهم‌ترین جایزه ادبی اتریش موسوم به اینگبورگ باخمن به ارزش 25 هزار یورو در سال 2012 نصیب الگا مارتینوا نویسنده آلمانی روسی الاصل شد.در طول برگزاری این رقابت 14 نویسنده به روخوانی متن های منتشر نشده خود پرداختند و در نهایت مارتینوا توانست برای متنی با عنوان «من خواهم گفت: سلام» به عنوان برنده انتخاب شود. 

با انتخاب میرسیا کارتارسکو نویسنده رومانیایی چهارمین جایزه ادبی بین المللی مرکز هنرهای جهانی برلین هم به رومانی رفت. کارتارسکو که متولد سال 1956 در شهر بخارست است، از سال 1978 به انتشار اشعار و کتاب های خود پرداخت و تا امروز نیز علاوه بر آن که آثارش به زبان های مختلفی ترجمه شده، موفق به کسب چندین جایزه ادبی شده است. وی این جایزه 25 هزار یورویی را برای رمان «جسم» که ترجمه آلمانی آن در سال گذشته منتشر شد دریافت می کند. این رمان در سال 2002 به زبان رومانیایی منتشر شده بود. 

جایزه توماس مان 2012 نیز به ارزش 25 هزار یورو به توماس هورلیمان نویسنده سوییسی رسید. وی این جایزه را برای کار خود که با آن آگاهی از آسیب پذیری زندگی را در مقابل بشر دوستی عمیق قرار می دهد دریافت کرد.جایزه توماس مان از سال 2010 از سوی هانزه اشتات لوبک و آکادمی هنرهای زیبای بایرن به طور مشترک اهدا می شود و منشا پیدایش آن جایزه توماس مان هانزه اشتات لوبک و جایزه بزرگ ادبی آکادمی بایرن بوده است. 

پتر هانتکه، نویسنده اتریشی به عنوان برنده جایزه نمایشنامه نویسی شهر مولهایم آلمان که از جوایز معتبر این کشور در عرصه تئاتر است برگزیده شد.این جایزه به ارزش 15 هزار یورو با رای چهار تن از پنج داور رقابت تئاتری موسوم «قطعه نمایشی 2012»، هانتکه را برای نمایشنامه «هنوز هم توفان» شایسته این جایزه دانستند. 

پتر دمتس نویسنده 90 ساله برای یک عمر فعالیت ادبی خود به عنوان برنده امسال جایزه کتاب گئورگ دهیو معرفی شد. این نویسنده که متولد 1922 در پراگ است طی سالیان دراز زاویه دید آلمانی – چکی خود را در پژوهش های جداگانه و گزارش هایش آشکار می کند. در مراسم اهدای این جایزه که در فصل پاییز در شهر برلین برگزار شد در کنار اهدای جایزه اصلی گئورگ – دهیو به ارزش هفت هزار یورو به پتر دمتس، یک جایزه افتخاری به ارزش سه هزار یورو نیز به «رادکا دنمارکوا» دیگر نویسنده اهل کشور چک و «اوا پروفوسوا» مترجم اهدا شد. 

آکادمی هنرهای زیبای بایرن، الیزابت بورشرز شاعر 86 ساله را به عنوان برنده امسال جایزه «هورست بینک» برای شعر انتخاب کرد. اشعار بورشرز به شکلی منحصر به فرد در در حافظه ادبیات آلمانی نقش بسته است. بیت های او از عمق وجود بشری سخن می‌گویند، فناپذیری را در لحظات فراموش نشدنی زندگی پیدا می‌کنند و همواره به این لحظات زودگذر درخشندگی جادویی و عظمت می دهند. 

برندگان جایزه ادبی فریدریش گلاوزر که از جمله جوایز جنایی معتبر حوزه آلمانی زبان به شمار می رود نیز از این قرار بود: در بخش رمان «میشاییل تویریلات» نویسنده سوییسی برای اثری با عنوان «سوگند روتلی» با جایزه ای پنج هزار یورویی تجلیل شد. در بخش نخستین اثر یک نویسنده نیز رمان «مرگ در اینسبروک» نوشته «لنا آوانسینی» نویسنده اتریشی به عنوان برنده جایزه هزار و 500 یورویی برگزیده شد. در بخش داستان کوتاه جنایی «نینا گئورگر» با اثری با عنوان «بازی زندگی آن ها» به عنوان برنده جایزه ای هزار یورویی برگزیده شد . جایزه دو هزار یورویی «هانس یورگ مارتین» برای رمان جنایی کودکان و نوجوانان هم به «مایا فون فوگل» رسید. علاوه بر این جایزه افتخاری فریدریش گلاوزر برای خدمات ویژه در عرصه ادبیات جنایی آلمانی زبان به «توماس پرتسیبیلکا» جنایی نویس 62 ساله آلمانی رسید. 

فریدریش کریستین دلیوس نویسنده 69 ساله نام آشنای آلمانی هم جایزه «گرتی – اشپیس» به ارزش پنج هزار یورو را برد. دلیوس وقایع نگار تاریخچه دیوانگی های جمهوری فدرال آلمان است. به گفته دیتر شیفمان مدیر این مرکز ایالتی، این نویسنده در رمان ها و داستان هایش همواره قربانیان قدرت و شورشیان علیه ساختارهای حکومتی را به عنوان قهرمان نشان می دهد. 

آنا کاترینا هان، نویسنده 41 ساله به عنوان برنده جایزه ادبی ولفگانگ کوپن شهر گرایفس والد به ارزش پنج هزار یورو برگزیده شد. در توضیح انتخاب این نویسنده که دقیق و غیرایدئولوژیک می نویسد گفته شد: انسان همه خسارت ها را می بیند و نمی تواند از یک سمت جانبداری کند. آثار این نویسنده فوق العاده و یک ادبیات ناب است. 

آکادمی هنر برلین «اووه کولبه» نویسنده و شاعر 54 ساله را به عنوان برنده جایزه ادبی هشت هزار یورویی هاینریش مان برای مقاله نویسی برگزید. این نویسنده در تازه ترین کتاب مقاله های خود با عنوان «آرشیو وینتاس» به یک شیوه سبکی متنوع، نشان می دهد که چگونه مدینه فاضله سوسیالیستی را کم و بیش در سرمستی پشت سر گذاشته است. دلیل انتخاب او برای کسب این جایزه شفافیت اصیل و تسلط او برای این بیان است. 

«گوتس آلی» مورخ و روزنامه نگار 65 ساله به عنوان برنده جایزه ادبی بنیاد لودویگ بورن معرفی شد. آلی با نبرد خود علیه پیش داوری های ملی و حمایتش از آزادی از قیمومیت یادآور آثار و فعالیت های لودویگ بورن (1786 – 1837) روزنامه نگار و پیشرو سیاسی آلمانی است.جایزه ادبی «لودویگ بورن» از سال 1993 برای مقاله ها و گزارش های استثنایی اهدا می شود و ارزش آن 20 هزار یورو است. 

میشاییل اشتاواریک نویسنده و مترجم اتریشی – چکی از سوی بنیاد روبرت بوش به عنوان برنده جایزه «آدلبرت فون چامیسو» به ارزش 15 هزار یورو برگزیده شد.این نویسنده برای مجموع آثار ادبی اش و به ویژه برای رمان تازه خود با عنوان «برنتاگ» که نثر معاصر آلمانی زبان را از مسیر اصیل زبانی غنی می کند به عنوان برنده این جایزه برگزیده شده است. 

شهر مرسبورگ واقع در ایالت بادن – ووتنبرگ «هلگا ام . نواک» نویسنده 77 ساله آلمانی – ایسلندی را به عنوان برنده جایزه 6 هزار یورویی «دروشته» برگزید.«نواک» از بزرگترین و برجسته ترین نویسندگان زن آلمانی زبان است. او این توانایی را دارد که یک اثر استثنایی، رسمی و منتقدانه را از نظر بگذراند و ادبیات آلمانی زبان را طی 50 سال گذشته با یک صدای بی نظیر و منحصر به فرد تحت تاثیر قرار داده است. شعار او علاوه بر آن که منعکس کننده وقایع سیاسی هستند، گفته هایی کاملا شخصی و هنرمندانه نیز هستند که در آن ها زندگی خسته ناپذیر یک شاعر آشکار می شود. 

از میشاییل لنتس نویسنده ساکن برلین به عنوان برنده جایزه ادبی «والتر – هازن کلور» شهر آخن تجلیل شد. این جایزه به ارزش 20 هزار یورو یکی از جوایز ادبی گران قیمت آلمان است. لنتس به عنوان نویسنده، اثری برجسته و چند وجهی را خلق کرده و به عنوان داستانسرا، شاعر و ناشر و ادبیات پژوه نیز شناخته شده است. این نویسنده 47 ساله گاهی متن های خود را با همکاری آهنگسازان آوانگارد به صورت های مختلف با آهنگ همراه می کند. 

یان پتر برمر رمان نویس و داستانسرای ساکن برلین جایزه ادبی «موریکه» را برد.این جایزه از سال 1991 از سوی شهر «فلباخ» واقع در ایالت بادن – وتنبورگ برای بزرگداشت «ادوارد موریکه» (1804 – 1875) شاعر ، نویسنده و مترجم اهدا می شود. از  آثار برمر می توان به رمان های «یک نفر که نقل مکان کرد تا زندگی را سامان بدهد» 1991، «قصر در چمدان» 1992، «پادشاه سخن می گوید» 1996و «سمندر سوزان» 2000 را نام برد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها