دوشنبه ۲۷ آذر ۱۳۹۱ - ۱۲:۳۴
«فلسفه نیایش» وینسنت برومر به چاپ مي‌رسد

ترجمه کتاب «فلسفه نیایش» وینسنت برومر فیلسوف دین به ناشر سپرده شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، برومر از فلاسفه دین است که کتاب «فلسفه نیایش» وی مهم‌ترین دغدغه‌ها و پرسش‌های فلاسفه دین را بازگو می‌کند.

مسعود رهبری که ترجمه این اثر را با همکاری اشكان بحراني و زیر نظر قاسم کاکایی به پایان برده است، به ایبنا گفت: نیایش در همه ادیان به‌ویژه در عرفان مسیحی به لحاظ فلسفی مورد توجه قرار گرفته است. بر این اساس دعا کردن ما و اجابت آن از سوی خدا از منظر فلسفی و عقلی چگونه قابل توجیه است.

وی افزود: فلاسفه دین مباحثی را در این حوزه‌ها مطرح می‌کنند مبنی بر این‌که آیا اجابت دعا به این معناست که در اراده خدا تغییری به وجود آمده یا این‌که در علم پیشین الهی مشخص شده بود که بنده‌ای در تاریخ معین چیزی را از خدا خواهد خواست و اگر این گونه است چرا از ابتدا همه چیز طبق خواست بنده نیست که نیازی به دعا کردن نباشد.

به گفته رهبری، این‌که خدای مورد خطاب در نیایش‌ها، خدای انسان‌وار و متشخص است نیز از دیگر مباحث فلاسفه دین محسوب می‌شود. همچنین آیا می‌توان دعا با خدای غیرمتشخص را که عارفانی مانند مولانا توصیف می‌کنند و هیچ صفات انسانی در ذات او نیست توجیه کرد.

وی با بیان این‌که سوالات فلاسفه  غربی در مبحث نیایش با خدا کاملا منطبق با فلسفه و کلام اسلامی نیست، گفت: در تاریخ کلام اسلامی بحثی درباره صفت متکلم بودن خدا وجود دارد با این مضمون که ذاتی که واجب‌الوجود است و هیچ حدوثی در آن نیست، چگونه سخن می‌گوید. درباره اجابت دعا نیز متکلمان اسلامی مباحثی را مطرح کرده‌اند، اما نمی‌توان مباحث و سوالات فلاسفه دین غربی مانند برومر را در سنت کلامی، فلسفی و عرفانی اسلامی یافت.

این مترجم ادامه داد: برومر علاوه بر تاثیرپذیری از جان هیک، تحت تاثیر فلسفه دین جدید و تا اندازه‌ای فلسفه زبان است و به طور کلی مباحث فلسفه قاره‌ای قرار دارد. به همین دلیل نمی‌توان گفت که دغدغه‌های وی و همفکرانش در فلسفه دین عین مباحث و پرسش‌های متکلمان و فلاسفه اسلامی است.

کتاب «فلسفه نیایش» قرار است از سوی انتشارات هرمس منتشر ‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها