شنبه ۲۵ آذر ۱۳۹۱ - ۰۹:۳۰
ماهنامه «علوم اجتماعی» به پله پنجاه و هفتم رسید

پنجاه‌و‌هفتمین ماهنامه تخصصی و اطلاع‌رسانی «علوم اجتماعی» با عنوان بررسی انتقادی وضعیت تحقیقات و انتشارات علمی در علوم اجتماعی منتشر شد.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، جدیدترین ماهنامه علوم اجتماعی به موضوعاتی چون «پارادایم‌های غالب در جامعه‌شناسی ایران»، «نظریه و روش در تحلیل گفتمان»، «آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌های علوم ارتباطات در ایران» و «گفتمان‌های جایگزین در علوم اجتماعی» می‌پردازد.

«تحقیقات علمی و چالش‌های فرا روی علوم اجتماعی» عنوان موضوعی است که در بخش سخن‌ماه این ماهنامه به قلم محمدرضا رسولی، سردبیر نشریه ارایه شده است.

در این بخش آمده است: «علوم اجتماعی در جامعه ایران طی دهه‌های اخیر، شاهد تحولات گسترده‌ای بوده است؛ از گسترش مراکز علمی، پژوهشی در دانشگاه‌ها و دستگاه‌های اجرایی گرفته تا شکل‌گیری انجمن‌های تخصصی و تولید، ترجمه و نشر ادبیات نظری در قالب کتب و مجلات علمی، پژوهشی و برگزاری همایش‌ها و اجرای پژوهش‌های ملی، همگی دال بر این مدعایند.»
 
بخش دوم ماهنامه که در قالب «یاد استاد» با عنوان «میراث فکری استاد» به رشته تحریر در آمده است و به ابعاد زندگی پژوهشی مرحوم دکتر محمد عبد‌اللهی، رییس انجمن جامعه‌شناسی ایران در سال‌ 1387 می‌پردازد.

در این بخش آمده است: «عبداللهی به موضوعاتی پژوهشی مرتبط با اقلیت‌ها و حاشیه‌نشینان اجتماعی و در عین حال به مساله اتحاد، همبستگی ملی و سرمایه اجتماعی علاقه‌مند بود و دیدگاه ارتباطی و عام‌گرایانه او در عناوین بسیاری از مقالات و آثار علمی‌اش آشکار است» 

بخش پرونده‌ماه نشریه به صحبت‌های دکترمهدی منتظر‌قائم اشاره می‌کند که با دید انتقادی، وضعیت تحقیقات و انتشارات علمی در علوم اجتماعی را مورد بررسی قرار می‌دهد. 

همچنین «پارادایم‌های غالب در جامعه‌شناسی ایران» به عنوان تحلیل محتوای مجلات تخصصی علوم اجتماعی به قلم دکتر امید‌علی احمدی، استادیار گروه علو‌م اجتماعی دانشگاه آزاد ‌اسلامی و «آسیب‌شناسی پایان‌نامه‌های علوم ارتباطات در ایران»، نوشته دکتر ‌امید‌علی مسعودی، عضو هیات علمی دانشگاه سوره از دیگر مباحث مطرح شده در پرونده ماه نشریه است. 

آثاری چون «نظریه و روش در تحلیل گفتمان»، «نقاط عطف در پژوهش‌های ارتباط جمعی تاثیرات رسانه‌ها» و «گفتمان‌های جایگزین در علوم اجتماعی آسیا» از جمله کتاب‌هایی‌اند که در بخش پرونده‌ماه نشریه نقد و بررسی شده‌اند. 

کتاب «نظریه و روش در تحلیل گفتمان» نوشته «ماریان یورگسن» و «لوئیز فیلیپس» از آثار تاثیر‌گذار در زمینه تحلیل گفتمان است که نسخه اولیه آن در دپارتمان ارتباطات دانشگاه «راسکلیه دانمارک» شکل گرفته است. این کتاب به موضوعاتی از قبیل چگونگی گفتمان جهان اجتماعی (ابژه‌ها و سوژه‌های آن)، رابطه قدرت با گفتمان و موضوعات مورد تحلیل گفتمان اشاره دارد. 

بخش بعدی ماهنامه به معرفی ویراست سوم کتاب «نقاط عطف در پژوهش‌های ارتباط جمعی» نوشته «شرون ای لاوری» و «ملوین دی فلور» با ترجمه محمد گذر‌آبادی می‌پردازد، این کتاب در سال 1390 در 16 فصل تهیه و تدوین و توسط انتشارت «دانژه» منتشر شده است. «نقاط عطف در پژوهش‌های ارتباط جمعی» در بردارنده مروری تاریخی بر رشد و توسعه مطالعه ارتباط جمعی در ایالات ‌متحده آمریکاست. 

در بخش پژواک ماهنامه کتاب‌هایی همچون «گفتمان جایگزین در علوم اجتماعی آسیا» به قلم «سید ‌فرید العطاس» با ترجمه محمود عبدالله‌زاده، «پیامد‌های مدرنیت» نوشته «آنتونی گیدنز» با ترجمه محسن ثلاثی، «آینده ارزش‌ها» تالیف «جرمی بند» با ترجمه محمد‌رضا احمدی‌طباطبایی و «ریشه‌های شرقی تمدن غرب» به قلم «جان هابسون» با ترجمه مشترک مسعود رجبی و موسی عنبری مورد نقد و بررسی قرار گرفته‌اند. 

«فراسوی مرز‌ها» عنوان بعدی نشریه «علوم اجتماعی» است که به مباحث «روش‌شناسی؛ چه کسی به آن نیاز دارد» پیرامون چالش‌های انجام تحقیقات اجتماعی آکادمیک به قلم ندا حیدری و «اصول پژوهش‌های آنلاین» نوشته عاطفه نامداری در قالب طراحی و پیاده‌سازی مطالعات می‌پردازد. 

در بخش «مقالات» نشریه، محمد‌مسعود سعیدی، عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی مقاله‌ای را با عنوان «جامعه‌شناسی دین و رویکرد متفاوت به دین » و نیز نادر شهریوری(صدقی) مطلبی را با موضوع «بوردیو و امکانات کنش» ارایه می‌دهند. 

«سبک زندگی و دینداری» عنوان گزارشی است که در بخش «همایش‌ها و نشست‌های علمی» نشریه به رشته تحریر در‌آمده است. این نشست با حضور دکتر افسانه ادریسی، عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر محمد‌سعید مهدوی‌کنی، رییس دانشکده معارف اسلامی دانشگاه امام صادق(ع) در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات برگزار شده است. 

دومین همایش نیز به مراسم رونمایی کتاب «تاریخ اجتماع رسانه‌ها؛ از گوتنبرگ تا اینترنت» اشاره دارد. مراسم رونمایی این کتاب که نوشته «ایسا بریگز» و ترجمه حسن نمکدوست است با حضور مهدی محسنیان‌راد، یونس شکر‌خواه، دکتر تژا میر‌فخرایی، دکتر حسن افخمی، دکتر نعمت‌الله فاضلی و دکتر حسین انتظامی برپا شده است. 

پنجاه‌و‌هفتمین ماهنامه تخصصی اطلاع‌رسانی و نقد و بررسی کتاب «علوم اجتماعی» ویژه آذر‌ماه در 102 صفحه با بهای یک‌هزار 500 تومان از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شده است. 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها