به قلم علي اسماعيلي، حميد نيكو و مهدي گلمحمدي منتشر شد
تحليل جنبشهای انقلابي خاورميانه در کتاب «بيداري اسلامي»
کتاب «بیداری اسلامی: مبانی، زمینهها و پیامدهای ژئوپلیتیک» به قلم مشترك علي اسماعيلي، حميد نيكو و مهدي گلمحمدي و با نگاهي تحليلي به جريانهاي بيداري اسلامي در خاورميانه به ويژه كشورهاي عربي در قالب کالبدشکافی مفاهیم در چارچوب نظری منطبق با نظریه انقلاب دینی و بیداری اسلامی، از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است.-
نویسندگان در اين اثر از نگاه حقوق اساسی درباره حکومتها و ساختارهای مدیریتی کشورهای اسلامی و نیز جامعهشناسی سیاسی درباره ملتها، به بحث بيداري اسلامي ميپردازند و براي تبيین بيشتر وارد مصادیق و تعاملات کشورهای مربوطه ميشوند و به صورت خاص وضعیت تمام کشورهای تاثیرپذیرفته از بیداری اسلامی را مطرح و به موقعیت آنها را تحلیل و بررسی میکنند.
آنان معتقدند تبیین انقلابها و تحولات انقلابی جهان عرب که مبتنی بر هویتگرایی اسلامی بوده، با استفاده از نظریههای غربی دشوار است. بنابراین در کتاب «بیداری اسلامی: مبانی، زمینهها و پیامدهای ژئوپلیتیک» از توجه صرف به محتوای نظریات مطرح درباره انقلابها که بیشتر ریشه غربی دارند، صرفنظر كرده و به صورت ترکیبی به کالبدشکافی مفاهیم در چارچوب نظری پرداختهاند و در حالت روندشناسی موضوعی، چارچوب نظری منطبق با نظریه انقلاب دینی و بیداری اسلامی را در محتوای کتاب گنجاندهاند.
اين كتاب در هفت فصل «تحلیل نظری بیداری اسلامی»، «مبانی فکری و معرفتی بیداری اسلامی»، «امواج بیداری اسلامی»، «کالبدشکافی بیداری اسلامی»، «مطالعات موردی بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا»، «بیداری اسلامی: اثرگذاریها، رویکردها و رقابتها» و «چشمانداز، روندها و چالشها» تدوین شده است.
مولفان در فصل «تحلیل نظری بیداری اسلامی» برای روشن شدن موضوع، به گونهشناسی انقلابها و نظریه انقلاب دینی و بیداری اسلامی پرداختهاند.
فصل دوم با عنوان «مبانی فکری و معرفتی بیداری اسلامی» به تحلیل مبانی فکری و ریشههای تاریخی بیداری اسلامی، کالبدشکافی مفهوم سکولاریسم و اسلام سیاسی در جهان اسلام و گونهشناسی اسلام سیاسی در ایران اختصاص دارد.
در فصل سوم با عنوان «امواج بیداری اسلامی» تلاش شده مقاطع تاریخی و بنیانگذاران فکری و فلسفی جنبشهای اسلامی تشریح شوند. مهمترین محور این فصل تقسیمبندی جریان هویتگرایی و جنبشهای اسلامی به موجهای اول تا چهارم است. از این فصل چنین برمیآید که جلوههایی از گفتمان انقلاب اسلامی ایران در هر موج به نوعی وجود داشته است تا اینکه در آخرین مرحله، با پیروزی انقلاب اسلامی، اندیشه سیاسی و الهی حضرت امام خمینی (ره) به تحولات فکری و فلسفی در جهان اسلامی منجر شد و الگوی انقلاب اسلامی در قالب یک اندیشه مُدرن جهانشمول و الگوی حکومت اسلامی بیبدیل ظهور یافت و در حال حاضر نیز مقام معظم رهبری در ادامه اندیشههای امام خمینی (ره) الهامبخش ملتهای مسلمان و قدرتیابی اندیشههای اسلامی در کشورهای انقلاب دیده هستند.
در فصل چهارم با عنوان «کالبدشکافی بیداری اسلامی» با توجه به جنبشهای اسلامی منطقه، به عوامل و شرایطی که قابلیت بسیج سیاسی را در منطقه افزایش دادهاند، پرداخته شده و این نتیجه به دست آمده است که خیزشهای مردمی و اسلامی جهان عرب از یک الگوی چند وجهی پیروی میکنند؛ یعنی فقر اقتصادی، عدم توزیع عادلانه ثروت، نظامهای سیاسی دیکتاتوری و سرسپرده به غرب و صهیونیسم، روحیه آشتیطلبی با صهیونیسم در مقام دشمن استراتژیک جهان اسلام و بیتوجهی به هنجارها و قانون شریعت در نظام سیاستورزی کشورها، به صورت كلي بر خیزشهای اخیر تاثیرگذارند.
«مطالعات موردی بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا» عنوان فصل پنجم کتاب است و مولفان در آن تحولات انقلابی جهان عرب را در دو سطح بررسی ميكنند؛ نخست روح کلی تحولات در قالب نظریه بیداری اسلامی و دوم خیزشهای مردمی در کشورهای عربی.
در فصل ششم با عنوان «بیداری اسلامی: اثرگذاریها، رویکردها و رقابتها» مباحث بیداری اسلامی در پازل تحولات ژئوپلیتیک خاورمیانه بررسی شده است و در فصل هفتم با عنوان «چشمانداز، روندها و چالشها» تلاش شده پیامدهای خیزش مردمی و بیداری اسلامی در سطح ملی، منطقهای و جهانی بررسی شود. در این روندشناسی، چالشهایی که میتوانند جنبشها را از رسیدن به اهداف خود باز دارند هم بررسی شدهاند.
کتاب «بیداری اسلامی: مبانی، زمینهها و پیامدهای ژئوپلیتیک» در قطع رقعي و 407 صفحه، با شمارگان دوهزار و 500 نسخه و بهاي 139 هزار ريال از سوی انتشارات سوره مهر روانه بازار نشر شده است.
نظر شما