یکشنبه ۱۹ آذر ۱۳۹۱ - ۱۱:۳۹
همایش «نقد بومی تئاتر در ایران» برگزار می‌شود

علیرضا نراقی، دبیر اجرایی همایش «نقد بومی نمایش در ایران» با اشاره به برپایی این همایش در نیمه دم بهمن سال جاری گفت: کتاب مجموعه مقالات این همایش که پس از برگزاری آن منتشر خواهد شد، می‌تواند به بخشی از کمبودهای منابع و کتاب در این عرصه کمک کند.-

نراقی به خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: ایده نخستین همایش نقد بومی به پیشنهاد دفتر نقد و پژوهش‌های تئاتر به خانه هنرمندان ایران ارایه شد که به تایید بهمن نامورمطلق، معاون پژوهشی و مجید سرسنگی، مدیرعامل خانه هنرمندان ایران رسید.

وی افزود: پیش‌تر درباره نقد بومی پژوهش‌هایی در رشته‌های مختلف هنری انجام شده بود. دو همایش نیز از سوی فرهنگستان هنر برگزار شد که مقالات آن‌ها نیز در قالب کتاب‌هایی از سوی موسسه متن به چاپ رسیدند. اما در هر حال این همایش‌ها حوزه‌های گسترده‌تری را دربرمی‌گرفتند و تنها مختص تئاتر و نمایش نبودند. 

نراقی در توضیح بیشتر طرح ارایه شده به خانه هنرمندان درباره همایش نقد بومی گفت: طرح اولیه به این صورت بود که این همایش فقط مختص نقد بومی نمایش در ایران و شرق به صورت تفکیک شده، برگزار شود. بر این اساس طرحی به دکتر سرسنگی ارایه شد. ایشان نیز پیشنهادهايی مبنی بر اضافه کردن دیگر رشته‌ها به همایش ارایه کردند. 

به گفته نراقی، ‌ فرشید ابراهیمیان، مهرداد احمدیان، بهمن نامورمطلق، مجید سرسنگی، حمیدرضا اردلان و علیرضا نراقی، از اعضای هیات مدیره این همایش هستند.

وی همچنین گفت: همچنین برای این همایش چند منتقد برجسته تئاتر هم از خارج از کشور دعوت خواهند شد. یکی از این مهمانان «شین‌لی» پژوهشگر از کشور چین است و دیگری خانم «دی‌پا پونجانی» از کشور هند در این همایش شرکت کرده و مقالاتشان را ارایه می‌کنند.

دبیر اجرایی همایش نقد بومی تئاتر درباره اهداف این همایش گفت: مهم‌ترین مساله‌ای که قرار است در این همایش بررسی شود این است که آیا مساله‌ای به نام نقد بومی تئاتر امکان پذیر است یا خیر؟ همان‌طور که می‌دانید کتاب‌های تخصصی نقد تئاتر بسیار اندک و بیشتر در حوزه تالیف‌اند. در حالی که برخی هم با این مساله مخالفند و اذعان دارند که نقد بومی تئاتر امکان پذیر نیست. البته ما علاقه‌مندیم که همه مخالفان کنار موافقان این مساله، درباره عدم امکان نقدبومی تئاتر مقاله ارایه کنند. 

وی افزود: بحث دیگر این است که نقد بومی چه نسبتی با نقد غربی دارد و آیا می‌توان نسبتی بین گفتمان‌های رایج نقادی در تئاتر با نقد بومی برقرار کرد یا خیر. بسیار ایده‌آل خواهد بود که در نهایت بتوانیم اصولی به عنوان یک رویکرد نقادی با عنوان نقد بومی استخراج کنیم. 

نراقی توضيح داد: در ایران نمایش‌ها و خرده نمایش‌هایی چون تعزیه و تخت‌حوضی وجود دارند که این روزها موردی اجرا می‌شوند و تعدادی نیز فراموش شده‌اند.  نقد بومی می‌تواند به شناسایی و احیای این نمایش‌ها کمک شایانی کند. 

نراقی درباره انتشار کتاب مجموعه مقالات این همایش گفت: مقالاتی که از این همایش به دست می‌آید، در کتابی با عنوان «نقد بومی نمایش در ایران» منتشر خواهد شد. به فاصله یک‌ماه پس از برگزاری این همایش نویسندگان فرصت دارند تا اصل مقالات خود را به ما ارایه بدهند. با توجه به این مساله که اکنون منابع تخصصی درباره نقد بومی نمایش و تئاتر در ایران محدودند، این کتاب می تواند مورد استفاده دانشجویان و پژوهشگران تئاتر و نمایش ایرانی قرار گیرد. 

همایش نقد بومی تئاتر در نیمه دوم بهمن امسال (1391) در خانه هنرمندان ایران برگزار می‌شود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها