سه‌شنبه ۱۴ آذر ۱۳۹۱ - ۱۵:۱۵
«خاقانی: ساغر بلورین شکسته دل» منتشر شد

کتاب «خاقانی: ساغر بلورین شکسته دل» به کوشش عباس ماهیار و از سوی انتشارات خانه کتاب به چاپ رسید. ماهیار در این کتاب نگاهی به زندگی و آثار خاقانی داشته است._

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، این کتاب با یادداشتی به قلم ماهیار آغاز می‌شود و 6 فصل را در برمی‌گیرد.

«روزگار خاقانی و زندگی او»، «نگاهی مختصر به زندگی خاقانی»، «اوضاع و احوال علوم در روزگار خاقانی»، «آثار خاقانی»، «موسیقی شعر خاقانی» و «خاقانی، شاعری توانمند در ابداع معانی» عنوان فصل‌های این کتاب هستند.

ماهیار در یادداشت آغازین کتاب به این نکته اشاره کرده که سعی داشته تا بررسی‌های خود درباره طبع قوی و فکر بلند و اندیشه توانا و قریحه سرشار خاقانی را در قالب این اثر و البته در حجمی محدود به خوانندگان ارایه کند.

وی در فصل نخست در دو بخش کلی «قرن ششم: زمان زندگی خاقانی» و «اوضاع اجتماعی در قرن ششم» با بررسی اوضاع سیاسی این قرن به مباحث سلجوقیان عراق، شروانشاهیان، اتابکان آذربایجان و اخلاف روادیان، احمد یلیان پرداخته است.

در فصل دوم که «نگاهی مختصر به زندگی خاقانی» است با مباحث نام، کنیه و لقب، تخلص، مولد و منشا، تحول درونی، جانکاه‌ترین سانحه زندگی، زنجیر و آهن بر دست و پای خاقانی و تاریخ درگذشت خاقانی روبه‌رو می‌شویم.

مدارس و خانقاه‌ها موضوعی است که مولف در فصل سوم سراغ آن‌ها رفته و در فصل چهارم به آثار خاقانی یعنی دیوان اشعار خاقانی، ختم‌الغرایب «تحفة‌العراقین» و منشات خاقانی پرداخته است.

همچنین بحث موسیقی بیرونی شعر، موسیقی کناری شعر و موسیقی درونی شعر مباحثی هستند که در فصل پنجم می‌خوانیم، اما مفصل‌ترین بخش این کتاب فصل آخر آن است. مولف در این بخش به مباحثی چون بهره جستن خاقانی از آیات و الفاظ، استفاده از حدیث نبوی، داستان پیامبران، خاستگاه مضامین شعری، قصه‌های قرآن، خاستگاه مضامین شعری، خاقانی و دانش نجوم، طب سنتی و خرافات عامیانه پزشکی در شعر وی، خاقانی و بلاغت تصویرها، خاقانی خلاف تنوع در لفظ و معنی و صناعت ابهام در شعر خاقانی پرداخته و در ادامه آن ابیاتی از یک قصیده خاقانی و نمونه‌هایی از غزلیات این شاعر را ارایه کرده است.

در پایان نیز فهرستی از آیات، احادیث، نام‌های خاص، مکان‌ها و منابع و ماخذ آمده است.
افضل‌الدین بدیل بن علی خاقانی شروانی متخلص به خاقانی (۵۲۰ قمری در شروان - ۵۹۵ قمری در تبریز) از بزرگ‌ترین قصیده‌سرایان تاریخ شعر و ادب فارسی و آرامگا وی در شهر تبریز است.

عباس ماهیار متولد هشتم دی 1318 در شهرستان عجب شیر  از توابع مراغه در استان آذربایجان شرقی است و تحصیلات خود را تا مقطع دکترا در رشته زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران ادامه داده است.

«صرف و نحو»، «تصحیح انتقادی تسلیه الاخوان»، «مرجع‌شناسی»، «عروض فارسی» (شیوه‌ای نو برای آموزش عروض و قافیه)، «صرف و نحو عربی»، «گزیده خاقانی»، «مرجع‌شناسی ادبی و روش تحقیق»، «سیمای شیر یزدان در حدیقه الحقیق»، «شرح مشکلات خاقانی»، «سحر بیان خاقانی» و «مالک ملک سخن» عنوان برخی از آثار وی هستند.

کتاب «خاقانی: ساغر بلورین شکسته دل» در 148 صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت سه هزار و 700 تومان از سوی انتشارات خانه کتاب منتشر و راهی بازار کتاب شده است.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها