ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
در اینجا مسأله دیگری است که تا حدی ممکن است آن را نتیجه بحث در حبط اعمال دانست و آن مسأله «احباط و تکفیر» است که عبارت است از اینکه آیا اعمال در یکدیگر اثر متقابل دارند و یکدیگر را باطل میکنند یا حسنات حکم و اثر خود را دارند و سیئات هم حکم و اثر متقابل دارند و یکدیگر را باطل میکنند یا حسنات حکم و اثر خود را دارند و سیئات را از بین میبرد چون قرآن در این باره تصریح دارد.
1. بعضی از علما قائل به تباطل و تحابط اعمال شدهاند و گفتهاند: «اعمال یکدیگر را باطل میسازند» و آنگاه این علما در بین خود اختلاف کرده، بعضی گفتهاند: هرگناهی حسنه قبل از خود را باطل میکند و هر حسنهای سیئه قبل از خود را از بین میبرد و لازمه آن حرف آن است که انسان یا تنها حسنه برایش میماند و یا تنها سیئه.
2. بعضی دیگر گفتهاند: «میان حسنات و سیئات موازنه میشود، به این معنا که از حسنات و سیئات هرکدام بیشتر باشد به مقدار آنکه کمتر است از آنکه بیشتر است کم میشود، تا اینکه در آخر از یکی باقی بماند و لازمه این دو قول این است که برای هر انسانی از اعمال گذشتهاش به جز یک قسم نمانده باشد، یا حسنه به تنهایی و یا سیئه به تنهایی و یا اینکه هر دو با هم مساوی بوده و هر یک دیگری را ساقط میکند و هیچ چیز برایش نمانده باشد.
صفحه 102/ از علم تا عمل/ محمدحسین طباطبایی/ انتشارات غنچه/ چاپ اول/ سال 1391/ 184 صفحه/ 5900 تومان
نظر شما