سيدمحمدحسين محمودی، نویسنده کتاب «با دلدادگان حسین(ع)» نگارش تاریخ شفاهی پیرغلامان حسینی، صاحبان حسینیهها، مداحان و سینهزنان عاشورایی را از بخشهای مغفول تاریخنگاری واقعه عاشورا یاد کرد و گفت: عزاداران حسینی ناگفتههای فراوانی از خاطرات، تجارب و کرامات قهرمانان کربلا دارند که باید در قالب کتاب به حفظ آنها همت گماریم.-
وی با اشاره به اینکه متن اصلی تحقیقاتش را خاطراتی از دوستان، نزدیکان یا فرزندان مداحان، میاندارها یا سینهزنان حسینی تشکیل میدهند، گفت: حیف است خاطرات این افراد که میتواند انسانهایی را متحول کند، با غفلت ما از یادها پاک شود.
نویسنده این کتاب با تاکید بر لزوم تاریخنگاری و تولید مکتوبات تاریخ شفاهی این حوزه درباره یکی از دستاوردهای پژوهشیاش عنوان کرد: وقتی در مسیر تالیف کتاب «با دلدادگان حسین(ع)» با پیرغلامان حسینی صحبت میکردم، افسوس روزهای گذشته را میخوردند؛ روزهایی که امکانات و سبکهای عزاداری امروزی نبود اما صفا و صمیمیت «حسین» دیگری بود که مردم برای عزاداریاش گردهم میآمدند. حسین آنها رنگ و بو و فضای دیگری داشت، فضایی که در عزاداریهای نسل امروز ما کمتر یافت میشود.
مدير عامل اتحاديه ناشران قرآنی با تاکید بر این که با این حال هر آنچه مربوط به امام حسین(ع) باشد به خودی خود خوب است، عنوان کرد: در این سوگواریها، در سخن گفتن از ماجرای کربلا و نگارش کتابهای این حوزه باید مراقب باشیم پارهای از مسایل پر رنگتر از حقیقت خود یا پر رنگتر از امام حسین(ع) بیان نشوند، وقتی حاشیه جای اصل را بگیرد، حال و هوا هم عوض میشود.
حسینی افزود: شاید افردی که در این حوزه قلم میزنند، بیشتر خود را میراثدار گذشتگان بدانند و اغلب به بررسی آثار و کتابهایی که در گذشته تالیف شدهاند بپردازند یا این آثار را بازنویسی و احیا کنند، با وجود ارزشمندی چنین اقداماتی لازم است برای حفظ ارتباط نسل جوان با نسل گذشته و میراث گذشتهمان در حوزه خاطرات آنها و مکتوب کردن فرهنگ شفاهی این حوزه تلاش بیشتری کنیم. لازم است علاوه بر مناطق مختلف با مکتوب کردن فرهنگ و تاریخ شفاهی عزادریهای حسینی در سراسر ایران بپردازیم و تجارب و خاطرههای عزاداران حسینی در هیأتها و کرامتهای سالار شهیدان در این مراسم را عنوان کنیم، چرا که بیان چنین مطالبی میتواند در تحولات فکری و نگرش نسل کنونی تاثیر بهسزایی داشته باشد.
محقق حوزه دین و مناسک عزاداری حسینی با تاکید بر لزوم خاطرهپژوهی این حوزه، گفت: متاسفانه در جریان تالیف کتابم از زمان پژوهشهای میدانیام تا مراحل چاپ و نشر اثر، تعدادی از افرادی که در این کتاب یادی از آنها شده است، از دنیا رفتند، حیف است خاطرات و ناگفتههای این افراد نیز با آنها از میان برود و ارتباط ما با گذشتهمان قطع شود.
وی یادآور شد: مطالب ارزشمند فراوانی در حسینیههای عزاداری سالار شهیدان وجود دارد که میتوان آنها را گردآوری کرد، مطالبی که علاوه بر نو بودن، درسآموزند و تغییرات زیادی را ایجاد خواهند کرد. خاطراتی از تحولات و انقلابهای درونی افرادی که کمترین پایبندی به اخلاقیات و اعتقادات دینی نداشتند اما به واسطه برخی از اتفاقها و کرامتهای معصومین به ویژه سالار شهیدان در شمار محبان قرار گرفتند.
نظرات