شنبه ۴ آذر ۱۳۹۱ - ۰۸:۰۰
«معلم اخلاق» اسطوره‌اي آميخته با كتاب

امروز چهارم آذرماه 1391 مصادف با نوزدهمین سالگرد درگذشت پرویز دهداری یکی از با اخلاق‌ترين ورزشکاران تاریخ ورزش ایران است؛ مردی که پس از مرگ، چون اسطوره‌اي در ورزش ایران و نامش براي هميشه به عنوان «معلم اخلاق» در يادها ثبت شد. آن‌چه مي‌خوانيد يادداشتي است از حبيب‌الله نيك‌نژاد، خبرنگار پيشكسوت حوزه ورزش كه از شخصيت اين مربي و نقش كتاب و مطالعه در زندگي او ياد مي‌كند.-

خبرگزاري كتاب (ايبنا)- دهداري، مردی بود متفاوت در روزگار خويش، با تمايزي ناشی از تجربه‌ای خاص در زيستن و مسلح به معنویتي عارفانه، متأثر از مطالعات عمیق در رشته‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و سیاسی. مردي كه هنوز هم پس از سال‌ها، به عنوان گوهر دُردانه ورزش این آب و خاک، با قامت انساني شریف، فرهنگ دوست و اهل مطالعه یک سر و گردن بلندتر از تمام حاضران ورزشی ، سر از ابرهاي تنگ نظري‌ها فراز آورده و آسمان آبي انسانيت را سير مي‌كند.
 
در آن سال‌ها، آن سال‌هاي نه چندان دور (1367 ـ 1365) كه هنوز پول، تنها حرف و حدیث حاکم بر ورزش نبود و آدم‌ها با ارزش‌ها و اخلاقشان زندگی می‌کردند، دهداري نامي مي‌زيست كه مردانه پای اعتقاد و عقایدش ‌ایستاد و چون پدری دلسوز عشق خود به فرزندان ورزش اين سرزمين را بي‌دريغ ارزاني داشت. او موهبتي نه چندان كم‌بها بود كه سفلگان و كم‌خردان آن را تاب آورند.
 
پرویز دهداری، فرزند زمانه‌ای بود که آدم‌هايش برای بزرگ بودن باید اسباب بزرگی فراهم می‌کردند و غیر از این ممكن نبود. او دریایی از شعر و معرفت را در خود جاری ساخت و دنیایش، پر از کرامت فرهنگی و انسانی بود؛ چرا كه پیش از آن که اهل ورزش باشد، فرهنگ و مطالعه، کتاب و کتابخوانی، بخشی از وجودش، و شناخت و معرفت تمام تار و پودش شده بود. 

به ياد دارم زمانی که 14 بازیکن ملی‌پوش، بعد از بازی‌های آسیایی 1986 میلادی (مهرماه 1365) از حضور در تیم ملی انصراف دادند و موقعيتی زننده برای ورزش ما آفريدند، علی اصغر شیرزادی، دوست خوب و نویسنده بزرگ معاصر، از من خواست تا دیداری با این مرد افسانه‌ای تاریخ ورزش داشته باشيم. در یکی از شب‌های سرد آذرماه 1365 فرصت دست داد و همراه با جناب شیرزادی راهی منزل دهداری شدیم؛ ملاقاتي كه بين اين دو بزرگ نزدیک به هشت ساعت به طول انجاميد. شیرزادی در راه بازگشت رو به من کرد و گفت: «این آقا پرویز دهداری نبود.» و بعد به چهره متعجبم نگاهي انداخت و در پي اين تعليق كه حتما آن را از داستان‌نويسي آموخته بود، توضيح داد: «او یک عالِم، یک فیلسوف و یک دانشمند بزرگ است؛ مردی که برای جامعه ورزشي و محیط آن زیادی است، مردی فراتر از ورزش، بزرگ مردی که در این جامعه کوچک و کوتوله‌پسند ما نمی‌گنجد.»
 
حالا سال‌هاست كه از مرگ او گذشته و مردي به ميدان درنيامده كه خلاء فرهنگی و معرفتی جامعه ورزشي را چون او پر کند؛ خلائي كه تنها با كتاب و مطالعه پر مي‌شود، نه فقط با دانش فني مربيگري. 

اكنون اين دريغ با ماست كه پس از گذشت نزديك به دو دهه از درگذشت اين معلم اخلاق كمتر کتاب و نشریه‌ای آن چنان كه بشايد، حكايت زندگي و حماسه‌هاي خاموش او را به رشته تحرير درآورده است؛ صفحاتي كه ولو اندك بتواند پاسداشت خدمات ارزنده‌اش و نمايانگر برگي از تاریخ زندگی سراسر عبرتش باشد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها