ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
کارهای یوهان کپلر نمونهای حیرتآور از اندیشهها و کشفهای سرشار از نبوغ و انبوهی از رمز و راز است. کپلر در سال 1571 یعنی زمان تعقیب و گریزها و جنگهای مذهبی در کشور آلمان و در مرز آن با چک متولد شد.
مادرش را بعدها به جرم ساحر بودن در آتش سوزاندند. خود کپلر با شور و اشتیاق یکسان، هم به طالعبینی و هم به نجوم میپرداخت. در اثبات این مضوع همین بس که او طالع بین شخص والنشتین، سردار مشهور جنگهای 30 ساله بود و شیلر در تریولوژی خود درباره والنشتین از کپلر تحت عنوان «طالع بین سنا» نام میبرد. تنها در سالهای آخر عمر کپلر بود که او برای نجوم نظری اهمیت قائل شد و طالعبینی را «دختری که مادر خود (یعنی نجوم) را تغذیه میکند» تعبیر نمود.
مهمترین دستاورد علمی کپلر کشف قوانین گردش سیارات به دور خورشید است. طبق قانون نخست کپلر، سیارات روی مدارهای بیضی شکل به دور خورشید میچرخند و خورشید همواره روی یکی از دو کانون این بیضی قرار دارد. این قانون را شاید بتوان یکی از بزرگترین دستاوردهای علم نجوم در کل تاریخ آن دانست. بلافاصله بعد از این قانون بود که بسیاری از اپی سیکلها، دیفرانها و اکوانتهای نظریههای بطلمیوس و کپرنیک ضرورت خود را از دست دادند.
صفحات 26 و 27/ ریاضیات و توسعه بشری/ آکادمیسین ویکتور آنتونوویج سادوونیچی/ ترجمه همایون روحیان/ انتشارات زیتون سبز/ چاپ اول/ سال 1391/ 84 صفحه/ 3500 تومان
نظر شما