«نقش وقف در توسعه شهری ایران» و «جغرافیای اوقات فراغت» دو کتابی است که محمدتقی رهنمایی در حال نگارش آنهاست، استاد بازنشسته جغرافیای دانشگاه تهران در این باره گفت: این دو کتاب براساس پروهشهای مطالعاتی درباره مسایل توسعه شهری، فضاهای وقفی و مباحث اوقات فراغت است.-
استاد بازنشسته جغرافیای دانشگاه تهران افزود: «نقش وقف در توسعه شهری ایران» که پروژهای مطالعاتی است به نظریههای مختلفی که در توسعه شهری وجود دارد، میپردازد. نظریه سرمایهداری بهرهوری که بر روابط شهر و روستا تاکید دارد و زنده بودن شهرها را بهواسطه مازاد تولید جوامع روستایی میداند، یکی از این نظریههاست.
این پژوهشگر گفت: نظریه تاثیر دولت در توسعه شهرنشینی دیگر نظریهای بهشمار میرود که در ایران بسیار دیده شده است. براساس این نظریه دولت با دادن امکانات زیربنایی به یک روستا آن را به شهر تبدیل میکند اما در راستای فرهنگ شهرنشینی کاری انجام نمیدهد و اینگونه شهری بدون شهروند و فرهنگ شهروندی خواهیم داشت.
رهنمایی بیان کرد: فضاهای وقفی و نقش آنها بهویژه در محدوده شهرهای کنونی اهمیت بسیاری دارد. این فضاها در توسعه شهری بهنوعی هدایتکننده امکانات بهشمار میروند. در طول تاریخ ایران، بهویژه پیش و پس از انقلاب، دخل و تصرفهایی در فضاهای وقفی در حیطه حقوق مدنی و شهری بوده و در هر دوره تفاوتهایی با دورههای دیگر دارد.
استاد بازنشسته جغرافیای دانشگاه تهران درباره کتاب «جغرافیای اوقات فراغت» نیز توضیح داد: این کتاب برای واحد درسی «اوقات فراغت» دانشجویان رشته جغرافیا نوشته شده است و منابع فارسی برای آن وجود ندارد. در «جغرافیای اوقات فراغت» تلاش کردیم با تعریف فراغت، اشکال فراغت، گذران اوقات فراغت، رابطه فراغت با گردشگری، مباحث علمی و بهویژه موضوع تمدن فراغت را برای دانشجویان بیان کنیم.
رهنمایی افزود: تدوین این کتابها تا پایان سال جاری به اتمام میرسند و امیدوارم که تا نمایشگاه کتاب سال آینده منتشر شوند.
نظر شما