فیلیپ راث یکی از برجسته ترین نویسندگان زنده آمریکایی که هر سال به عنوان یکی از احتمالهای دریافت نوبل ادبیات مطرح بود، اعلام کرد برای همیشه با دنیای داستان خداحافظی میکند.-
این سخنان که در دنیای ادبیات انعکاس وسیعی یافته در نشریات مختلف مطرح شده و به گفته وال استریت ژورنال برای آمریکاییان شاید پذیرش آن سخت باشد چون قبول بازنشستگی یک نویسنده دشوار است. منبع ديگر این خبر به گفته این نشریه، یک مصاحبه کمیاب با یک مجله فرهنگی مردم پسند فرانسوی است که برای بیشتر کتاب دوستان آمریکایی شناخته شده نیست.
با این حال از صبح امروز توییت های مختلف این خبر را در گوشه و کنار جهان پراکنده کرد: «فیلیپ راث نویسنده شماری از به خاطرماندنیترین داستانهای آمریکایی چون «خداحافظ کریستف کلمب» و سه گانه مشهور زوکرمن پس از 50 سال نویسندگی، اکنون اعلام بازنشستگی کرده است.»
او در گفت و گو با این مجله فرانسوی اعلام کرده «مکافات» که سال 2010 منتشر شد آخرین رمان او خواهد بود. هافینگتون میفلین هارکورت ناشر آثار جلد سخت راث نیز تایید کرد که قصد راث این است که «مکافات» آخرین رمان او باشد.
راث در پاسخ به این سوال که آیا دیگر اشتیاقی برای نوشتن ندارد؟ گفت «در حقیقت هیچ علاقهای به نوشتن در 10 سال آینده ندارم. رک و پوست کنده بگویم، کارم را کردهام.»
راث 78 ساله، گفت حدود چهار سال پیش شروع به خواندن کتابهایی کرد که در 20 سالگی دوست داشت بخواند و بعد تصمیم گرفت تا آثار خودش را بخواند و از آخرین کتابش «مکافات» شروع به بازگشت به عقب کرد. راث گفته میخواست ببیند وقتش را تلف کرده یا خیر و بعد نقل قولی از جویی لوییس بوکسور را طرح کرد که گفته بود بهترین کارهایی را که میتوانست با تواناییای که داشت انجام بدهد، داده است. او گفت پس از این بود که تصمیم گرفتم تا داستاننویسی را کنار بگذارم.
وقتی گزارشگر تلاش میکند تا به دلیل بازنشستگی او پی ببرد و از او دوباره سوال میکند که آیا دیگر کتابی ازاو نخواهد خواند؟ راث بدون هر نوع پاسخ نوستالژیکی میگوید كه نوشتن یک رمان بیشتر، کاری را که او تاکنون کرده تغییر نخواهد داد. و میافزاید: «و اگر کتاب دیگری بنویسم، ممکن است یک شکست باشد. چه کسی می خواهد یک کتاب متوسط الحال بخواند؟» او افزود «78 ساله هستم و چیزی از آمریکای امروز نمیدانم و همه چیز را در تلویزیون میبینم اما دیگر با آنها زندگی نمیکنم.»
او در این مصاحبه گفته نوشتن داستان دیگری به این معنی نیست که خانه نشینی اختیار میکند. او گفت سه سال اخیر را با کار روی آرشیوش گذرانده تا بلیک بیلی بتواند بیوگرافی او را بنویسد. وی گفت اگر بمیرم و اطلاعات مورد نیاز او را به وی ندهم، پس او چگونه می تواند این کار را شروع کند؟»
فیلیپ راث جوایز متعدد ادبی از پولیتزر تا جایزه کتاب ملی را در کارنامهاش دارد و سال پیش به عنوان برنده جایزه بوکر بینالمللی انتخاب شد. او که همواره یکی از شانسهای بزرگ آمریکا برای دریافت جایزه ادبی نوبل بوده، در رشته ادبیات انگلیسی از دانشگاه شیکاگو فارغالتحصیل شد و سالها در دانشگاه پرینستون و آیووا به آموزش نویسندگی پرداخت. او امسال به عنوان برنده جایزه پرنس آستوریاس اسپانیا انتخاب شد و جایزه فرانتس کافکا، جایزه قلم فاکنر، جایزه قلم ناباکف، جایزه قلم سال بلو و جایزه مدیسی، شماری از جوایز و افتخارات ادبی است که او دریافت کرده است.
نظر شما