سه‌شنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۷
رویکرد ترجمه‌گرایی در ادبیات حوزه دفاع حاکم است

فرمانده دانشگاه جامع امام حسین(ع) در آیین رونمایی از کتاب‌های «سیره دفاعی امام علی(ع)» و «سبک فرماندهی در فرهنگ علوی» گفت: متاسفانه رویکرد ترجمه‌گرایی در ادبیات حوزه دفاع حاکم است. ورود به حوزه تالیف در زمینه دفاع امری دشوار است و در این زمینه رویکرد‌های «سیره نویسی» و «بررسی نبرد علوی و عاشورایی» در دانشگاه جامع سپاه پاسداران در حال انجامند.-

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، در همایش «امامت و ولایت، سیره علوی در دفاع و امنیت» که صبح امروز (16 آبان‌ماه 91) با حضور حجت‌الاسلام علی سعیدی، نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و سرتیپ پاسدار حسین ظریف‌منش، فرمانده دانشگاه جامع امام حسین (ع) برگزار شد، از دو عنوان کتاب مرکز مطالعات این دانشگاه رونمایی شد.

در ابتدای این همایش، حسین ظریف منش با گرامیداشت هفته ولایت و امامت و با اشاره به فرمایشات و تاکیدات مقام معظم رهبری در زنده نگه داشتن واقعه غدیر خم، برگزاری این همایش را در راستای زنده نگه داشتن این رویداد دانست و  يادآور شد: برای مسوولان، اندیشه‌ورزان و اندیشه‌سازان، تبعیت در زنده نگه داشتن یاد غدیر، وظیفه دیگری را هم فراهم می‌آورد که همان شناخت الگوی مدیریت جوامع است.

فرمانده دانشگاه جامع امام حسین (ع)، امام علی(ع) را مظهر تمام خوبی‌ها دانست که قدم بر جایگاه پیامبر اکرم(ص) نهاده است و افزود: در موضوع دفاع و امنیت که از اساسی‌ترین مباحث در دانشگاه جامع امام حسین(ع) است، می‌توان کوشید که در راستای گام‌های امیرالمومنین علی(ع) حرکت کرد. توجه به فرمانده عملیاتی در میدان نبرد بودن حضرت علی(ع)، یکی از زمینه‌هایی است که این دانشگاه با توجه به مسوولیتش در دستیابی به قطب فکری، برای نیل به آن می‌کوشد.

ظریف‌منش سپس به آسیب‌های آثار مکتوب منتشر شده در حوزه دفاع پرداخت و اظهار کرد: متاسفانه در ادبیات حوزه دفاع بیشتر رویکرد ترجمه‌گرایی حاکم است. همچنین از دیگر سو، دچار بیان مکررات و کلی‌گویی هستیم. بیان مفاهیم کلی در این زمینه گرچه ارزشمند است، اما سبب نیل به لایه‌ها و برنامه‌های عملیاتی برای ما نشده است.

وی ورود به حوزه تالیف در زمینه دفاع را امری دشوار خواند که در این زمینه رویکرد‌های «سیره نویسی» و «بررسی نبرد علوی و عاشورایی» در دانشگاه جامع سپاه پاسداران در حال انجامند.

فرمانده دانشگاه جامع امام حسین (ع) افزود: در بحث سیره‌نویسی به سه جنبه «بیان وقایع»، «تحلیل» و «درس‌آموزی» در این موضوع پرداخته شده است و می‌کوشیم آموزه‌های علوی در جنگ، دکترین‌های دفاعی و ابزار، باید‌ها و نباید‌های جنگ را در این زمینه در قالب‌های نظام‌مند تدوین و ارایه کنیم.

وی با بیان این‌که «در دانشگاه جامع سپاه پاسداران موضوع «نبرد علوی و عاشورایی» را مطرح کرده‌ایم» گفت: قصد ما عمل کردن به شیوه امام علی(ع) در حاکمیت اسلامی است اما این امر چگونه باید محقق شود؟ رونمایی از آثار ویژه همایش «امامت و ولایت، سیره علوی در دفاع ملی» بخشی از تلاش دانشگاه امام حسین(ع) در راستای تحقق این هدف است.

ظریف‌منش در ادامه از آغاز حرکت تازه‌ای در دانشگاه امام حسین (ع) خبر داد و افزود: بر این اساس پایان‌نامه‌های مرتبط با حوزه دفاع را مورد مطالعه قرار خواهیم داد و ناب‌ترین مفاهیم در بیان سیره امیر‌المومنین علی(ع) و پیامبر (ص) را در این زمینه استخراج و در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به‌کار خواهیم گرفت.

وی با بیان این‌که نیازمند تضارب آرا و شجاعت علمی در این زمینه هستیم، از برپایی همایش‌‌هایی با عنوان‌های «روش‌شناسی بررسی در علوم انسانی و اسلامی» و «پایان‌نامه‌های درباره سیره امیر‌المومنین علی(ع) در امر دفاع، مکتب دفاعی امام خمینی(ره) و آموزه‌های رهبر معظم انقلاب اسلامی» و همایشی برای «گشودن باب تضارب آرا و بررسی کتاب‌هایی که درباره دفاع منتشر شده‌اند» خبر داد و گفت: «همایش روش‌شناسی بررسی در علوم انسانی و اسلامی» را تا شش ماه آینده برگزار خواهیم کرد.

حجت‌الاسلام علی سعیدی، نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی سخنران دیگر این نشست بود که به ارایه مقاله‌ای درباره دفاع، با توجه به روش امام علی (ع) و پیامبر اکرم (ص) پرداخت.

وی نگرش علوی را مهم‌ترین موضوعی دانست که باید مورد توجه پژوهشگران قرار گیرد و تصریح کرد: باید در این باره به دو تفکر علوی و اموی آن زمان توجه داشت. تفاوت میان نگرش علوی و اموی در نوع جهان‌بینی آنان است. به بیان شهید مطهری ایدئولوژی مبتنی بر جهان‌بینی است. اسلام سه منبع «احساس» ، «عقل» و «وحی» را در ادراکات مورد تایید قرار داده است اما نه عقل و نه احساس به تنهایی کامل نیستند. تفاوت در جهان‌بینی علوی و اموی نیز در همین است که آن‌ها تنها با نگاه مادی به دنیا و ارزش‌های آن می‌نگرند اما اسلام علاوه بر جنبه‌های عقل و احساس، نگاه وحیانی را هم در نظر دارد.

نماینده ولی‌فقیه در سپاه پاسداران افزود: تفاوت نظام جمهوری اسلامی ایران و نظام‌های لیبرالی و سوسیالیستی نیز در همین امر است.

«مسوولیت امنیت و دفاع در ساختار قدرت از منظر امیرا‌لمومنین(ع)» و «راهبرد‌های علوی درباره اصلاح ساختار قدرت و سیاست در راستای اجرای درست اهداف» دیگر موضوع‌هایی بودند که حجت‌الاسلام سعیدی به آن‌ها اشاره کرد و ادامه داد: یکی از اصول پیامبر(ص) این بود که ایشان معتقد بودند که قدررت ارزش ذاتی ندارد اما متاسفانه پس از پیامبر به «قدرت» ارزش‌ ذاتی دادند.

وی با بیان این‌که امام علی(ع) هم قدرت را برای اداره جامعه می‌داند گفت: «تهذیب و تنزیه قدرت» ، «نفی قدرت»، «تهدید قدرت» و اصلاح نگرش مردم به قدرت» از  اقدامات امام علی (ع) در این راستا بودند.

حجت‌الاسلام سعیدی در بخش دیگر سخنانش به راهبرد‌های امام علی(ع) در مقابله با دشمنان پرداخت و گفت: «عدم سازش با حکومت‌های باطل»، «مقابله با هنجارشکنان» و «شکل‌دهی ارتش مکتبی» از اقداماتی‌اند که امام علی(ع) در مقابله با دشمنان به ‌کار می‌گرفتند.

وی شکل‌گیری بسیج و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را گامی در راستای «شکل‌دهی ارتش مکتبی» دانست و افزود: نگاه مقام معظم رهبری برای عدم سازش با آمریکا نیز نشات گرفته از آموزه «عدم سازش با حکومت‌های باطل» در نزد حضرت علی(ع) است.

در ادامه این همایش از دو عنوان کتاب «سبک فرماندهی در فرهنگ علوی» نوشته محمد باقر بابایی و «سیره دفاعی امام علی(ع)» نوشته مصطفی دلشاد تهرانی رونمایی شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها