به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، «خط پشتیبان» روایت تصویری از تدارکات و پشتیبانی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در دوران دفاع مقدس و در بر گیرنده 152 تصویر در 180 صفحه است. این اثر به تازگی از سوی انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس و با همکاری کنگره سرداران و چهارهزار شهید تدارکات و پشتیبانی سپاه منتشر شده است.
«خط پشتیبان» به شهیدان دوران جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و از جمله آنان، شهیدان تدارکات سپاه، رزمندگان، جانبازان و آزادگان این نیرو و نیز خانوادههای آنان تقدیم شده است.
گردآورندگان این مجموعه در یادداشتی بر این کتاب، با اشاره به آیه 60 سوره انفال، به ضرورت دفاع و پشتیبانی در جبهههای نبرد پرداختهاند و پس از بیان خلاصهای از سابقه لجستیک در دنیا، نحوه تکامل آن در طول دفاع مقدس را بیان کردهاند.
در بخشی از این یادداشت آمده است: «در این هشت سال دفاع همهجانبه، بسیاری از نوجوانان و سالخوردگان و بهویژه زنان و مادران و حتی کسانی که توان مالی چندانی نداشتند، از هیچگونه پشتیبانی و مشارکتی دریغ نکردند. تمام مردم شهرها و روستاهای کشور با اشتیاقی وصفناپذیر، بخشی از مایحتاج زندگی خود را به رزمندگانشان اهدا نمودند تا از آنان بهترین پشتیبانی را کرده باشند.»
گردآورندگان عکسهای آلبوم «خط پشتیبان» پیش از آوردن تصاویر در این مجموعه، نقشه مناطق جنگی کشورمان در طول جنگ تحمیلی عراق علیه ایران را آوردهاند. نقشهای که در آن مناطق مرزی مانند سوسنگرد، دهلران، سومار، سرپلذهاب و نوسود به خوبی مشخصاند و نشان میدهد که تهاجم رژیم بعثی عراق از چه مناطقی علیه کشورمان صورت گرفته است.
این تهاجم را نخستین تصویر کتاب و در عکسی از توپخانه ارتش عراق نمایش داده است. در توضیح این عکس آمده است: «ارتش بعثی عراق با شلیک اولین گلوله توپ از پادگان بعقوبه توسط شخص صدام حسین و اعلام لغو قرارداد 1975 الجزایر، هجوم همهجانبه را به شهرهای مرزی ایران آغاز کرد.»
تصاویر صفحههای بعد گویای ویرانیها و تخریبهای حملههای عراقیها به کشورمان است. در میان این تصاویر، عکسی از خرمآباد در سال 1365 در صفحه 12 کتاب، نمونهای از همگامی ارتش، سپاه و مردم در مقابله با این حملههاست. قرار گرفتن قلعه فلکالافلاک، درست بالای کادر این عکس که اثری از علیرضا فرزین است، مخاطب را از خوانش مکان تصویر بینیاز میکند.
گردآورندگان، تصاویری مستند و گویا را در زمینه پشتیبانی انتخاب کرده و با چینش مناسب تصاویر، روایت تصویری جذابی را رقم زدهاند. تصاویری که سیاه و سفید بودنشان در برخی صفحهها علاوه بر به رخ کشیدن هنر عکاسی، دشواریهای کار پشتیبانی را هم روایت کرده است.
همچنین جنبههای بسیار متفاوتی از کار پشتیبانی در تصاویر این کتاب به چشم میخورند. از تصویر ساختن کوکتل مولوتوف در روزهای نخستین جنگ برای مقابله با دشمن و جمعآوری کمکهای مردمی به صورتهای گوناگون و تهیه نان، پسته، یخ و حتی آبلیمو برای رزمندگان حاضر در جبهههای نبرد گرفته تا تصویر دست راست گره شده یکی از رزمندگان در دست چپ سربازی که میخواهد در پشت کامیونی قرار گیرد که به عملیات کربلای پنج اعزام میشود. یا تصویری که آبرسانی به سربازی تشنه را نمایش میدهد. بخشی از تصاویر نیز بیانگر پشتیبانی بهداشتی از رزمندگان است.
چینش تصاویر در کتاب «خط پشتیبان» به گونهای است که چشمان مخاطب را تا رسیدن کمکهای مردمی به دست سربازان هدایت میکند.
تصاویر صفحههای 173 تا پایان کتاب با در بر داشتن تصویری مانند سربازانی که از چپ به راست صف کشیدهاند و پتوهای آبی رنگی بر دوش دارند (عکسی از شهید حاج محمد سلیمانی در تاریخ 29 آذر 1365 در منطقه دارخوین) این احساس را به مخاطب القا میکند که دفاع مقدس با حمایتهای مردمی صورت گرفته است. آوردن تصویر نماز خواندن سربازان در صفحه 177 نیز با آنکه تصویری از پنجم آبانماه سال 1362 است، پایان جنگ را در نظر مخاطب تایید میکند.
وحید خوشنویس انصاری، بهرام محمدیفر، احسان رجبی، یوسف گرامی، شهید قاسم بوذری، محمود بدرفر، شهید حاج محمد سلیمانی و علی فریدونی از جمله عکاسانیاند که آثارشان در مجموعه «خط پشتیبان» دیده میشود.
پژوهش این مجموعه را حسین بهرامی، گرافیک را سید حامد میرهاشمی، ویرایش متن را علیرضا اشتری و روتوش این مجموعه را علی جعفری به همراه سروش جوادیان به انجام رساندهاند.
کتاب «خط پشتیبان» از سوی انتشارات انجمن عکاسان انقلاب و دفاع مقدس در قطع رحلی و 180 صفحه با شمارگان پنجهزار نسخه به بهای 250 هزار ریال منتشر شده است.
نظر شما