پنجشنبه ۱۱ آبان ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۹
سنجش فرهنگ عمومي نشان می‌دهد ايرانيان كتابخوان هستند

دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور عنوان کرد: انجام طرح سنجش فرهنگ عمومي نشان می‌داد كه بر خلاف ادعاي مطرح شده كه بيان مي‌كند ايراني‌ها كتابخوان نيستند، سرانه مطالعه ميان ايرانيان 79 دقيقه است.-

به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، نشست «بررسی نقش و جایگاه رسانه در افزایش میزان سرانه مطالعه» امروز(11 آبان) با حضور منصور واعظي دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور در غرفه سرای روزنامه‌نگاران نوزدهمين نمايشگاه بين‌المللي مطبوعات و خبرگزاري‌ها برگزار شد.

واعظي در ابتداي اين نشست درباره ضرورت انجام طرح سنجش فرهنگ عمومي گفت: موضوعي كه موجب شد ما اين سنجش را انجام دهيم اتهامي بود كه به ايرانيان زده مي‌شد مبني بر اين‌كه اهل كتاب خواندن نيستند و سرانه مطالعه در ايران دو دقيقه است. 

وي ادامه داد: طرح اين موضوع در حالي بود كه هيچ‌ فردي براي اين ادعاي خود سندي ارايه نمي‌كرد. بنابراين با وجود اين‌كه آمار غلطي بود اما همواره مطرح مي‌شد. از سوي ديگر نيز هيچ كار علمي انجان نشده بود تا خلاف اين موضوع را ثابت كند. 

واعظي با بيان اين‌كه با هدف رد اين ادعا، طرح سنجش فرهنگ عمومي در سال 87 برگزار شد، اضافه كرد: ما براي انجام اين طرح مدل سنجش فرهنگ عمومي را احصاء كرديم و در اين ميان يكي از شاخص‌هاي اصلي ما مطالعه بود. بنابراين در سال 87 اين سنجش انجام شد و با انتخاب مدل يك نمونه دو هزارتايي را در كشور انتخاب كرديم. 

اين مقام مسوول با اشاره به اين‌كه نتايج به دست آمده براي وی شوق‌انگيز بود، افزود: اين تحقيق نشان داد كه سرانه مطالعه كتاب در ايران 18 دقيقه و سرانه مطالعه به صورت كلي 70 دقيقه است كه شامل خواندن كتاب‌ قرآن، ادعيه، روزنامه، فضاي مجازي و ... است.
 
وي اضافه كرد: البته در برابر همين آمار منتشر شده نيز موضع‌هاي تندي نيز گرفته شد و بيان مي‌شد كه اين آمار نبايد شامل خواندن كتاب قرآن و ادعيه باشد، اما در كشورهاي غربي نيز خواندن انجيل جزء سرانه مطالعه محسوب مي‌شود.

به گفته دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور اين موضوع موجب شد تا شاخص خواندن قرآن و ادعيه به صورت مستقل در انجام طرح بعدي سنجش شود. 

واعظي همچنين گفت: در سال 88 ما نمونه دو هزارتايي خود را 17 هزار نمونه گسترش داديم و در هر استان يك نمونه 500 تايي انتخاب شد. ضريب خطا براي انجام اين طرح يك و نيم درصد بود. 

وي تاكيد كرد: اين سنجش نشان داد كه سرانه مطالعه در كشور بيش از 70 دقيقه است. 

وي همچنين با اشاره به اين‌كه تحقيق انجام شده در سال 88 نيز حاكي از اين بود كه آمار سرانه مطالعه 79 دقيقه است، عنوان كرد: از اين ميزان 50 درصد متعلق به خواندن نشريه و مطبوعات و 50 درصد نيز به خواندن كتاب، قرآن و ادعيه اختصاص دارد.

دبير كل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور از انتشار نتايج سنجش فرهنگ عمومي سال 90 در هفته كتاب سال جاري خبر داد. 

وي در بخش ديگري از سخنان خود جامعه‌شناسي از ويژگي‌هاي افرادي كه مطبوعات مطالعه مي‌كنند ارايه كرد و افزود: نتايج طرح سنجش فرهنگ عمومي در قالب 35 گزارش ارايه شده است. اين تحقيقات نشان مي‌دهد كه از جامعه آماري كل كشور 40 درصد مطالعه می‌کنند كه از اين تعداد 45 درصد مردان و 35 درصد به زنان اختصاص دارد. 

وي ادامه داد: در خواندن روزنامه مردان از زنان آمار بيشتري دارند اين در حالي است زنان نسبت به مردان بيشتر مجله مي‌خوانند. 

واعظي با بيان اين‌كه شهري‌ها نسبت به روستايي‌ها بيشتر مطالعه مي‌كنند، گفت: ميزان مطالعه و خواندن روزنامه و نشريه نيز با درآمد افراد نسبت دارد و افراد با درآمد بالا بيشتر روزنامه و نشريه مي‌خوانند. 

دبيركل نهاد كتابخانه‌هاي عمومي كشور همچنين گفت: مجردها بيشتر از متاهلان مطالعه مي‌كنند. در ميان قوميت‌هاي مختلف در ايران نيز گيلاني‌ها و مازني‌ها بييشترين آمار را در خواندن روزنامه به خود اختصاص داده‌اند و اهالی فارس و لرها نيز در رتبه‌هاي بعدي قرار دارند. اين در حالي است كه بلوچ‌ها كمترين آمار را دارند. 

واعظي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به شاخص‌هاي چون استفاده از عطر و خوشبو كننده، شركت در نماز جمعه و راهپيمايي و رابطه آن‌ها با مطالعه مطبوعات گفت: اگرچه شايد به نظر بيايد كه سنجش اين آمار با مطالعه ربط چنداني ندارد اما ما در كنار سنجش شاخص‌هاي مطالعه برخي از شاخص‌هاي فرهنگ عمومي را سنجش كرديم.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها