به گزارش خبرگزاري كتاب ايران(ايبنا)، RFID(فناوري هوشمند)، يکي از جديدترين فناوريها در زمينه خودکارسازي فعاليتهاي مرتبط با کتابخانه و جلوگيري از سرقت در آن است. همچنين از دسترسي و جابهجايي غيرمجاز مدارک جلوگيري میکند و مزاياي متعدد ديگري مانند تسريع عملکرد کارمندان کتابخانه در قسمتهاي سازماندهي، امانت، مديريت مخزن، جستوجو، شلفخواني را ميتوان از اين فناوري هوشمند انتظار داشت.
طي سالهاي اخير بارها از سوي مراكزي چون نهاد كتابخانههاي عمومي كشور و برخي كتابخانههاي دانشگاهي موضوع تجهيز كتابخانهها به اين فناوري هوشمند مطرح شده اما هيچگاه اين طرح اجرايي نشد.
يكي از اصليترين ويژگيهاي اين فناوري هوشمند، امانتدهي خودكار به مراجعهكنندگان كتابخانههاست. اين ويژگي موجب ميشود تا تامل بيشتري روي فراگير كردن اين فناوري در كتابخانهها به دليل صرفهجويي در زمان و نيروي انساني صورت گيرد.
محمد هرندي، مدیر توسعه و برنامهريزي شركت پارس آذرخش در اين باره به خبرنگار ايبنا گفت: امروز چهارشنبه(4 آبان) اين سامانه در کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر به عنوان یکی از کتابخانههای پیشرو دانشگاههای علوم پزشکی کشور افتتاح شد.
وي ادامه داد: بهرهگیری از جدیدترین فناوریها در این سامانه باعث شده تا دسترسی به اطلاعات علاوه بر محاورههای تحت وب نرمافزار از طریق سایر سامانههای استاندارد و موتورهای جستوجو امکانپذیر باشد.
هرندي افزود: همچنین با توجه به راهاندازی ساختمان جدید کتابخانه مرکزی و ارايه خدمات گسترده به مخاطبان، هوشمندسازی کتابخانه با استفاده از فناوری RFID با همکاری پارس آذرخش در دستور کار قرار گرفته تا مخاطبان بتوانند در تمامی ساعات از امکانات مدرن این کتابخانه بهرهمند شوند.
وي با اشاره به اينكه پيش از اين، تنها دانشگاه تبريز به فناوري هوشمند RFID مجهز شده بود، اظهار كرد: همين طرح در دانشگاه علوم پزشكي تهران نيز آغاز به كار كرده است كه اميدواريم تا پايان فصل پاييز افتتاح رسمي شود.
هرندي درباره مزايايي كه استفاده از اين فناوري هوشمند در اختيار كاربران قرار ميدهد عنوان كرد: با سرمايهگذاري روي اين طرح سعي شده تا هزينهها كاهش يابد. پيش از اين طراحي كيوسكهاي امانت خودكار در خارج از كشور صورت ميگرفت اما اكنون ما قادريم در داخل کشور اين طراحي را انجام دهيم و تنها تگهاي لازم براي اين كار را از خارج از كشور وارد ميكنيم.
وي ادامه داد: اين فناوري در بسياري از كتابخانههاي دانشگاهي در ساير كشورها مورد استفاده قرار گرفته و براي كتابخانههايي كه با قفسه باز كار ميكنند نيز بسيار كاربرد دارد.
هرندي همچنين گفت: استفاده از اين سامانه به كاهش زمان در شلفخواني اسناد در كتابخانه كمك ميكند و اگر پيش از اين شلفخواني در كتابخانهاي با 20 هزار منبع چندين ماه زمان ميبرد اما با استفاده از اين سامانه چندين ساعت زمان صرف خواهد شد.
مدیر توسعه و برنامهريزي شركت پارس آذرخش اظهار اميدواري كرد با فراهم شدن امكانات سختافزاري و نرمافزاري در كشور اين فناوري در كتابخانهها گسترش بيشتري يابد.
چهارشنبه ۳ آبان ۱۳۹۱ - ۱۶:۴۹
نظر شما