ايبنا - خواندن يك صفحه از يك كتاب را ميتوان چند گونه تعبيركرد؛ چيدن شاخه گلي از يك باغ، چشيدن جرعهاي از اكسير دانايي، لحظهاي همدلي با اهل دل، استشمام رايحهاي ناب، توصيه يك دوست براي دوستي با دوستي مهربان و...
مکاتب اقتصادی دنیا، برخی امور را عوامل رشد اقتصادی برشمردهاند که در این میان، سرمایه، کار و تلاش، انضباط و وجدان کاری، در رشد اقتصادی نقش بیشتری دارند. البته وجود منابع مادی، پول، ثروت، سهولت در دسترسی به تسهیلات بانکی، از دیگر عوامل رشد اقتصادی است. داشتن آب مناسب و کافی، زمین خوب و مرغوب نیز در تولید و بهرهوری نقش دارند.
دانش نیز یکی دیگر از این عوامل است. امروزه دانش، اصلیترین سرمایه در اقتصاد تلقی میشود. رشد اقتصادی، رشد دانش را در پی دارد و دانش هم منشأ فنآوری، نوآوری و کارآفرینی است. در نتیجه، اقتصاد مبتنی بر دانایی سبب تولید و بهرهوری بیشتر میشود.
امنیت و آرامش از دیگر عوامل رشد اقتصادی است و تأثیر امنیت و آرامش در توسعه و رشد اقتصادی، برکسی پوشیده نیست؛ زیرا بدون امنیت نیروی کار، هرگز به تلاش برنمیخیزد و سرمایهگذار هم سرمایهاش را در جایی سرمایهگذاری نمیکند که امنیت کافی ندارد.
در اقتصاد اسلامی، ضمن اینکه به همه این عوامل رشد اقتصادی توجه شده است، از عامل مهم دیگری که عبارت از معنویت است، غفلت نشده است. در نگرش اسلامی، اقتصاد با معنویت ارتباط تنگاتنگ و استواری دارد. از این رو، اقتصاد اسلامی هویتی خاص، و تفاوت محسوسی با شیوهها و روشهای مکاتب اقتصادی دیگر دارد. در اقتصاد اسلامی، عوامل مادی رشد اقتصادی با عوامل معنوی در هم آمیخته شده است.
صفحات 98 و 99/ تولید، کار و سرمایه از منظر آموزههای دینی/ سید صادق سیدنژاد/ انتشارات مرکز پژوهشهای اسلامی صدا و سیما/ چاپ اول/ سال 1391/ 296 صفحه/ 7500 تومان
نظر شما