یکشنبه ۲۳ مهر ۱۳۹۱ - ۰۹:۴۵
دیجیتالی شدن شخصیت‌های تاریخی دسترسی آسان‌تر به اطلاعات است

مدیر موسسه فرهنگی دیجیتال «هورداد» گفت: علاقه به تاریخ در میان ایرانیان باعث شد تا برای دسترسی آسان‌تر اطلاعات شخصیت‌های بزرگ تاریخی، «مجموعه آثار بزرگان ایران‌زمین» را در قالب لوح‌های فشرده‌ جمع‌آوری کنیم. این نرم‌افزارها مجموعه‌ای از متون کتاب‌های تاریخی به همراه تصویر و موسیقی است.-

 به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، عطارنژاد، مدیر موسسه فرهنگی دیجیتال «هورداد» درباره محصولات تاریخی ارایه شده در نمایشگاه، گفت: ناشران دیجیتال تلاش می‌کنند تا کتاب‌های الکترونیکی تدوین کنند به همین دلیل «مجموعه آثار بزرگان ایران‌زمین» را در قالب لوح‌های فشرده‌ جمع‌آوری کرده‌ایم. این لوح‌های فشرده «عظمت کوروش کبیر»، «داریوش بزرگ» و «امیرکبیر» را شامل می‌شود. از دیگر لوح فشرده‌ تاریخی می‌توان به «کلئوپاترا» اشاره کرد که درباره زندگی ملکه مصر است و «حرمسرا» نیز اطلاعاتی درباره حرمسراهای شاهان قاجار ارایه می‌دهد. در واقع این لوح‌های فشرده مجموعه‌ای از متون کتاب‌های گوناگون به‌همراه عکس، صدا و موسیقی است و اطلاعات جامعی درباره شخصیت‌های تاریخی ارایه می‌دهد. 

«کنسرسیوم محتوای ملی» غرفه‌ دیگری است که در ششمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال به چشم می‌خورد و  جمع‌آوری کنسرسیوم‌های محتوایی را برعهده دارد تا ایران نیز در پروژه جهانی اتصال کتابخانه‌های جهان سهمی داشته باشد. 

مدیر تعاملات و همکاری‌های این کنسرسیوم از دیجیتالی شدن ۷۱ هزار و ۱۳۵ عنوان نسخه خطی در حوزه تاریخ خبر داد و اظهار کرد: این نسخ خطی در تمام حوزه‌های دیگر نیز در وب‌سایت این کنسرسیوم در دسترس پژوهشگران و علاقه‌مندان قرار گرفته است. در حوزه‌ جغرافیا، ۷۴۳۳ اثر و در حوزه گردشگری نیز ۹۷۵ عنوان در این وب‌سایت وجود دارد.

محمدی افزود: کنسرسیوم محتوای ملی با هدف فهرست‌بندی و تجمیع محتوای فارسی شامل متن، عکس، صدا و فیلم که با استفاده از استاندارد بین‌المللی کتابداری فهرست‌نویسی می‌شوند، شروع به‌کار کرده است و به سه شیوه رایگان، قابل سفارش و قابل فروش اطلاعات را در اختیار کاربران قرار می‌دهد.

وی ادامه داد: این نسخه‌ها شامل مجموعه‌ای از نسخ خطی کتابخانه ملی ایران، مجمع ذخایر اسلامی (کدنا)، کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، مرکز دایره‌المعارف بزرگ اسلامی و موسسه‌ها و کتابخانه‌های دیگر است.

«آوابوک» غرفه دیگری است که نرم‌افزاری چندرسانه‌ای با قابلیت شنیداری برای مطالعه کتاب‌ها بر گوشی‌ تلفن همراه و رایانه آماده کرده است. این کتاب‌ها با فرمت ابداعی (ava.) اجازه کپی‌برداری از متن را نمی‌دهد.

علیپور، مسوول غرفه از انتشار کتاب‌های بیشتری در آینده خبر داد و گفت: برنامه‌های زیادی برای انتشار این کتاب‌های دیجیتال به ویژه در حوزه تاریخ و ادبیات داریم تا افراد دیگر بهانه‌ای برای مطالعه نداشته باشند.

وی افزود: یکی از این برنامه‌ها برای سیستم‌عامل‌های ویندوز و اندروید آماده شده و قرار است روش جدیدی در کتاب‌های دیجیتال اجرا شود که «کتاب تعاملی» نام دارد. در این شیوه از کتابخوانی، در هر بخش از کتاب، با ورود به یک گره داستانی، خواننده می‌تواند یکی از چند راهی که پیش‌روی قهرمان داستان قرار گرفته را انتخاب کند و به‌دنبال انتخاب خود به سراغ صفحه‌هایی برود که براساس آن انتخاب، با آن روبه‌رو می‌شود، در این روش، یک کتاب بارها و بارها با داستان‌های متفاوت خوانده می‌شود و هر بار نیز تجربه‌ای متفاوت خواهد بود. 

علیپور گفت: محدود بودن چاپ کتاب‌های دیجیتال این مجموعه و انتخاب تعداد صفحات برای چاپ در اختیار ناشر کتاب است. آوابوک به مخاطبان ۱۰۰ عنوان کتاب دیجیتال ‌رایگان هدیه می‌دهد. همچنین این انتشارات درصدد دیجیتالی کردن کتاب‌های ناشران در حوزه‌های مختلف است.

غرفه «ایرانیا» در حوزه ایرانشناسی زیر نظر «موسسه انتشارات ویستا آرا» به ارایه لوح‌های فشرده‌ای با عنوان «مرجع ایرانشناسی» در دوره ایران باستان و دوره اسلامی دست زده است. در این غرفه همچنین لوح‌های فشرده‌ای با نام‌های «ده هزار سال فرهنگ، تمدن و هنر ایران باستان»، «مجموعه فرهنگی و تاریخی سعدآباد» و «مرجع محیط زیست طبیعی ایران» موجود است که شامل مقاله‌های تحقیقی، تصویر، گفتار توضیحی، ویدیو و موسیقی است.

در بخش گردشگری نیز در غرفه «نشانی، کجا بریم؟!» نرم‌افزاری ارایه شده است که کتاب‌های گردشگری را جمع‌آوری و در یک لوح فشرده در اختیار علاقه‌مندان این حوزه قرار می‌دهد. این نرم‌افزار با اطلاعاتی مانند آثار تاریخی، جاذبه‌های طبیعی، فرهنگ و هنر، اماکن مذهبی و معرفی استان‌ها و شهرهای ایران یکی از جامع‌ترین کتاب‌های لوح‌فشرده‌ در حوزه گردشگری است.

ششمین نمایشگاه رسانه‌های دیجیتال تا امروز 23 مهرماه در مصلای امام خمینی (ره) برپاست.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.

برگزیده

پربازدیدترین

تازه‌ها