نويسنده كتاب «داستانها و پيامهاي ابنسينا و شيخ اشراق» داستانهاي حكمتآموزي را كه ابن سينا و سهروردي در آثارشان به آنها اشاره كردهاند، همراه تحليلهاي اين دو فيلسوف گردآوري كرده است./
وي افزود: اساسا فلاسفه هر اندازه هم كه استدلالي باشند، با عبور از مراحل عقل نظري به جايي ميرسند كه عقل پاسخگوي آنها نيست. آنان در اين مرحله بايد از مقام قلب استفاده كنند تا از بنبستي كه به آن دچار ميشوند بيرون بيايند.
پژوهشگر عرفان با اشاره به بررسي كتابهاي مهم ابن سينا و شيخ اشراق براي تدوين اين اثر، گفت: «حي بن يغظان» يكي از داستانهاي معروفي است كه ابن سينا در آثارش به آن اشاره ميكند. اين داستان درباره انساني است كه در محيطي به دور از هر گونه آموزش رشد ميكند، اما از درون خودش علم ميگيرد و به علمي اشراقي ميرسد. حي بن يقظان داستان عجيبي است و به نظر من حقيقت انسان را بازگو ميكند.
وي افزود: سلامان و ابسال داستان ديگري است كه ابن سينا و همچنين انديشمندان ديگري مانند خواجهنصير و قطبالدين نيز آن را در كتابهايشان شرح دادهاند و پيامهاي آن را تبيين كردهاند. سلامان و ابسال عاشق و معشوقي اند كه از عشق مجازي به عشق عارفانه ميرسند. ابن سينا به داستانهاي حكمتآموز ديگري نيز به صورت پراكنده در آثارش اشاره كرده است.
رياضي با اشاره به شرح و تبيين پانزده داستان در آثار شيخ اشراق گفت: اين داستانها را نيز گردآوري و تحليل شيخ اشراق از آنها را ارايه كردهام. اين داستانها، عميق و فلسفي اند و به همين دليل سعي كردم تا جايي كه ممكن است آنها را ساده كنم تا افرادي كه از تحصيلات دانشگاهي تخصصي نيز برخوردار نيستند بتوانند آن را مطالعه كنند.
كتاب «داستانها و پيامهاي ابنسينا و شيخ اشراق» مدتي است به انتشارات حقيقت سپرده شده است.
نظر شما