از «مجموعه کتابهای ایرانزمین» منتشر شد
«سیمای فرهنگ و طبیعت استان سمنان» در بازار کتابهای گردشگری
«سیمای فرهنگ و طبیعت استان سمنان» تالیف مازیار اتوکش و عبداله عباسزاده از «مجموعه کتابهای ایرانزمین» منتشر شد. سمنان یکی از مناطق کهن ایران بهشمار میآید و واقع شدن این استان در مسیر راه ابریشم بستر مناسبی برای شکلگیری حوادث تاریخی به وجود آورده است._
استان سمنان در مقایسه با بسیاری از استانهای کشور، جایگاه خاصی در سنت کهن و ابداعات اقتصادی و اجتماعی دارد. در بخش جغرافیای طبیعی این استان به ناهمواریها، آبوهوا، پوشش گیاهی و جانوری، وجه تسمیه و پیشینه تاریخی سمنان پرداخته شده است.
استان سمنان از شمال به استانهای مازندران و گلستان، از جنوب به استان اصفهان، از شرق به استانهای خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی و از غرب به استانهای تهران و قم محدود شده است. این استان چهار اقلیم متفاوت دارد که در کل جزو اقلیم خشک و نیمه خشک دستهبندی میشود و با توجه به توپوگرافی و پوشش گیاهی متنوع، حیاتوحش نیز در این استان از تنوع زیادی برخوردار است.
سمنان یکی از مناطق کهن و قدیمی ایران است. واقع شدن این استان در مسیر راه ابریشم بستر مناسبی برای شکلگیری حوادث مهم تاریخی در این منطقه بهوجود آورده است. از دوران پیش از تاریخ اقوام مردمان زیادی در این منطقه ساکن شدند و فرهنگهای باشکوهی همچون حصار را شکل دادند. دیرینترین لایه تمدنی حصار متعلق به 6 هزار و 600 سال پیش است و جدیدترین دوره فرهنگی در همین تپه، در حدود 3 هزار و 900 سال قدمت دارد. از اینرو در بین این دو دوره 2 هزار و 700 سال معماری، فرهنگ، تاریخ و زندگی انسان نهفته است.
مسیرهای طبیعتگردی، تنگهها و آبشارها، غارها، چشمهها، مسیرهای دوچرخهسواری، ارتفاعات، کویرها و مناطق حفاظت شده بخشهایی است که با عکسها و نقشههای مسیریاب در قسمتهای مجزا مشخص شدهاند.
استان سمنان با سه منطقه حفاظتشده «خوشییلاق»، «توران» و «پارک ملی کویر» که از مجموعههای زیبای طبیعت در ایراناند با ساختارها و پوششهای متفاوت گیاهی و حیوانی از جاذبههای مهم گردشگری در این استان بهشمار میآیند.
در بخشی از کتاب آمده است که بنای مشهور قصربهرام،واقع در پارک ملی کویر در واقع کاروانسرای شاهعباسی است. روایاتی درباره استفاده بهرام گور از این محل و افتادن و مرگ وی در باتلاقهای بخش کویری در جریان تعقیبوگریز گور وجود دارد که نام قصربهرام نیز براساس این روایت روی این بنا نهاده شده است.
بخشی از کتاب به صنایعدستی این استان اختصاص دارد که شامل قالیبافی، گلیمبافی، نمدمالی، چلنگری و سفالگری است. آداب و رسوم و فرهنگ، عشایر و موزههای تاریخی نیز در ادامه بررسی شدهاند.
استان سمنان دارای هفت شهرستان با نامهای گرمسار، آرادان، سمنان، مهدیشهر، دامغان، شاهرود و میامی است. در بخش دوم کتاب به پنج بخش از این استان پرداخته شده و درباره تاریخ، جغرافیا، مکانهای دیدنی هر یک بههمراه عکس اطلاعاتی میدهد.
در بخش پایانی «سیمای فرهنگ و طبیعت استان سمنان» مشاهیر این استان آورده شده که از معروفترین آنان میتوان به بایزید بسطامی، شیخ ابوالحسن خرقانی و ذبیحالله صفا اشاره کرد.
اطلاعات ضروری استان بههمراه نقشه استان و راهها نیز در صفحههای آخر کتاب آورده شده است.
«سیمای فرهنگ و طبیعت استان سمنان» در 424 صفحه، شمارگان 10 هزار نسخه و بهای 20 هزار تومان از سوی انتشارات کریمخان زند منتشر شده و در اختیار علاقهمندان به گردشگری قرار دارد.
نظر شما